БИЛЕЋА – ОСВРТИ НА КЊИГУ

Драги мали људи и будући велики читаоци!

Шта је дјетињство друго, него радозналост и игра уз коју одрастате у људе са богатим унутрашњим свијетом?

Библиотека на коју се читалац навикне од најранијег дјетињства остаће му блиска кроз читав живот, а његова потреба за читањем-животна потреба.

Ми из просвјете образовањем се бавимо на сваком кораку и у сваком тренутку и стално присутан проблем, више волим рећи, изазов је како мотивисати ученике на читање књига.

Жеља свих просвјетних радника је да дјецу школа стварно припреми за живот, да их научи како да стварају, како да комуницирају.

Посебну пажњу ћу у овом свом осврту посветити овој  књизи као изузетном методичком средству које на иновативан, забаван и другачији начин изазива на читање, а добро сви знамо колико  није лако бити нов и другачији.

Добра мотивација је основни предуслов да дође до потпуне рецепције књижевног дјела. То је основни услов да се постигну бољи ефекти у развоју трајних позитивних особина и моралних вриједности младих.

Све чега се дотакнемо и што погледамо, ако смо довољно мотивисани, може да нам донесе знање, показујући нам да је природа пут до авантуре, али истовремено и пут до осјећања.

Право је чудо како те мале главе, ако су мотивисане и заинтересоване, оно што сте ви осмислили, својом маштом још више развију и надограде.

Дјецу занимају књиге у којима могу да препознају свој живот и вријеме у коме живе.

Књига за дјецу мора да буде привлачна, модерна, да има дух и топлину.

Шта се догоди када се креативност, искуство и љубав према едукацији удруже у једном циљу?

Догоди се феноменална едукативна књига, играчка, уникатна, забавна, интерактивна књигаза дјецу. Догоди се „Јесења гозба са вилом Босиљчицом“.

Док читамо, не можемо се одупријети утиску да пред собом имамо, у најмању руку, бајку.

Бајка је чаробни штапић и доказано претвара нерасположење у знатижељу, умор у ведрину, љутњу у слатки орашчић који крцне и раствори се. Бајка распирује смишљање и размишљање.

Оно по чему се ова књига издваја од других јесте промовисање учења са смислом и критичког мишљења, што су вjештине неопходне за XXI вијек.

У школском плану и програму настојимо да бирамо необичне књиге које помјерају границе и развијају дјечију радозналост. Оне провоцирају истраживање, дијалог, отварају питања, воде на сигурном руком кроз одрастање,

Дијете ће увијек и без грешке одабрати добру илустрацију.

Ауторка је изврсним илустрацијама, едукативним садржајем, топлим и ентузијастичним приступом, рјечником прилагођеном дјеци, али и истовремено другачијим и иновативним, приказала на сликовит, забаван и духовит начин један љепши свијет.

Посебност књиге су „Чаробнастични изазови“, у којима су питања, налози и задаци логички повезани са садржајем и упућују ученике на различите когнитивне активности и подстичу их на стваралачко мишљење и истраживање. Методичка апаратура прилагођена је настави у којој се усвајају одговарајућа функционална знања. Књига доприноси развијању дјечије креативности, подстицању, унапређивању стваралачких метода у образовању, његовању бољих односа међу људима и према природи.

Књига ће научити дјецу да воле природу, и надам се, бар мало допринијети даизрасту у људе који брину о животној средини. Нпр. биљни свијет, приказан у књизи, је веома разноврстан, и на пријемчив начин је о њему говорено у књизи.

Ова књига нас учи да је писање игра, љубав, повратак у дјетињство, враћа вјеру у магију читања и игру која може да буде добар пут ка учењу. Зато ову књигу поредзабавног и емотивног момента, сјајних прича, авантура и доживљаја главних јунака, карактерише и едукативни карактер, који су деца препознала и прихватила.

Оригинална, динамична прича са много необичних података и језичких игара која показује како машта може да побољша свијет и буде незамјењива забава.

„Јесења гозба са вилом Босиљчицом“ јача малишана који вјерује у себе, машта и кроз игруучи о свијету у коме живи. Мождаће баш неко дијете, од овдје присутних, бити будуће велико име које ће промијенити ток умјетности и науке.

У Билећи, 26.11.2021.

Мирјана Сворцан Тољ

професор српске књижевности и језика

ЈУОШ „Свети Сава“ Билећа

О ЧАРОБНОМ УНИВЕРЗУМУ

У данашње вријеме, када је дјеци све доступно на „клик“ и када се већина њихових активности свела на превлачење прстом преко екрана „паметних“ уређаја, имати овакву књигу у рукама, неизмјерно је богатство. Прва књига Жељане Радојичић Лукић, чији је рад у васпитању и образовању високо вреднован, читаоце осваја својом њежношћу, разиграношћу, маштом, љепотом, ведрином.

Књига „Јесења гозба са вилом Босиљчицом“ саткана је од збивања која узбуђују и разгоријевају машту читаоца. Када је отворите, имате осјећај да сте се изненада нашли у неком другом, чаробном универзуму. Томе умногоме доприносе величанствене, живописне илустрације, којима је књига обогаћена.

Велику вриједност овој књизи даје језик и стил којим је писана, а он је чаробан. Мисли су брижљиво обликоване, реченице језички чисте. У њима су, са пуно љубави,  уткане живописне, помало архаичне ријечи и изрази, неизмјерне љепоте. И што је веома важно – књига је писана ћирилицом. Нашом ћирилицом која се пише срцем.

Читајући ову књигу осјећамо мирис кухиње наших бака, мирис шпајза, враћамо се у дјетињство. А то присјећање на дане дјетињства, то враћање дјетињству има необичну љепоту и увијек је драго када се јави.

Главни јунаци- дјевојчица Митра и  дјечак Лука, ђаци виле Босиљчице, промовишу врлине као што су оригиналност, упорност, вјера у себе, одговорност, самопоуздање, креативност, а које би сви ми требало да развијамо код дјеце, у свакодневном раду са њима. Јер, врлине које се изграђују у дјетињству, заправо су темељ здраве и успјешне личности. Имена главних јунака симболишу традицију нашег народа. Прва асоцијација нам је на наше православне, јесење празнике – Митровдан и Лучиндан. Кроз лик виле Босиљчице направљена је паралела између мајке и учитељице, јер су те двије особе заправо стуб развоја сваког школарца. Овим се шаље јасна порука да између родитеља и учитеља не смије постојати „раздор“ и да су они увијек на истој страни, на страни дјетета, у циљу његовог срећног учења, срећног одрастања.

Књига „Јесења гозба са вилом Босиљчицом“ побјеђује вријеме, љепота извире из њене сржи и сигурно ће се издвојити као посебна и успјешна књига, коју ће радо читати дјеца, њихови родитељи, учитељи, васпитачи и сви они који маштају, који су у души још увијек дјеца.

У Билећи, 26.11.2021. 

                                                                                               Љиљана Јањић

OШ „Свети Сава“ Билећа

Постави коментар