Obrazovna emisija Čarobno selo

Nova dečja emisija na RTS

Zimski mir

Kreativa je u periodu od jula do novembra 2012. dosta radilo na promociji Čarobnog sela. Ovde prvenstveno mislimo na snimanje dečje emisije od strane Redakcije školskog i dečjeg programa Radio televizije Srbije. Emisije su u zavšnoj fazi montaže i tokom meseca januara očekujemo i njihovo emitovanje.

Koncepcija emisija je određena godišnjim dobima, tako da smo snimili četiri emisije i kroz svaku od njih najmlađi gledaoci imaće priliku da se upoznaju sa odlikama pojedinih godišnjih doba. Tako će npr. tokom prve emisije koja nosi naziv “Zimski mir” (emisije nose nazive po nazivima kućica u Čarobnom selu) gledaoci imati priliku da upoznaju glavne junake Vilu Božicu i čarobnjaka Božidarka koji su čuvari najhladnijeg godišnjeg doba. Ovi likovi decu vode kroz specifičnosti zime na selu, pa će deca imati priliku da čuju kako je nastao čaj, ali i kako se on priprema, zatim kako su nekada ljudi provodili vreme na selu, moći će da vide jedno ptavo ognjište i da čuju šta je za naše pretke ono i predstavljalo. Osim ovih značajnih pojedinosti moći će da vide pravi razboj i kako se prave predmeti od vune, kako se pletu čarape na pet igala, ali i kako se praznuje Božić na selu.

Svaka emisija ima svoje junake, vile i čarobnjake, ali i stalne likove, poput astronoma od kojeg deca saznaju zašto se smenjuju godišnja doba ili učiteljice koja decu upoznaje sa likom i delom naše najveće pesnikinje Desanke Maksimović. Koncept emisije je kolažnog tipa, jako poučan sa tendencijom okupiranja pažnje dece iz grada i motivacije da požele da ih roditelji odvedu na selo gde mogu sve što su videli u emisiji i da dožive.

Prolecna zurbaDruga epizoda zove se “Prolećna žurba” i glavni likovi su Vila Đurđica i Čarobnjak Cvetuljko. Sa ovim likovima deca se druže na prostranim livadama, šumama i pašnjacima Čarobnog sela. Od vile Đurđice, koja je inače po zanimanju “vidarka”, gledaoci će moći naučiti koje lekovite trave rastu na seoskim livadama i za šta nam te biljke mogu poslužiti, ali i kako se te iste biljke suše i čuvaju do zime kada nam najčešće trebaju.

letnja vreva

Treća epizoda zove se “Letnja vreva”, a njeni glavni likovi su Vila Sunčica i Čarobnjak Avanturko. Sa ovim likovima deca se druže kroz različite letnje avanture, poput kupanja na bazenu i upoznavanja sa pravilima ulaska u vodu. Videće i kako se može, nakon porodičnog ručka, od obične lubenice napraviti mala skulptura, pa do toga na koje sve načine možemo prekratiti letnje duge dane. Od vile Sunčice, koja je inače po zanimanju “umetnica”, gledaoci će  moći naučiti kako se recikliraju različiti predmeti i kako svaki roditelj, uz malo volje, može postati likovni umetnik. Letnja vreva, baš i kao prethodne dve emisije, ima astronomsku priču. U ovoj emisiji dr Milan Dimitrijević deci govori o letnjoj dugodnevici i kako ona nastaje, a tu je i učiteljica koja učiteljski vodi gledaoce kroz emisiju i upućuje ih u tajne letnje vreve na selu.

Jesenja gozba

Četvrta epizoda nosi ime “Jesenja gozba” i u skladu sa imenom predstavlja sve one raznolike jesenje proizvode koji obogaćuju ovo godišnje doba. Kroz emisiju nas vode njeni glavni likovi Vila Bosiljčica i Čarobnjak Jesenko. Na svoj šarmantan način Vila Bosiljčica, koja je po svom osnovnom zanimanju kuvarica, najmlađe gledaoce vodi u voćnjake Čarobnog sela,  predstavlja im čari kuhinje kroz pripremu zimnice, mešenje i pečenje pogače, a i prikazuje im primenu bundeve u tradicionalnoj i savremenoj kuhinji. Čarobnjak Jesenko u ovoj emisiji priča interesantnu priču o fenjerima, a od astronoma ćemo čuti šta je to jesenja ravnodnevica.

Sve u svemu, emisije obiluju poučnim sadržajima zahvaljujući čemu se nadamo da će gledanost ovih epizoda biti velika i da će one biti pravo osveženje za obrazovni program RTS-a.

Постави коментар