UČIONICA IZ SNOVA

Ovde je album sa fotografijama iz učionice jedne male seoske škole u periodu od 2002. do danas.

Motivišuće uređene učionice su one učionice koje imaju različite „obrazovne punktove“ unutar kojih deca nesvesno uče iz neobično osmišljenih nastavnih sredstava koja na prvi pogled ostavljaju utisak slučajnog vizuelnog rešenja.

Album koji vidite ispod je album iz učionice male seoske škole u čijem ambijentu je nekoliko generacija đaka osnaženo za kreativan stvaralački rad, ali i za život. Ovakvi prostori ne nastaju preko noći, oni se godinama, pa i decenijama, kao što je slučaj sa ovom učionicom, nadograđuju, dopunjuju, menjaju, koriguju, ali i održavaju urednom, čistom i bezbednom. Jako je važno da osmislite takav prostor koji se u roku od par minuta može lako transformisati u sasvim novu podsticajnu sredinu. Lepu i inspirativnu, sa jedne strane, ali i udobnu i sigurnu, sa druge. To naši učenici jako vole. To ih motiviše.

Mnogo kolega učitelja, kako iz Srbije, tako i iz regiona, je upravo iz izgleda ove učionice crpelo ideje za uređenje svog učioničkog prostora, i to joj daje dodatnu vrednost. Neka traje i dalje. Ideje su tu da se dele i da se umnožavaju

Ako sada razmišljate o finansijskim sredstvima, a sigurna sam da je to prva prepreka koja svakog kreativnog učitelja lako obeshrabri, odmah da vam skrenem pažnju da to nije nikakva prepreka. Upravo ova učionica je uređivana godinama zahvaljujući roditeljima učenika male seoske sredine, skromnih primanja, koji su imali sluha za ideju učiteljice njihovih đaka. Sasvim sam sigurna da i roditelji vaših đaka imaju sluha za vaše ideje, ako to umete smisleno da im predstavite. Naravno, morate da budete strpljivi i da idete korak po korak i da naučite da pravite svoje kratkoročne i dugoročne planove.

Zapamtite, ništa ne može sve danas i odmah. Verujte mi, da nakon uspostavljanja kvalitetne saradnje sa roditeljima i kvalitetno osmišljene i održive ideje, dolazi lak period realizacije i da je samo potrebno da budete dovoljno vredni, kreativni i uporni.

Zato, ne čekajte da se direktor ili LS, ili ne daj Bože MP, seti da vašim đacima treba podsticajna sredina za učenje. Prva adresa su roditelji vaših učenika, a oni su često i važna karika u lokalnoj samoupravi, zbirno ili pojedinačno, sasvim svejedno. Vaši đaci, njihovi roditelji i učitelji su najbolji tim, imajte to na umu! Srećno!

 

 

 

9 thoughts on “UČIONICA IZ SNOVA

  1. Повратни пинг: I dalje ne verujete :) - Škola bez zidova

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s