Obrazovna farma

Obrazovna farma Radojičić, Banja Vrujci

Sam naziv Obrazovne farme podrazumeva da na njoj postoje uslovi za aktivno učenje različitih nastavnih ivannastavnih sadržaja. Farma se prostire se na 6ha 32a i 49m2 ukupne površine, od čega je 2,853ha pod njivom, 2,120ha pod livadom, 595a pod voćnjakom, 669a pod šumom, a ostalo je ekonmomsko deo imannja u čijem sastavu se nalazi štala, svinjac, ovčarnik, kokošinjac, šupa, i magaza. Na ekonomski deo dvorišta nadovezuje se ograđeni dvorišni prostor u kojem su smeštene dve porodične kuće, od kojih je jedna autentična stara srpska kuća. U dvorištu se nalazi dvorišna česma za pranje ruku, letnjikovac za odmor sa stolom i stolicama u čijoj hladovini mogu uživati korisnici Etno-eko škole, fontana okružena mnoštvom tradicionalnih i savremenih ukrasnih biljaka preko koje se proteže ukrasni drveni mostić. Fontana može poslužiti kao fontana želja u koju bi deca ubacivala novčiće, a drveni mostić kao odlična turistička atrakcija privlačna za turističko fotografisanje i snimanje.

Ovo domaćinstvo ima nekoliko krava, tridesetak ovaca, par svinja, desetak kokošaka, petla Berka, kučiće Kikija i Mrvicu, mačke Raku, Popa i Čarobnicu.

Ovu farmu od ostalih razlikuje to što se u njenom sastavu gradi „Čarobno selo“ kao jedna velika ambijentalna učionica, unutar koje bi gosti bili u prilici da i sami aktivno žive seoski život. Gostima se daje prilika da u „Čarobnom selu“  upoznaju način života dece sa sela. Putem vršnjačkog učenja usvajaju znanja pomoću kojih formiraju svoja domaćinstva, ali i da ih oplemenjuju, razvijaju i šire koristeći svoje kapacitete sposobnosti, kreativnosti i umeća maštanja.

Deca na ovom imanju već usvajaju  različite nastavne i vannastavne sadržaje putem aktivnog učenja. Učenje se realizuje u prirodnim ambijentalnim učionicama, kao što su voćnjak, povrtnjak, njiva, livada, prostor sa domaćim životinjama.

Постави коментар