Вера Басор о Јесењој гозби са вилом Босиљчицом

Ишчитавајући књигу „Јесења гозба са вилом Босиљчицом“ схватила сам да преда мном стоји изазов који може да носи богатство писане речи. Још када је потпомогнуто снагом чистог срца и мудрошћу свемира јасно је да пред собом имам раритет у дечјој књижевности.

Вјештим пером чаробњака, повезујући традиционалне вриједности и нашу стварност, Жељана Радојичић Лукић открива нам један нови свијет у ком закорачити значи пронаћи све нове вриједности заспале у нама, пронаћи пут до њих и оживјети их. Кроз свијет маште показује нам како овај пут којим смо закорачили може и те како бити чаробан, безвремен, трајан. Овом књигом уткан је пут у један нови вишедимензионални свијет. Свијет који побјеђује вријеме.

Књигу илустровала Ане Григорјев

Ако су дјеца „украс свијета“ – ова књига је њихов чувар, њихова постојбина, чувар најчистијих дјечијих срца.

Заголицати машту једном дјетету данас, у свијету вишестепене информатичке писмености, гдје све може и све је доступно, у свијету који нас несумњиво води у један трансхуманизам, изникла је једна идеја ткана најчистијим покретима душе и људског срца, преточена у чаробни свијет дјечије игре гдје опет све може у једноставности игре и дјечијег доживљаја.

Појавила се у прави тренутак да својом „Јесењом гозбом са вилом Босиљчицом“ спријечи надолазећи мрак који обухвата најтананија дјечија осјећања и својим другачијим погледом пружи им наду и освјетли пут којим треба да иду.

У својој „Луци врлина“ вила Босиљчица је васпитач и пут у њихову бољу будућност.

Карике, које су саставни део живота и које се само у дјетињству слажу, она вјешто увезује и тако их учи и помаже им да разумију важност истих и начин како их освојити. А те карике нису ништа друго већ одговорност, искреност, радозналост, поштење, повјерење, упорност, љубав – врлине које се у дјетињству изграђују и темељ су здравог и успјешног човјека.

Снага ријечи у комбинацији са мудрошћу једног чистог срца, тај божански дио бића који нам на длану безусловно поклања ова надасве надарена списатељица је један мали трен када се бог материјализује, овог пута кроз ријеч и дух Жељане Радојичић Лукић.

Хвала овој дивној Божици на откривању небеских дарова кроз јединственост ријечи и слике. Као што бива: „Сваки крај има свој почетак“, а ова књига једно чаробнастично трајање!

У Требињу, 26.11.2021.

Вера Басор, књижевница

Постави коментар