Letnja vreva

Dragi čarobnjaci,
Letnja vreva je deo Luke godišnjih doba. Smeštena je na njenoj južnoj strani. To je dom vile Sunčice, zaštitnice leta. Kroz Letnju vrevu deca lako uče karatkteristike ovog godišnjeg doba. Produbljuju i znanja o zanimanjima i poslovima ljudi koji su važni na selu, od septembra do decembra. U želji da Luka godišnjih doba bude dostupna svima koji razumeju srpski jezik i čitaju ćirilicu, nastala je EDICIJA ČAROBNO SELO namenjena deci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

Po uzoru na Letnju vrevu iz Čarobnog sela – Knjiga za decu Letnja vreva sa vilom Sunčicom

O KNJIZI
Ovo je četvrta knjiga kratke proze iz edicije Čarobno selo u kojoj nam pisac na bajkovit način oslikava selo i njegove stanovnike tokom leta. Sve priče su obojene nežnošću, ljubavlju i dobrotom uz naglašavanje moralnih i porodičnih vrednosti.
Namera pisca je da čitaoce na drugačiji način upozna sa vrlinama i da ih inspiriše i motiviše da shvate značaj saosećanja, da razumeju potrebu poznavanja naučnih zakonitosti, da nauče vrednovati iskrenost i duhovnost, ali i da umeju razlikovati prisebnost od opreznosti ili strpljenje od intutivnosti.
Mesto dešavanja radnje svih priča je Luka godišnjih doba. To mesto zaista postoji u jednom skrivenom komadiću Srbije. Čudesno je i skroz drugačije od svih sela! Glavni junaci Ilina, Vida i Petar su đaci vile Sunčice koja je sinonim za učiteljicu, ali ne bilo koju. Onu koja ume da inspiriše i prepozna darovitu decu i nesebično ih priprema za budućnost dajući im izbore da se pronađu u onome što ih istinski čini srećnim.
Ilina, Vida i Petar čitaocima otkrivaju svoje maštovitastične avanture pune čarobnastičnih doživljaja, poput putovanja po domovini, učenja u naučno umetničkom kampu, ali i iskustvenog učenja u majdanu, ateljeu, vazdušnom balonu, na livadi, odnosno u srećnim učionicama koje motivišu i inspirišu.
Sve te avanture dešavaju se na selu, tokom leta, za vreme vladavine vile Sunlice i trajanja Letnje vreve. Letnja vreva je dom vile Sunčice i letnjeg godišnjeg doba. Nakon Jesenje gozbe, Zimskog mira i Prolećne žurbe ovo je četvrta četvrtina Luke godišnjih doba.

ILUSTRACIJE
I ovu knjigu je ilustrovala Ana Grigorjev, čime je knjizi data dodatna vrednost. Kao i u prethodne tri, i ovde ilustracije skladno prate tekst, odišu nežnošću i realističnom notom, pa kao takve ga dopunjuju. Deca vole ovakve ilustracije, jer ih one pokreću na dodatno promišljanje o sadržaju priča. Svaka ilustracija obiluje nizom detalja leta, nauke I umetnosi, i kao takva daje dovoljno prostora vaspitačima i učiteljima za dublju sadržajnu analizu, interpretaciju i tumačenje književnog dela.

RECENZIJE
Recenzenti ove knjige su prof. dr Sreto Tanasić, naš najpoznatiji lingvista i dopisni član ANURS-a, Maja Karać, učiteljica iz Banja Luke i prof. dr Milutin Đuričković, a ispod su izvodi iz njihovih recenzija:

  • Prof. dr Sreto Tanasić, naš najpoznatiji lingvista rekao je sledeće: Već u uvodnoj reči svoje prve knjige Jesenja gozba sa vilom Bosiljčicom, Željana Radojičić Lukić je rekla da je to prva knjiga iz edicije Čarobno selo, u kojoj će biti četiri knjige, svaka posvećena jednom godišnjem dobu. Ova četvrta knjiga
    Letnja vreva sa vilom Sunčicom, dakle, zaokružuje taj ciklus. Uspeh odnosno prijem prve, a zatim i druge i treće, knjige potvrđuju ipak da se ne radi samoo dobro isplaniranom poslu; nije manje važno ni šta je to Željana Radojičić Lukić ponudila čitaocima i kako je ostvarila. A to je, uz nesumnjiv književni talenat, osveženje u izboru tema i u načinu pisanja za decu – nešto drugo u odnosu na ono što današnja ne baš skromna produkcija dečje književnosti obično donosi.
    Ova knjiga takođe pokazuje kako se može uspešno pisati za današnju decu tako da se s njima ne ide samo kroz otuđeni svet današnjeg vremena, kroz svet interneta i drugih novovekovnih novotarija, nego da im se podstiče interesovanje i za ono što je naše, što nas je održavalo kroz vekove, a opet – ne zatvarajući nas u prošlost.
  • Autorka ovom knjigom priča o dečjim avanturama, tokom ljeta na selu kompletira Luku godišnjih doba i to crvenom bojom, bojom vatre. Na taj način indirektno poručuje da je za svako djelo, u koje se ugrađuje strast, rezervisan pijedestal, gdje će se zasigurno naći i ova knjiga bajkovite proze. Kroz svaku priču ističu se živopisni motivi koji čitaocu daju moć da ih doživi svim čulima. Priroda samo što ne zamiriše, a poj slavuja, zujanje pčela i igra svitaca pozivaju nas da se otisnemo u avanturu u nekom svom čarobnom selu. Umjetnost i nauka se posmatraju kao cjelina, pa zato glavni likovi, Vida, Ilina, Petar i vila Sunčica, slave nauku i umjetnost kroz svoje rođendane I rođendan Nikole Tesle. Sve torje djece su daroviti za nauku i umjetnost i oni će zasigurno uticatina drugu djecu da ispituju svoje mogućnosti i spontano otkrivaju svoju darovitost. Takođe je važno napomenuti da su uz vilu Sunčicu, kao sinonim za učiteljicu i naučnicu, i devojčice Ilina i Vida talentovane za nauku. Na ovaj način autorka daje svoj doprinos za porast devojčica i žena u nauci, rekla je Maja Karać, kreativna učiteljica iz Banja Luke, koja je u prethodnom period testirala celu ediciju pretvarajući svoju učionicu u srećnu.
  • Prof. dr Milutin Đuričković kađe o ovoj knjizi: Posvećena letu u potpunosti, ova knjiga slavi i veliča njegove vrednosti i prednosti, lepotu i odlike, kojima deca ne mogu da odole naročito kada se nalaze u svekolikim prirodnim raskošima. U želji da probudi i podstakne to „letnje čarolijanje“, autorka stvara niz zanimljivih i uzbudljivih zapleta, u kojima ravnopravno učestvuju deca, odrasli, pa i pripadnici veštačke inteligencije. Time se, zapravo, ukazuje na potrebu i razvoj ljudskog društva, koje sve više stremi savremenim tehnološkim i digitalnim dostignućima, bez kojih je prosto nezamisliv svet današnjice, ali i svet budućnosti. U tom smislu Željana Radojičić Lukić zagovara povratak prirodi, kao i neophodnost da deca i mladi aktivno učestvuju u svemu onome što njihov život čini integralnim i sadržajnim. Uvereni smo da će autorka nakon ove lepe i uspele tematske serije nastaviti sa novim i inventivnim projektima, koji će i te kako biti od značaja i koristi deci i mladima različitih uzrasta.

OVDE MOŽETE PORUČITI KNJIGU

Letnja vreva sa vilom Sunčicom 

KLIKNITE NA OVAJ LINK