U očima drugih

Kažu da se žene više ogledaju od muškaraca, ali ne da bi uživale u svom odrazu u ogledalu već da bi pronašle neku manu na sebi kako bi mogle da je sakriju i da se osećaju bolje.

Koliko puta vam se desilo da sretnete nekoga ko vam udeli kompliment da tog dana izgledate fantastično?  Ako ste izašle iz kuće sa mišlju da ne izgledate baš najbolje a to je uvek posledica nekog unutrašnjeg nezadovoljstva koje je projektovano na kosu, bubuljicu na licu ili par kilograma više, prvo što ćete reći neće biti – hvala, već – ma kakvi, pogledaj, ugojila sam se, nisam stigla da se ofarbam, vidi kakvo mi je lice…

Ono što tog trenutka postignete je da pažnju onoga ko vam je udelio kompliment prebacujete sa svog celokupnog izgleda na detalj kojim same niste zadovoljne, što osoba preko puta vas možda uopšte nije primetila, istovremeno razmišljajuči kako je taj kompliment čista kurtoazija, da je lažan.

U glavi vam je slika savršenog tela i lica neke pevačice ili glumice, prosto ste očajne što ne možete da dostignete takav izgled, iako znate da je većina tih fotografija retuširana do najsitnijeg detalja.

Nažalost, takve fotografije su, u ovo vreme kad se potencira estetika, merna tačka prema kojoj, zavisno od toga kako sve to gledate, postaje merilo vašeg zadovoljstva ili nezadovoljstva samom sobom.

Kod svakog popuštanja samoj sebi, da pojedete nešto za šta znate da je kalorično, obučete trendi komad garderobe koji vam ne stoji savršeno, pojedete sladoled, svađate se sa onim unutrašnjim glasom u sebi koji vrišti na vas da nikada nećete izgledati onako kako želite.

I stalno se osećate krivom.

Kako god da izgledate, izgledaćete samoj sebi ružnije ako se ne osećate dobro. Naš spoljni izgled najčešće zavisi od onoga kako se intimno osećamo i to nam se vidi na licu.

Stalno se trudite, ali nikako da dostignete taj savršeni izgled po slici iz svoje glave. To nekada može biti opsednutost isključivo fizičkim izgledom, ali u većini slučajeva je odraz unutrašnjeg nezadovoljstva samom sobom.

Ako ste nezadovoljne, pokušajte da otkrijete izvor svog nezadovoljstva i iskreno popričajte sa samom sobom.

Pa ako su vam dva kilograma viška zaista problem, držite dijetu.

Ali ako nisu, naučite da ih volite, poštujte sebe takvu kakva jeste i primajte komplimente sa zahvalnošću. Vaši kilogrami uopšte ne smetaju drugim ljudima.

Što više volite sebe više će vas voleti i drugi. Lepe u svojim očima bićete i u tuđim.

Ako ljude stalno podsećate na svoje mane, počeće i oni da ih primećuju. A onda vam neće reći – divno izgledaš – nego – još nisi smršala…

Постави коментар