Celovito usvajanje znanja pod vedrim nebom

cropped-carobno-selo.jpgAko su švedski naučnici  zaključili da tradicionalne učionice, koje podrazumevaju redove klupa i stolica, ne podstiču kreativnost i saradnju kod dece, zašto i mi ne bismo ozbiljno razmislili o ovoj činjenici koju mi, pritom, i ne vidimo kao jednu od slabosti naseg obrazovanja?

Udruženje “Kreativa” u Banji Vrujci, a uz donaciju UNICEF-a,  izgradilo je prostor za individualno i grupno učenje nastavnih, vannastavnih, ali i naučnih sadržaja sa nadom da su pokretači jedne zdrave inovativne priče u oblasti neformalnog obrazovanja u Srbiji.
  • Koliko imamo prostranih parkova unutar dvorišta gradskih škola?
  • Koliko imamo napuštenih seoskih imanja na kojima se idealno mogu uklopiti ovakvi i slični prostori?
  • Koliko ima javnih površina koje bi se lako mogle oplemeniti?
  • Koliko ima malih seoskih škola koje su ostale ili ostaju bez đaka i čiji bi se prostor mogao iskoristiti i nadograditi?
  • Koliko ima sluha u Ministarstvu prosvete za ovu priču?
carobnoseloslider

Brojni stručnjaci širom sveta do sada su predlagali redizajnirani nameštaj za učionice koji će motivisati đake i podstaći ih da budu kreativniji, ali mi mislimo da je idealno izvesti učenike iz samih školskih zgrada u prilagođen prostor za učenje i igru. Ako kompanija “Vitra”iz Švedske predlaže da se učenje odvija u prostoriji nalik na kamp, a da se tradicionalna učionica potpuno elimiše, to samo znači da je “Čarobno selo“ koje je finansirao UNICEF, pun pogodak i da se može nositi sa svetskim rešenjima, kada je reč o celovotiom isvajanju znanja u podsticajnoj sredini za učenje, kakvi su predeli banje Vrujci, gde se Čarobno selo nalazi.

IMG_9074-EditU švedskim školama, đaci samostalno mogu da rade na svojim laptopovima, dok sede na maštovito osmišljenim ostrvima. Ukoliko treba da sarađuju sa svojim drugarima na određenim projektima, oni u tom slučaju koriste prostor nazvan “selo” u kome se nalaze male kuće za grupni rad, ili otvoren prostor koji može da primi više učenika. U “Čarobnom selu”, đaci samostalno uče u čarobnim kućicama, dok sede na maštovito osmišljenom nameštaju koji je u isto vreme i nastavno sredsvo, a ne samo nameštaj. Ukoliko žele da sarađuju sa svojim drugarima pri rešavanju istraživačkih zadataka, oni u tom slučaju koriste ceo prostor “Čarobnog sela”, poput zanatskog centra, meteorološke stanice, solarne sušare, sunčanog sata, ali i seoskog trga, voćnjaka, povrtnjaka, njive, livade, šume…

Ovaj edukativni kompleks ima za cilj da podstakne kreativnost i radoznalost kod dece, kao i da im ponudi kreativno mesto za samostalni rad, ali i za rad u vršnjačkim grupama. Deca-posetioci “Čarobnog sela” nisu klasično podeljeni u razrede prema uzrastu, već su grupisani u različite grupe prema nivou znanja i ličnim interesovanjima, što predstavlja prilično naprednu ideju za uslove našeg obrazovanja.

IMG_0426

“Čarobno selo” daje deci mogućnost usvajaju  znanje putem celovite integracije, odnosno da uče kroz dobro osmišljenu igru, na osnovu njihovih potreba, radoznalosti i sklonosti. Upravo iz ovih razloga, Udruženje građana Kreativa preporučuje da “Čarobno selo” postane model aktivnog učenja u kreativno uređenom ambijentu i da se učenje putem celovite integracije počne primenjivati i u drugim krajevima Srbije.

391482_279600855478935_916442198_nI napomenimo još jedanput da je ”Čarobno selo” finansirano iz sredstava zajedničkog programa Ujedinjenih nacija „Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja“, koji je finansirala Kraljevina Španija kroz Fond za dostizanje milenijumskih ciljeva razvoja (MDGF), a sprovoden je u saradnji pet agencija Ujedinjenih nacija (UNICEF, UNDP, UNEP, UNFAO I UNWTO) sa nacionalnim partnerima iz Vlade Republike Srbije (Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvom poljoprivrede, trgovine,šumarstva i vodoprivrede i Turističkom organizacijom Srbije.

IMG_9220

Ah, da, ne odgovorih na pitanja s početka teksta!

Svaki mali i veliki grad ima barem jedno prostrano školsko dvorište koje bi se moglo pretvoriti u kreativni prostor za igru i učenje.

Svako selo ima na desetine napuštenih i „živih“ imanja koja bi mogla lako postati obrazovne kreativne farme.

Svako mesto ima par javnih površina na kojima bi se mogli izgraditi edukativni kompleksi poput Čarobnog sela.

Ministarstvo prosvete, i pored  angažovanosti UNICEF-a i ostalih partnerskih organizacija, još uvek nije pokazalo interesovanje za ovakav vid učenja, pa ni za dečji obrazovni turizam koji je u direktnoj vezi sa njihovom nadležnosšću. Zašto? Kako? Imate li neki predlog? Postoji li opravdanje?

Korišćeni citati iz Blica

552411_474481742563996_687778279_n

Advertisements
  1. Čini mi se da je „Čarobno selo“ zaista čarobno! Nastojaću da ga, sa mojim učenicima posetim sledeće školske godine! Inače, blog vam je zaista divan! Samo nastavite tako!
    Srdačan pozdrav!

  2. Хвала драга колегинице Љиљо. Можда је мој коментар дошао исувише касно, али тек сам га сада прочитала. Још једном хвала и срдачан поздрав.

  3. Čarobno selo je zaista ČAROBNO. Bilo bi korisno da u Srbiji ima više ovakvih čarobnh sela i čarobnih učionica u kojima bi čarobne učiteljice i učitelji čarobnjaci sa čarobnim učenicima izvodili razne čarolije 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Socceroaza

Blog posvećen fudbalskim trenerima i svim zaljubljenicima fudbalske igre u cilju zajedničkog usavršavanja i edukacije, kao i informisanja o novim načinima, stilovima i metodama treninga u fudbalu, ali i u sportu uopšte.

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

mamica radoznalica

Ovo je moja priča :)

nekinovinastavnici

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

игром до знања

Мојим најдражим ђацима, неисцрпном извору инспирације

СТВАРАЛАЧКИ ДИЗАЈН / CREATIVE DESIGN

Све је могуће оном који верује....

In Centar

Platform for Social Entrepreneurship

S. Verbić: jedan lični bRlog

pošto me niko ne sluša, ja ponekad pišem...

MOOSHEMA GAZETA

Mooshema blog, zdrav život, zdrava ishrana, fitness

Business Skills

Tretiraj biznis kao što tretiraš sebe!

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Споменка Кочиш

ОШ''Јосиф Маринковић'', Нови Бечеј

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

СЛАЂИНИ ВРАПЧИЋИ

Деца су украс света!

Devetogodišnje obrazovanje

Za nastavnike razredne nastave

DEČJI FESTIVAL KREATIVNA ČAROLIJA

Međunarodni festival dečjeg filmskog, dramskog, muzičkog, likovnog i literarnog stvaralaštva

МИСЛИОНИЦА - ИГРАОНИЦА

II/3 Основне школе"21. октобар" у Крагујевцу

ВРЕМЕПЛОВ

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

%d bloggers like this: