Kreativna učiteljica

Ukazana mi je čast da predstavim učitelja ovog profila i biće mi zadovoljstvo saopštiti ko je zapravo učiteljica Željana Lukić Radojičić. Učiiteljica Željana je prvo učitelj, a onda i doktorand, paralelno na dva fakulteta, Učiteljskom fakultetu u Beogradu i Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Beogradu, jer se aktivno bavi naučno-istraživačkim radom u oblasti dve teme, sa jedne strane obrazovnog turizma, a sa druge potrebama, organizacijom i realizacijom inegrativne nastave u ambijentalnim učionicama. Da li će uspeti dati svoj doprinos naučnoj zajednici u okviru obe teme, ili će se u međuvremnu opredliti samo za jednu, ne znam, ali se nadam da će rezultati njenog rada, svakako koristiti srpskom obrazovanju. Što se mene tiče i svih nas koji je volimo, ona je za nas doktorka stava i energije kojom može da napoji sve nas koji je okružujemo.

Iskreno, naša Žeks malo iskače iz profila tipičnog prosvetnog radnika, i to isključivo kada sagledavamo njen celokupan rad. Međutim, pri poseti njenim časovima, može se videti kreativan i zadovoljan učitelj koji, očigledno, voli svoj poziv.

Naša Željana, zaista, ali zaista ima ogromno znanje, potencijale, motivaciju i želju da pruži doprinos unapređenju obrazovno-vaspitnog procesa, i to čini svakog dana, svakog trenutka. U više navrata smo imali priliku da se uverimo u  njene dobre organizatorske sposobnosti  pri čemu uspeva da reaguje pribrano, ne gubeći kontrolu pod pritiskom, pronalazeći adekvatna rešenja, realizuje planirano i uvek uspešno ostvaruje zajedničke ciljeve.

Posvećena je unapređivanju vaspitno-obrazovnog rada korišćenjem inovativnih modela i zalaže se za stvaranje škole primerene XXI veku, po merilima učenika, u kojoj će učenik biti na prvom mestu. Zbog obimnosti podataka, poslužiću se delovima Željanine profesionalne biografije:

1. Obrazovno-zabavni kompleks „Čarobno selo“

11750681_728904923886078_4988786473259855688_n“Idejni je tvorac koncepta učenja na koji smo svi ponosni, a koji funkcioniše pod otvorenim nebom pod nazivom  „Čarobno selo. Čarobno selo se nalazi u Banji Vrujci i njegovu implementaciju je finansirao UNICEF. Radi se o jednom od šest pilot proejkata u Srbiji i može poslužiti kao model za stvaranje mreže ovakvih centara. Ovaj ruralni dečji obrazovni centar namenjen je aktivnom usvajanje funkcionalnih znaja i dobro se uklapa u potrebe učenika koji borave u Banji Vrujci na izletu, ekskurziji, rekreativnioj nastavi i letnjem kampu, ali i onima koji se nalaze na letovanju sa porodicom. Kroz Čarobno selo, do sada je prošlo preko 6000 dece iz grada i sela, oz Srbije i inostranstva.  (2011-do sada)

2. Festival dečjeg stvaralaštva

13263713_1214055565295259_3484289786205006226_nAutor je međunarodnog festivala „KREATIVNA ČAROLIJA“ , koja se organizuje od 2005. u Mionici i Banji Vrujci čiji je cilj  druženje dece osnovnoškolskog uzrasta u cilju razmene saznajnih  iskustava ruralne i urbane sredine kao i podsticanju kreativnosti kod ovog uzrasta. Godinama ovaj festival okuplja učenike i prosvetne radnike iz Srbije i susednih zemalja, koji razmenom praktičnih iskustava obogaćuju svoj nastavnički poziv. (2005-do danas)

3. Naučni i stručni radovi

  • Naučni rad „Integrativna nastava u savremenom obrazovnom procesu“, Obrazovna tehnologija (2011)
  • Stručni rad „Različiti nivoi složenosti“ Obrazovna tehnologija (2011)
  • Stručni rad “Voda”, Baza znanja Kreativne škole
  • Stručni rad “Bela Griva”, Baza znanja Kreativne škole
  • Stručni rad “Nebeska reka”, Baza znanja Kreativne škole
  • Stručni rad “Čarobna priroda”, Digitalni čas 2, 2.nagrada (2012)
  • Stručni rad “Kosovski boj”, Digitalni čas 2, 3.nagrada (2012)
  • Stručni rad „Profesionalna saradnja i umrežavanje škola“ (koautor), Reinženjering poslovnih procesa u obrazovanju (2015)
  • Daroviti učenici – podrška i razvoj, KNOWLEDGE (koautor), International Journal Scientific and Applicative papers V 12.3, 2016;

4. Akreditovani programi stručnog usavršavanja

Autor je četiri programa stručnog usavršavanja koji su akreditovani kod Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i nalaze se u Katalogu stručnog uavršavanja:

5. Članstvo u udruženjima

  • Balkanska nastavnička mreža, osnivač (2020)
  • Asocijacija najboljih nastavnika bivše Jugoslavije, osnivač (2018)
  • Klaster „Obrazovni turizam Srbije„, zamenik direktora (2013-2015)
  • Udruženje Prosvetna komora Srbije, potpredsednik (2013-2014)
  • UG Kreativa, potpredsednik (2010-2015)
  • Savez učitelja Srbije, član Upravnog odbora (2006-2010)
  • Društvo učitelja Mionica, sekretar (2006-2010)

Predstavila sam vam jedan deo Željanine biografije, po meni najvažniji. Nadam se da, iz svega iznetog, možete da sagledate da je učiteljica Željana vredna, kreativna, elokventna, prati savremene tokove u obrazovanju i vaspitanju, poseduje razvijenu svest o značaju permanentnog obrazovanja. Ima izražene organizatorske sposobnosti koje pokazuje tokom planiranja, realizacije i evaluacije navedenih projekata.

Učiteljica Željana VOLI učiteljski poziv.

Zbog svega navedenog Željana je dobitnik Svetosavske nagrade za 2012. koje Ministarstvo prosvete dodeljuje za veliki doprinos unapređenju obrazovanja Srbije.

Učiteljica Željana je proglašena i za Naj edukatora Srbije za 2014.godinu od strane Fondacije Vojvoda Živojin Mišić, a od strane Blic žene za NAJ ŽENU SRBIJE za 2014.

Od marta 2015. do avgusta 2016., Željana Lukić Radojičić, obavljala je poslove pomoćnika ministra za osnovno i predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Trudila se da i na toj odgovornoj funkciji pruži svoj maksimum, međutim, imala je tu nesreću, kako ona voli da kaže, da se nadje u središtu jedne velike drame, odnosno u onoj okolnosti u kojoj se pošten čovek bori u nepoštenim uslovima.

Željana se vratila tamo gde je bila i ostala neprikosnovena, a to je njena učionica, gde, osim rada sa svojim đacima, radi i na poslovima proučavanja i prikupljanja materijala za neke nove naučne i stručne radove koji će svima nama koji se bavimo obrazovanjem biti od pomoći.

Najvažniji Željanin autorski projekat je „Čarobno selo“, koncept srećnog iskustvenog učenja pod otvorenim nebom. On je zasnovan na inovativnim nastavnim resursima bliskim dečjim interesovanjima i njihovoj kulturi učenja. Koncept je potpuno drugačiji u odnosu na tradicionalni obrazovni sistem, pre svega zato što on deci omogućava sagledavanje sveta u njegovoj celovitosti. Ovakav vid učenja najsigurniji je put do funkcionalnog usvajanja znanja za kojim vape deca Z- generacije. Kroz koncept učenja „Čarobno selo“ napravljena je simbioza iskustvenog i projektnog učenja u podsticajnoj sredini za učenje

DSCF2159
Vlada Srbije, Svečana dodela Svetosavske nagrade 2013.
Slađana Ranković, direktor OŠ „Milan Rakić“ Mionica, Željana Radojičić Lukić i Olivera Petrović, predsednik UG Kreativa

(napisala Olivera Petrović, diplomirani pedagog)

24 thoughts on “Kreativna učiteljica

  1. Ostala sam bez teksta! Znam da si vredna,kreativna,sposobna….ali u ovolikoj meri nisam mogla ni da pretpostavim! Cast mi je da te poznajem i sada cu jos vise da se hvalim…….:D Zelim ti JOS PUNOOOOOOOO USPEHA 😀 i da svi cuju za uciteljicu Zeljanu! 😀 ❤

  2. Veliki sam fan učiteljice Željane. Imala sam priliku da učestvujem da posetim Čarobno selo sa svojim učenicima i uživam u kreativnim radionicama. Samo napred Željana, radujem se svakom Vašem uspehu i uvek sam spremna da učim na Vašim sjajnim primerima iz prakse.

  3. Draga Radice, mnogo Vam hvala za ovakav divan komentar. Kada mi ponestane energije i volje, setiću se Vas i osoba sličnih razmišljanja, nesebičnih i drugačijih, osoba kojima nije teško pohvaliti kolegu. Hvala Vam, divni ste. Pozdrav za vaše divne djake 🙂

  4. Svaka cast koleginice.Moram priznati da su takvi likovi u mojoj sredini retki.Divim se ovakvoj energiji i motivaciji.Ja sa dugogodisnjom praksom od srca sve ove divne kreacije pozdravljam i i zelim njihov napredak.Koleginica iz Nisa!

  5. Željana je svima nama podsticaj i motivacija. Sticajem okolnosti znam sa kakvim se karakondžulama morala boriti i izboriti…počinjati iz početka i dokazati da je jedna posebna darovita i nesvakidašnja persona. Laskaću sebi ako kažem da se trenutno vrlo poistovećujem sa Željanom, nadam se da ću imati toliko snage visprenosti i znanja da prevazidjem one koji bi da me ospore i unište. Željana, znam da ti se velika većina kvalitetnih kolega divi i navija za tvoje uspehe….

  6. Vredno divljenja i poštovanja. Nagrade i jesu za one koji mogu biti primer drugima. Svakako si je zaslužila i sigurna sam da će ih u budućnosti biti još, jer tvoj doprinos je veliki ne samo razvoju obrazovanja, već u mnogim segmentima društvene zajednice.

  7. Честитке за све досадашње успехе и срећно у даљем раду! Такви људи су потребни нашем образовању. Срдачан поздрав!

  8. Sve cestitke i pohvale. Nase obrazovanje vapi za ljudima poput tebe. Drago mi je da sam imala tu cast da te upoznam i nakratko – doduse da saradjujem.Energija je usmerena na pravo mesto i u pravo vreme.Sve najbolje u daljem stvaralastvu!

  9. Koleginice jeste li Vi clan one -RAZVIONICE-, volela bih da znam? Ako jeste onda skidam kapu i Vama i razvionici. Nesto mi se cini da ipak niste jer takvi poput vas ostaju na margini.A znate li zasto? Znate sigurno.
    Iskren kolegijalan pozdrav. Radite kao i do sada, a razvionice neka razvijaju neuspehe kao i do sada.
    Upoynale smo se na Saboru ucitelja pre par godina, dalasam vam knjigu, secate se?

  10. Хвала од срца свима. Сада видех питање везано за развионицу, не нисам члан развионице (мада мислим да развионица и нема чланове, него тренере који раде обуке и сл), али подржавам сваки труд да се поправи наш образовни систем.

  11. Повратни пинг: Kreativna učiteljica | Socceroaza

Постави коментар