KREDITIRAJU LI RODITELJI ŠTAMPU UDŽBENIKA!

Svi roditelji đaka Srbije imaju priliku da ove godine za male pare dođu do novih udžbenika. Za komplet udžbenika za 1.razred biće im dovoljno OKO 1200 dinara.

Iako su u školama Srbije, već odavno, izabrani su udžbenici za treći i sedmi razred, a od 15. marta, pa sve do 15.aprila se biraju za četvrti i osmi, i dalje roditelji mogu da odaberu najjeftinije udžbenike koje nudi Fondacija Kavčić.

Znači, iako su udžbenici za prvi i peti razred, birani prethodnih godina na period od četiri godine i u primeni su još dve školske godine, a za drugi i šesti još tri, zakon daje mogućnost da se „u izuzetnim okolnostima“ od tog izbora odustane i da se nastavnici teoretski opredele za neki od ponuđenih udžbenika koji se nalaze u ponudi na sajtu Fondacije „Kavčić“, s tim što odluku o tome donosi škola i obaveštava Ministarstvo prosvete. To važi za nastavnike, ali za roditelje ne! Oni mogu da biraju naspram svog kućnog budžeta i da se opredele za udžbenike koji su u ovom momentu daleko najjeftiniji.

Roditelji školaraca treba da znaju da nema zakonskih prepreka da njihova deca koriste besplatne udžbenike Fondacije Kavčić. Pojava ovih udžbenika pokrenula je brojne dileme, od toga da niko ne pita učenike koje bi udžbenike koristili, do toga da roditelji imaju pravo da kupe koji god žele udžbenik za svog školarca i da im niko ne može zabraniti da ga koristi u nastavi.

ZAŠTO? Jednostavno je. Svi udžbenici su rađeni po istom nastavnom planu i programu koji propisuje nadležno ministarstvo i svi udžebnici imaju akreditaciju ZUOV-a. Jedina razlika je što udžbenici koji se nalazi u KATALOGU Fondacije Kavčić koštaju oko 200 dinara, a udžbenici ostalih izdavača su i do 5 puta skuplji.

Prof. dr Aleksandar Kavčić

Ko je protiv ovih jeftinih udžbenika? Ko je za? Zašto?

IZDAVAČI SU PROTIV – NORMALNO?

Zakon o udžebnicima ide na ruku izdavačima, propisuje da se škole opredeljuju za izdavače i to ne do kraja školske godine, što bi bilo normalno, nego baš do polovine aprila meseca tekuće školske godine, kada se biraju udžbenici za narednu školsku godinu. Dakle, „sigurica“, jer svaki izdavač već u aprilu zna koji tiraž da štampa za sledeću školsku godinu i svaki dobije „kredit“ od roditelja da štampa svoj godišnji tiraž. Kakav plan? Savršen! Roditelji Srbije kreditiraju strane izdavače! Dobro, ima po neki i domaći!

UČITELJI I NASTAVNICI – ZBUNJENI ILI DEZINFORMISANI?

A, učitelji i nastavnici, šta je sa njima? Pa, ne znam, šta da kažem. Znam da se ne slažem sa Prof. dr Kavčićem dkoji je negde izjavio da su su korumpirani. Taman posla, ali da su neinformisani i, što je još gore, poluinformisani i dezinformisani, na ovu temu e to jesu. Možda su neki i zbunjeni, jer ne veruju u dobročinstvo kao društvenu kategoriju. Naviknuti su da iza svega krije neki interes i da je za ne verovati da postoji neko ko želi svojim novcem finansirati bilo šta tuđe, pa i udžbenike njihovih đaka.

ŠTA MISLE NASTAVNICI NA OVU TEMU?

Mišljenja su podeljena, ali može se zaključiti da nastavnici koji nisu autori udžbenika i nemaju neki interes u svemu ovome misle uglavnom poput profesora srpskog jezika iz Niša i osnivača organizacije „Nauči me“ Milana Petrovića koji veruje da problem leži u uplivu tržišta u školstvo:

„Moramo da priznamo sebi da smo mala, siromašna zemlja i da nemamo pravo da ostavimo ijedno dete bez najkvalitetnijeg mogućeg obrazovanja, ali način na koji se opredeljujemo za udžbenike, kada nastavnici razmišljaju da li će uz odabranu knjigu dobiti i interaktivnu tablu ili nešto drugo za školu, ne ide u tom pravcu“, zaključio je Petrović.

Nastavnici ne mogu da shvate da interesa nema, osim interesa da se pomogne deci svoje zemlje. Inače, dobrotvor, profesor Kavčić je dobio spor u Sjedinjenim Američkim Državama i odštetu od 750 miliona dolara zato što je njegov patent – čitač magnetskih memorija, nezakonito koristila kompanija „Marvel“. Od dela novca, ovaj nekadašnji đak beogradske Matematičke gimnazije, koji je doktorirao na poznatom američkom univerzitetu, predavao i na Harvardu, kako ponavlja, želi da obezbedi besplatne udžbenike za osnovce u Srbiji:

„Posao oko objavljivanja besplatnih udžbenika, zasad, ide svojim tokom. To je dugotrajan proces, na nekim udžbenicima rade urednici sa više autora. Nakon njih tu dolaze i lektori, ilustratori, prelamači… Zatim, svi udžbenici moraju da prođu i proces odobravanja u Ministarstvu prosvete. Praktično, kada jedan udžbenik bude odobren od strane Ministarstva, što je poslednja instanca, mi ćemo ga postaviti na sajt, u PDF formatu, i on je od tada postaje besplatan za sve đake, nastavnike, roditelje.. Finansiraćemo oko 70 udžbenika, računajući i knjige za engleski, kao globalni jezik.

„Nastavnici imaju pravo na svoja mišljenja i afinitete, ali nemaju pravo da neistinama utiču na roditelje i njihovo pravo na izbor“, navela je fondacija Alek Kavčić.

DIREKTORI – UPLAŠENI ILI „ZADUŽENI“?

Direktori su, izgleda, uplašeni. Sigurna sam da nisu korumpiran kako se tvrdi u javnosti! Barem, većina njih nije, to tvrdim, ali jeste uplašena da ne prekrši zakon. Oni hrabriji i pošteniji, a ima ih, oni će se svakako potruditi da, na sajtovima, FB i Instagram stranicama škole, pojasne roditeljima kako da dođu do ovih jeftinih udžbenika i tako sačuvaju oskudan porodični budžet, a DA SE NE PREKRŠI NI SLOVO ZAKONA. Škola bira izdavača koji je u ponudi Fondacije, roditelji dobijaju četiri puta jeftinije udžebnike, a škola ne krši Zakon.

Ono što i lično doživeh u mojoj školi, a nema sumnje da je u većini škola Srbije slično, ideja „besplatnih i jeftinih“ udžbenika jako teško prolazi. Jednostavno ne postoji sluh, a i ako postoji, uprave škola su toliko sputane različitim uticajima, da su stvarno potrebni debeli živci, strpljenje i velika upornost da se pomeri sa mrtve tačke. I ne, nije problem samo sa promenom tog ranijeg izbora za prvi, drugi, peti i šesti razred, koja se može obaviti vrlo lako sa jednim pismenim obrazloženjem, već se roditelji i pojedini nastavnici suočavaju sa opstrukcijama nekih uprava škola koje odbijaju da uzmu u razmatranje njihove inicijative da se biraju udžbenici sa sajta Fondacije za razrede za koje je opredeljivanje u toku. Naravno, svaka škola ima neke svoje razloge opstrukcije ili inferiornosti, ali to roditelji mogu lako da zaustave, ukoliko budu želeli.

RODITELJI – NEINFORMISANI?

Roditelji ne prave razliku između „besplatnih udžbenika“ za socijalno ugrožene porodice i ovih besplatnih u elektronskom izdanju i četiri puta jeftinijih, u štampanom izdanju, za sve učenike Srbije. Konkretno, cena svih udžbenika za 1.razred u štampanom izdanju, u boji, ukoričenih, je oko 1200 dinara preko Fondacije Kavčić, a preko ostalih izdavača više od 5 hiljada dinara.

– Za roditelje koji žele original štampana izdanja u boji, ukoričena od samog izdavača, fondacija ih obezbeđuje za samo dva dinara po stranici, što uključuje i porez na dodatu vrednost i distribuciju od onih izdavača s kojima imamo ugovore, poput „Infotehnike”, na primer. A ako neko misli da može za nižu cenu da odštampa knjige koje im nudimo, može to uraditi u sopstvenoj režiji. Ne smeta nam čak i da pokrene unosan biznis ako smatra da to može, ni fondacija ni „Infotehnika” se neće buniti. Bitno nam je samo da će roditelji udžbenik od 200 strana, koji sada kod drugih izdavača košta oko 1.000 dinara, da dobiju za 400 dinara – slikovito objašnjava naučnik Kavčić.

E sada, dragi roditelji, promislite šta vam je činiti i napravite svoju računicu, na volju vam. Ipak, vi plaćate udžbenike, te imate pravo da kupite one čija kupovina neće ugroziti vaš kućni budžet!

#Kavcic #besplatniudzbenici #obrazovanje

Citirani delovi članka preuzeti iz Politika i N1

Na ovom linku pročitajte još detalja! Imate i ovaj prilog TV emisije Pravi ugao.

3 thoughts on “KREDITIRAJU LI RODITELJI ŠTAMPU UDŽBENIKA!

    1. Dugo se o ovome govori u medijima. Većina je za ovo znala, ali svakako nije kasno za samostalno odlučivanje roditelja. Na kraju, ko možesada da natera roditelje da plaćaju udžbenike na rate, ako mogu u avgustu da kupe ove udžbenike gotovinski i da ne osete taj porodični izdatak.

Постави коментар