Etnološke radionice

1.dan: Seoski život (Obilazak poljoprivrednog gazdinstva u cilju upoznavanja sa organizacijom života i rada jednog prosečnog seoskog domaćinstva. Obilazak štale, ovčarnika, svinjca, kokošinjca, koša, voćnjaka, povrtnjaka, livade, njive, šume, dvorišta sa ukrasnim biljkama, magaze i šupe sa poljoprivrednom mehanizacijom. Deca odlaze do seoskog trga unutar „Čarobnog sela“ gde dobijaju timske zadatke. Svaki tim „porodica“ dobija određene zadatke i vremenski okvir za koje je dužan da ih timski obavi. Zadaci su tipa: pronađi grabulje u šupi i donesi ih na svoje imanje; otkini list sa kruškinog drveta; pronađi u kuhinji sito i donesi ga i sl; Nakon isteka vremena dobijamo pobednika koji biraju svog predstavnika koji dobija titulu „Vitez Čarobnog sela“. Vitez ima zadatak da iz drugoplasiranog tima bira glasnika koji će biti prenosilac poruka u Čarobnom selu. Glasnik ima zadatak da iz trećeplasiranog tima izabere princezu za viteza. Princeza iz najslabijeg tima bira svoju sluškinju koja će joj uvek biti na usluzi).

2.dan: Narodni običaji (Deca se u zavisnosti od vremena realizacije upoznaju sa sezonskim narodnim običajima: Božić, Lazareva subota, Vaskrs, Vidovdan, Ivanjdan, svadbeni običaji. Nakon ove radionice grupe izvlače radni zadatak koji se ogleda u priređivanju jednog običaja. Jedan tim će pripremati svadbu, drugi krštenje, treći mobu, a četvrti obeležavanje jednog praznika. Ovaj zadatak deca pripremaju u okviru svojih domaćinstava i on je protkan opuštenom igrom i zabavom kroz koju će deca uz pomoć edukatora usvojiti pojedine narodne običaje.)

3.dan: Etno odežda i nakit (Deca dobijaju zadatak u skladu sa godišnjim dobom naprave odežde i nakit od prirodnih materijala, poput cveća, trava, lišća, plodova. Izrađujući  odevne predmete i nakit od  prirodnog materijala, deca uče da vezuju različite materijale u smislene i upotrebljive celine.)

4.dan: Potraga za svitkom (Deca na ovoj radionici imaju priliku da se upoznaju sa elementima orjentiringa. Ovo je vremenski najduža i najzahtevnija radionica. Deca kreću ispred hotela u potragu za „svitkom“. U uvodnom delu rada upozajemo ih sa pojmom „svitak“ i „pergament“. Ova radionica ima takmičarski karakter da bi se deca motivisala na pešačenje od Vrujaca do Struganika (5km). Imamo četiri takmičarska tima (četiri seoska domaćinstva) koja kreću u lov na glasnika koji nosi „svitak“ sa tajnom porukom. Na tajnoj poruci su pojmovi i tumačenja vezana za geografske i istorijske odrednice zavičaja vojvode Mišića. Tim koji pronađe najviše skrivenih glasnika na putu od Vrujaca do kamenoloma na Kamalju stiče pravo da kopa blago u struganičkom kamenolomu koji je i krajnji cilj potrage. Nakon improvizovanog kopanja i pronalaska  blaga u kamenolomu, svi timovi autobuskim prevozom odlaze u rodnu kuću vojvode Mišića gde se deli pronđeno blago (slatkiši, suve šljive, orasi i sok od zove). Ostala tri tima dobijau slatku užinu kao utešnu nagradu.
5.dan: Ručni rad  (Deca se demonstriranjem upoznaju sa vrstama ručnog rada, materijalom i alatima koji se pri tome koriste.  Potom se opredeljuju za njima najintersantniji ručni rad i uče elemente veza, pletenja, heklanja uz nadzor edukatora. (dva edukatora su devojčice-članice grupe “Kreativno detinjstvo)

6.dan: Zaboravljene igre (Deca odlaze do šume gde se upoznaju sa različitim vrstama drveta, njegovom tvrdoćom, elastičnošću. Objašnjavaju im se pravila pojedinih igara i način izrade sredstava za te igre, kao što su „maška i viriz, pisak, piljci, luk i strela“.  Deca uz pomoć edukatora (jedan edukator je dete-član grupe “Kreativno detinjstvo) izrađuju sredstva za zaboravljene igre, vraćaju se u školu i primenjuju ih u igri.)

7.dan: Etno karavan (Deca se oblače u odežde napravljene drugog radnog dana od prirodnih materijala, ukrašavaju se napravljenim nakitom i pridružuju se Eko karavanu u cilju promocije sedmodnevnih aktivnosti i skretanja pažnje lokalnom stanovništvu i turistima o potrebi očuvanja životne sredine. Karavan kreće iz osnovne škole i odlazi do „Čarobnog sela“ gde se dešava i završna svečanost.)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s