Ekološke radionice

cropped-carobno-selo.jpg1. dan: Život s prirodom  (Deca odlaze u šumu i na livadu gde sakupljaju plodove u zavisnosti od godišnjeg doba: pečurke, žir, lešnik, kesten, gale, šipurak, borovnice, jagode, kupine, lekovito bilje, ali i zelje, sremuš. Deca, po povratku,  u kuhinji „Čarobnog sela“ uz pomoć edukatora  (jedan edukator je devojčica-član grupe “Kreativno detinjstvo) pripremaju užinu: čaj, osveženje ili salatu za ostale učesnike).

IMG_9192

2. dan: Narodna meteorologija (Deca se upoznaju  kako su ljudi u prošlosti pravili vremensku prognozu i na taj način planirali svoje dnevne aktivnosti. Upoznaju se sa prirodnim pojavama i promenama na biljnom i životinjskom svetu koje ukazuju kakvo će vreme biti narednih dana. Aktivno učešće dece: posmatranje prirode ( nebo, sunce, mesec, oblak, biljke, životinje). Nakon aktivnog posmatranja  prirode, grupe dobijaju istraživačke zadatke koje rešavaju u svojim domaćinstvima-igraonicama. Samostalno dolaze do rezultata na osnovu kojih se nekada predviđala promena vremena.)

cropped-carobnoseloslider.jpg

3. dan: Eko odežda i nakit (Deca od ponuđenog materijala za reciklažu, stvaraju odevne predmete i nakit. Na ovaj način deca se upoznaju sa osnovama reciklaže i prednostima iste. Izrađujući  odevne predmete i nakit od odbačenog veštačkog materijala, deca uče da vezuju različite materijale u smislene i upotrebljive celine.)

letnj

4. dan: Potraga za svitkom (Deca na ovoj radionici imaju priliku da se upoznaju sa elementima orjentiringa. Ovo je vremenski najduža i najzahtevnija radionica. Deca kreću ispred hotela u potragu za „svitkom“. U uvodnom delu rada upozajemo ih sa pojmom „svitak“ i „pergament“. Ova radionica ima takmičarski karakter da bi se deca motivisala na pešačenje od Vrujaca do Struganika (5km). Imamo četiri takmičarska tima (četiri seoska domaćinstva) koja kreću u lov na glasnika koji nosi „svitak“ sa tajnom porukom. Na tajnoj poruci su pojmovi i tumačenja vezana za geografske i istorijske odrednice zavičaja vojvode Mišića. Tim koji pronađe najviše skrivenih glasnika na putu od Vrujaca do Struganika stiče pravo da kopa blago u strganičkom kamenolomu koji je i krajnji cilj. Nakon improvizovanog kopanja i pronalaska  blaga u kamenolomu, svi timovi autobuskim prevozom odlaze u rodnu kuću vojvode Mišića gde se deli pronadjeno blago (slatkiši, suve šljive, orasi i sok od zove). Ostala tri tima dobijau slatku užinu kao utešnu nagradu.

IMG_0410

5. dan: Od žita do hleba (Deca sa obrazovne farme nose kukuruz/pšenicu u vodenicu potočaru na reku Toplicu, gde se upoznaju sa načinom mlevenja i dobijanjem kukuruznog/pšeničnog brašna. Po završenom mlevenju kukuruza/pšenice, deca se vraćaju na obrazovnu farmu „Čarobno selo“, gde uz pomoć domaćice, od donetog brašna prave kačamak/lepinje za užinu. Ukoliko se opredele za kukuruzno brašno od njega uz pomoć edukatora (jedan edukator je devojčica-član grupe “Kreativno detinjstvo)  pripremaju kačamak na šporetu na drva, a ako melju pšenicu, onda će mesiti lepinje koje će peći u furuni. U okviru ove radionice planirano je da deca mere kukuruz/pšenicu i brašno pomoću kantara i vage.).

582543_397508100304156_616187445_n

6. dan: Zeleni pazar – 1. grupa (Oslikavanje platnenih torbi u cilju ignorisanja plastičnih kesa koje zagađuju prirodu.  Rezultat ove radionice je dečijim rukama oslikana torba za ZELENI PAZAR koju svako dete nosi kući. Deca će se putem interaktivnog rada podsticati da se služe ovim torbama,  ali i da utiču na svoje roditelje, bake i deke da ih upotrebljavaju umesto plastičnih kesa.)

6. dan: Ekološki sportski ribolov – 2.grupa (Deca se vode do šume poljoprivrednog gazdinstva Radojičić, gde im se demonstrira pravljenje štapa za pecanje, ističući potrebu za oprezom lomljenja mladih izdanaka leske. Na ovom staništu upoznaju se i sa drugim vrstama drveća i značajem očuvanja šuma. Potom edukatori (jedan edukator je dečak-član grupe “Kreativno detinjstvo) vodi decu na obod šume i livade gde ih upoznaju sa životinjskim svetom s akcentom na vrste koje služe ribarima kao mamac za ribolov. Zajedničko sakupljanje mamaca i odlazak do reke Toplice na sportski ribolov.)

7. dan: Eko karavan (Deca se oblače u odežde napravljene drugog radnog dana od veštčkih odbačenih materijala, ukrašavaju se napravljenim nakitom i pridružuju se Etno karavanu u cilju promocije sedmodnevnih aktivnosti i skretanja pažnje lokalnom stanovništvu i turistima o potrebi očuvanja životne sredine. Karavan kreće iz osnovne škole i odlazi do „Čarobnog sela“ gde se dešava i završna svečanost.)

One thought on “Ekološke radionice

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s