POTRAGA ZA NAJUSPEŠNIJIM DIREKTORIMA ŠKOLA


POZNAJETE LI USPEŠNOG DIREKTORA ŠKOLE U REGIONU BIVŠE JUGOSLAVIJE⤵️⤵️⤵️

Direktor obrazovne ustanove je najvažniji i najuticajniji pojedinac u bilo kojoj školi/vrtiću. On/ona je prva odgovorna ličnost za sve aktivnosti koje se dešavaju unutar ustanove, bilo da su pozitivne, bilo da su neagtivne. On/ona sa svojim najbližim saradnicima stvara klimu u ustanovi, utiče na nivo profesionalizma i morala nastavnika, ali i na nivo brige za ono što učenici mogu postati.
Direktor je spona između lokalne zajednice i obrazovne ustanove, a način na koji on/ona to radi, uveliko određuje stavove roditelja i učenika o toj školi. Ako je škola kreativno, inovativno i autentično mesto orijentisano na učenika i u istoj meri uvažava i vrednuje zalaganje svakog zaposlenog, većina će u direktoru vidjeti ključ uspjeha škole.

1Na prostoru većine država bivše Jugoslavije direktori se postavljaju na osnovu političke podobnosti i to je ono što čini i tužnim i revoltiranim većinu učiteljske/nastavničke populacije, a naročito one entuzijaste koji obrazovni sistem nose na svojim plećima. Međutim, uprkos tome, među direktorima regiona, postoje i kavlitetni pojedinci koji možda jesu stigli do funkcije i na osnovu političke korektnosti, između ostalog, ali poseduju izražene liderske i menadžerske sposobnosti, savesno obavljaju funkciju i trude se da unapriede obrazovni proces najbolje što mogu. Takvi umnogome pomažu zaposlenima i učenicima u svojim ustanovama i uspevaju da im obezbede najbolje uslove za rad i učenje i zato predstavljaju „žito u kukolju površnosti“.

Obrazovni lideri su važni, kako u redovima nastavnika, tako i u redovima direktora. Isto kao što su, u velikim i uspešnim firmama potrebni dobri menadžeri i lideri, tako su i obrazovnim ustanovama potrebni kvalitetni direktori. Koliko god se nama činilo drugačije, svetska naučna istraživanja govore da su direktori najodgovorniji za učenička postignuća, bilo da su negativna ili pozitivna. I ne samo to. Istraživanja ukazuju i na to da su oni najzaslužniji za privlačenje i zadržavanje kvalitetnih nastavnika. Možda se to samo delimično odnosi i na naš region, opterećen različitim, najčešće pogubnim politikama zapošljavanja, ali upravo zbog toga Best Teacher-Ex Yugoslavia želi da utiče na motivaciju tih kvalitenih i drugačijih direktora.

Namera nam je da putem ove potrage pronađemo i afirmišemo te posebne direktore, i to:
one koji imaju opipljive, i poštovanja vredne, rezultate
one koji ustanove kojima rukovode doživljavaju kao svoju porodicu
one koji o svim zaposlenima i svim učenicima brinu na isti način, ne favorizujući i ne diskriminišući bilo koga
one koji su sposobni da stvaraju viziju uspeha učenika
one koji su kadri da svakodnevno unapređuju kvalitet nastave
one kojima nije strano da izgrađuju liderske kapacitete svojih zaposlenih
one koji su, pre svega, dobri ljudi, pa tek onda i dobri lideri i menadžeri.

Poznajete li takve? Podelite ovaj upitnik sa njima!

Da li se možda upravo Vi prepoznajete u ovim karakteristikama? Pokušajte.

Popunite upitnik na ovom LINKU!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s