DVIJE ILI DVE, NEKADA NIJE SVEJEDNO

sfrj-670x447

Raspad bivše nam zemlje, doneo je mnogo tuge, suza zbog različitih gubitaka, neprospavanih noći, meseci, pa i godina, srušenih snova…

Desilo se sve preko noći. Moja generacija je u to vreme počinjala da gradi i traži svoj životni put, svoju karijeru, a onda, onda smo se probudili u drugim državama.

Bilo je jako teško. Učili smo novi jezik, novu istoriju, novu tradiciju, novo… Učili smo da živimo u tuđim dvorištima i da ne odamo koliko nam fali naše. Učili smo kako se živi sa spaljenim uspomenama, sa izgubljenim proplancima detinjstva. Neki su učili kako se živi bez najmilijih. Svi smo učili kako se živi u bedi i siromaštvu svake vrste.

 

jugoslavija-ex.jpg
Kako je vreme prolazilo, naučili smo sve.
Sećam se svoje prve savladane reči na ekavici. Odmah da razjasnimo, nisam učila ekavicu iz želje, učila sam je iz nužde. Sećam se, ulazim u autobus sa svojom malom sestrom i pripremam se da kupim „dvije“ karte i ponavljam u sebi desetak puta, „dve karte, dve karte, dve karte…“. Upitan pogled konduktera pada na mene, pružam znojavu novčanicu i izgovaram „dvije karte“. I upravo se dešava ono zbog čega sam i želela da izgovorim „dve karte“. Svi se okreću da vide „izbjeglicu“, a biti izbeglica u bilo koje vreme, e to je pravi pakao, a to znaju samo oni koji su to proživeli.
Preživeti izbeglištvo, gubitak, rat, bilo kakvu društvenu ili prirodnu kataklizmu, mnogo je lakše kada imaš obrazovanje, jer sve se dešava u trenu. Kad „zatutnji“, sve nestaje, sve ti otimaju! Samo je obrazovanje trajno. Samo je znanje suštinski naše vlasništvo.

 

Mislite o tome svi vi koji birate put, ili usmeravate nekoga kojim će putem krenuti, ovih dana nakon prijemnih i završnih ispita!
Sakupljanje „love“ ili sakupljanje znanja, nikad ne smeju biti, niti „dve“, niti „dvije“ karte između kojih se opredeljujete. Znanje i obrazovanje nemaju, ni zamjenu, ni zamenu!

#ANN_EX_YU #SvijetObrazovanjaBrišeGranice #BestTeacher #TeacherPrize

One thought on “DVIJE ILI DVE, NEKADA NIJE SVEJEDNO

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s