NJIH DVE UJEDINJUJU BALKAN

Bitoljska učiteljica Vesela, zajedno sa Željanom iz Srbije, u uspešnoj misiji za ujedinjenje naroda i intelektualnog sveta na Balkanu.

11

Slike dve učiteljice, Vesele Bohgdanoviќ i Željane Radojičič Lukić, postale su sinonim za internacionalne liderke za koje ne postoji izazov, a imaju podršku kolega iz regiona.


U Budvi (Crna Gora) održana je druga regionalna konferencija Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije, sponzorisana i podržana od strane ministra za obrazovanje Crne Gore, dr. Damira Šehovića. Posle skoro tri decenije od raspada Jugoslavije i niz političkih i ličnih emocija za uzdržan odnos između naroda bivše Juge, učiteljice Vesela Bogdanović i Željana Radojičić Lukić realizovale su jedinstveno i popularno ujedinjenje intelektualnog sveta u regionu i stvorili moćnu mrežu koja raste iz časa u čas, objedinjena u tim razmerima da je čovek ponosan i emotivan u isto vreme. Nakon prve popularne konferencije koja je održana u Skoplju, pre nekoliko meseci, usledila je druga regionalna konferencija Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije, koja je održana početkom juna u Budvi (Crna Gora) sponzorisana i podržana od strane samog ministra za obrazovanje Crne Gore, dr. Damira Šehovića.

1

„Zemljo moja“ postala je himna za ujedinjenje, koju sa ponosom peva svaki Makedonac, Srbin, Crnogorac, Hrvat, Bosanac, svi prisutni u salama koje su napunjene članovima ove asocijacije, vijoreći ponosno zastavu svoje zemlje. Zastava asocijacije se ponosno vijorila, ulicama Budve i u hotelu „Budva“, prekrivena zlatnim zvezdama, u čast lika i dela svakog zaposlenog u obrazovanju. Slike dve učiteljice postale su sinonim za internacionalne liderke za koje ne postoji izazov koji ne mogu ostvariti uz podršku koju imaju od kolega iz regiona.

 

Druga konferecija, u tako kratkom roku, inspirativni govori i predavanja, podela priznanja najboljim edukatorima regiona, kreativne aktivnosti pod otvorenim nebom, pune sale i najavljena konferencija koja će se održati u Beogradu za samo три meseca. Javnost ima utisak da se pišu nove stranice u istoriju regiona, a podrška je toliko jaka da je svakome jasno da ova moć udruženog intelektualnog sveta ima nameru da ostvari svoje ciljeve.

61445732_10214839573923122_1405910793626583040_n
Da li ste svesni moći vaše ličnosti i pažnje koju ste izazvali?- pitali smo našu učiteljicu, jednu od dva osnivača aocijacije i ideje za izbor najboljih edukatora regiona.

Da se podsetimo, ja sam samo učiteljica koja 17 godina putuje smrdljivim kombijem, po 60 km dnevno, o svom trošku, zato što za mene nikad nije bilo mesta u gradu u kome živim, iako znam da se preko noći to može rešiti, da se želi.  Moć o kojoj govorite je podrška koju Željana i ja dobijamo od kolega koji slede naš entuzijastički rad. Žrtvujemo svoje slobodno vreme ispunjavajući ga aktivnostima radeći na umrežavaju svih pojedinaca i trudeći se da svakog od njih ispoštujemo i uvažimo. Moć o kojoj govorite je u suštini naša hrabrost i naša želja da preko prve aktivnosti ANN_EX_YU napravimo pokušaj da usmerimo energiju pozitivnih efekata u korist zaposlenih u obrazovanju. Ako se do juče govorilo samo o nama dvema i o našim svetskim priznanjima, danas umesto o dvema, govori se o 150 najboljih nastavnika. Govori se o svim tim entuzijastima i spasiocima obrazovanja na terenu, u pravom smislu te reči, i svaka pozitivna podrška njihovom trudu i radu je hitna i neodložna potreba. Drago na je da svi oni umeju to da poštuju.

61633865_10213780714220167_3847236098061238272_n
Šta održava Vašu snagu da produžite sa ovim entuzujastičkin projektom usmerenim ja poštovanju Vaših kolega?
-Umesto da se nerviram zbog lične nepravde koje doživljavam kao prosvetni radnik i građanin i da se bavim problemima i parodijama postavljanja, zapošljavanja i premeštaja kadrova i nekadrova koja gledam sopstvenin očima i koji du dobri svаkoj vlasti, a i ona njima, rešila sam da se samozaposlim još jednim svojin projektom koji mi ispunjava srce. Mi znamo da kvalitetno obrazovanje zavisi od motivacije kadra, koja je i najvažnija, jer od motivacije zavisi budućnost naše sopstvene dece i unuka. Nas dve znamo koliko je na nas pozitivno uticala svetska podrška i njihova priznanja na naš rad. Istina, nismo imale dovoljno sredstava za neke velike nagrade, jer je plata sramotno i ponižavajuće niska, a razume se, novac je jedan od najvažnijih faktora motivacije. Zato smo našle način, bar da ispoštujemo rad kolega i da međusobno pomognemo jedni drugima da istrajemo do nekog boljeg vremena, do kada ćemo se zajedno boriti. Ovaj naš projekat je poklon svim kolegama koji zaslužuju poštovanje za svoj doprinos unapređivanju obrazovanja i naše profesije. Darujemo im ga od srca i radujemo se čestitkama koje nam stižu svakodnevno sa podrškom da istrajemo u svojoj nameri.

2..jpg

Imate samo tri meseca da se pripremite za svaku sledeću konferenciju koja će brojati oko 300 učesnika? Kako se nosite sa takvim izazovom s obzirom na to da ste i sami zaposleni, da ste sa obavezama i obavezama prema članovima svoje porodice i sa činjenicom da se ceo projekat zasniva na entuzijastičkoj osnovi bez zagarantovanih sredstava za organizaciju, bez računa i kotizacije i bez bilo kakve dobiti za vaš trud?

-Konferenciju u Budvi smo spremali danonoćnim kontaktima preko vibera i mesindžera. Za mene, Željanu, Mirsada, Savu, Jasminu i Sanju nije bilo slobodnog dana, niti slobodnog trenutka, bukvalno rečeno. Najinteresantnija je bila komunikacija i logistika sa ministrom obrazovanja Crne Gore. Kako se povećavao broj prijavljenih mi smo ga tako ispočetka molili da nam obezbedi drugu veću salu za dogadjaj, pa tako smo zajedno promenili dva hotela i tri sale, a njegovа rešenja i odgovore smo dobijali u istom trenutku. Da ne govorim, da nije bilo nikakvih problema sa štampanjem materijala, sa banerima, sa akreditacajama. Detaljno se interesovao i za same teme predavačam sagledavajući ih kao odličan materijal da sagleda situaciju u obrazovanju, problemе i ponuđena rešenja.

Dopunski tim od 20 edukatora iz CG od sveg srca su pristali da budu podrška za realizaciju kreativne ideje za umrežavanje pod otvorenim nebom i omogućili su za mene
dragu “Knjigu utisaka” da postane realnost za koju se govori sa ljubavlju i radosti. Zamenik ministra za obrazovanje, dr Petar Atanosov nam je pomogao obezbeđujući autobus za naše nastavnike, a za račun naše dosadašnje saradnje. Sa osobama odgovornih institucija pre nekoliko dana je već obezbedjena sala za sledeću konferenciju u Beogradu. Ovo je ogroman teret za nas, no istovremeno i veliko zadovoljstvo kad se toliki broj kolega masovno priključuje svojom podrškom našoj ideji. Da, nemamo račun na koji bi sponzori mogli da uplate sredstva, niti naplaćujemo kotizaciju i ponosni smo na to što koračamo čistog obraza u ovu realizaciju ove akcije. To je naša žrtva, no u ovom trenutku naše najbezbednije rešenje kao dokaz naše čiste namere. I da vam kažem iskreno nema tih para koje su dovoljne kao nadoknada za ovaj 24/7 angažman. Ovo vam najiskrenije govorim. Rad sa odraslima je daleko teži od rada sa decom u našim učionicama, a priprema konferencije u tuđoj zemlji preko internet to treba doživeti da bi shvatili koliko je teško.

3.jpg
“Reformišemo obrazovanje” bila je tema ove konferencije, a entuzijasti zaposleni na svim nivoima obrazovanja govorili su o problemima sa kojima se suočavaju i ponudili su konkretna rešenja. Šta biste Vi želeli da kažete na ovu temu?

-Ne znam odakle da počnem, ni gde da stamen. Sa obrazovanjem se godinama igraju igre, obećanja pozitivnih promena prilikom svake političke kampanje i svako započinje nešto, da bi drugi posle opet započeo kao pametniji. Danas, skoro da izbegavam da čitam kakve promene se planiraju. To mi je kao da čitam promene u receptu za kuvanje pasulja koji je smislio sin moje svekrve, no potom možda će se umešati moj muž, kao pametniji, da joj pokaže bolji recept kako ona da spremi pasulj, posle pedeset godina rada u kuhinji… Mi nastavnici, ionako godinama “parizanski” spašavamo i decu i obrazovanje isključivo svojim entuzijazmom i našom sposobnošću da plivamo mutnim vodama, pa tako ćemo i predlagati dok se ne shvati da promene u obrazovanju su proces koji traje i traje, godinama i u kontinuitetu, sa uključenim igračima koji su izabrani na osnovu kvaliteta i na osnovu poznavanja i iskustava u praksi, a ne na osnovu titule partijske knjižice. Dobijali smo onoliko koliko smo nastojali da se izborimo za pravdu. Podelili smo se po svim mogićim osnovama. Neko ćuti jer su mu zaposlili sina, drugi da ne ošteti partiju, ili samom sebi zbog partije, onaj ćuti jer je u drugi sindikat pravi a ne ovaj ili onaj, treći ćuti jer čeka da neko drugi kaže umesto njega…a svi su glasni na fejzbuku i kući za stolom.

5
Zato postoji naša ANN_EX_YU i još od prvog dana teži dovoljno da spoji sve, da objedini sve nezavisno od nacionalne, verske ili partijske osnove. Mi smo osobe koje smo se same izborile za svoj ugled i nismo dužne nikome ništa, ni po jednom osnovu. Intelektualni svet u našim krugovima staje javno i jasno iza svojih problema i stavova, bez da bude ućutkivan u očekivanju da će neko drugi hrabriji da se bori za rešavanje zajedničkih problema.-

Asocijacija produžava sa realizacijom prvog projekta u koji ulaže i srce i dušu. Pred njima je dugo toplo leto ispunjeno pripremama treće konferencije najboljih nastavnika regiona, a svakako im  želimo uspešan rad i čestitamo najboljima.-

Preuzeto sa Bitola_News

Prevod sa makedonskog: Frosina Pantoš i Marica Grozdanović

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s