Категорије
Uncategorized

UMREŽAVANJE U IDEJI REFORMISANJA OBRAZOVANJA REGIONA

Oni su jedinstveni, kreativni, puni entuzijazma, vrijedni, odgovorni, uporni, oni su NAJBOLJI  na prostoru bivše Jugoslavije u 6 država regiona!

    2..jpgVelikom željom, entuzijazmom, srcem, dvije najbolje učiteljice, priznate u svijetu, Željana Radojičić Lukić iz Srbije i Vesela Bogdanović iz Makedonije, uspijele su da okupe najbolje nastavnike u regionu i da udruže najjaču energiju obrazovanja u jednu veliku reku obrazovnih promijena. Ta lavina odabranih ljudi će, osnažena novim članovima, nastaviti svoj put kroz 6 država bivše Jugoslavije ujedinjujući oko sebe ljude koji vjeruju da „Jedna knjiga, jedna olovka, jedno dijete i jedan nastavnik mogu da promijene svijet.

61633865_10213780714220167_3847236098061238272_nANN EX YU je asocijacija nastavnika formirana od visokokvalitetnih lidera obrazovanja spremnih da oko sebe okupe sve entuzijaste i učiteljske lidere iz svih država sa prostora bivše Jugoslavije spremnih da zajedničkim snagama afirmišu i motivišu najbolje nastavnike da mijenjaju sliku obrazovanja u ovom dijelu svijeta.

Više o samoj Asocijaciji možete pročitati na sajtu

http://najboljinastavnici-ex-yu.weebly.com/

    Prva međunarodna konferencija Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije ANN EX YU održana je početkom marta ove godine u Skoplju, a u periodu od 30.maja do 1.juna, 2019. godine, održana je druga međunarodna konferencija u Budvi. Konferenciji su prisustvovali nastavnici koji su dobili titulu Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije, punopravni članovi ove Asocijacije i drugi nastavnici sa svih prostora regiona koji su u realizaciji ove ideje prepoznali svijetliju budućnost za obrazovanje.

    Prvog dana konferencije održana je radionica za članove ANN EX YU  pod simboličnim nazivom “Sigurna nastavnička kuća”. U petak 31.05.2019, drugog dana konferencije, dobrodošlicu svim prisutnima poželjlela je Sanja Pantović, predstavnica grada domaćina, predstavljajući Kulturni centar Stara Budva, čiji su učesnici izveli izvanredan umijetnički program, kao i dijecu iz Druge osnovne škole, koja su u kostimima predstavili Budvu kroz vijekove. Sve prisutne pozdravila je i predstavnica Opštine Budva u ime gradonačelnika Budve gospodina Carevića. Osnivači Asocijacije Željana Radojičić Lukić, učiteljica iz Srbije,  i Vesela Bogdanović, učiteljica iz Makedonije, pozdravile su sve prisutne goste sa riječima poštovanja i divljenja prema svim najboljim nastavnicima regiona koji su došli na ovu konferenciju, da bi postali dio mreže i na taj način uspostavili saradnju sa nastavnicima iz drugih gradova i drugih država. Značajno je napomenuti da su pristigli nastavnici najčešče samofinasirali svoj boravak u Budvi, da nisu žalili ni vrijeme ni novac, jer su im njihove države odavno postale i tijesne i nedovoljne za sve dijeljenje i razmijenu koju iniciraju i koje će tek inicirati.

17U Starom gradu, pod otvorenim nebom, prisutni su imali priliku da se upoznaju sa 40 različitih obrazovnih projekata prezentovanih kroz veliku poster preznetaciju. Organizatori su imali težak zadatak da odaberu najbolje poster prezentacije koje su sutradan bile izložene u konferencijskoj sali Hotela Budva, gdje se održala i dodjela titula “Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije”.

Prisutni nastavnici su imali  priliku, da u pratnji svojih domaćina upoznaju kulturne i turustičke potencijale Budve, ali na jedan nesvakidašnje kreativan način. Naime, osnivači asocijacije su im dali ideju kako se može, na jedan aktivan i kreativan način, organizovati cijelodnevna ekskurzija koja je bila, prije svega, druženje i zabava kroz usvajanje funkcionalnih znanja u ambijentalnim učionicama primorja. Podijeljeni u nacionalno miješovite grupe uputili su se zajedno sa svojim domaćinima u  aktivan istraživački obilazak grada. Akcenat je bio na upoznavanju znamenitosti kroz razne aktivnosti i izazove, a sva zapažanja, emocije i utiske upisivali su u Knjigu utisaka, koja im može poslužiti kao model za njihove učeničke ekskurzije i aktivnosti u prirodi.

61664011_10214849188203473_6689099276447907840_n.jpgU plenarnom dijelu trećeg dana konferencije obratili su se osnivači Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije, Željana iz Srbije i Vesela iz Makedonije, koje su prenijele prisutnima i svoja iskustva sa finala najvećeg svijetskog takmičenja nasatvnika čiji su finalisti i ambasadori. Nakon osnivača, u ime domaćina skupu se obratila inspirativna Vidosava Kašćelan iz Zavoda za školstvo Crne Gore koja se podsjetila na svoj nastavnički poziv. Iznenađenje za sve prisutne priredili su nastavnici iz OŠ “Branko Radičević” iz Sedlara, iz Srbije, prezentujući osviježavujući i pitak dramski komad na temu aktuelnih dešavanja u jednoj školskoj zbornici. Na samom kraju plenarnog dijela svi nastavnici, zajedno sa gostima, otpijevali su himnu Asocijacije “Zemljo moja”, Ismete Dervoz Krvavac. Vijorile su se zastave svih zemalja, a svi prisutni nisu krili emocije uslijed probuđene nostalgije za životom u bivšoj državi. Uslijedila su motivaciona predavanja najboljih nastavnika regiona na temu “Reformišimo obrazovanje”, gdje su se prisutnima predstavili nastvnici iz svih država bivše Jugoslavije. Nakon izuzetnih predavača uslijedila je i dodijela titula Najboljim nastavnicima regiona, pri čemu je uručeno 50  priznanja, koja će svi oni sa ponosom ponijeti u svoje škole i nastaviti na širenju ideje umrežavanja nastavnika sa prostora bivše Jugoslavije.

5.jpg“Zvijezdu obrazovanja”, odnosno ulogu domaćina,  najbolji nastavnici Crne Gore predali su kolegama iz Srbije, uz poruku da će se najbolji nastavnici regiona ponovo okupiti krajem oktobra tekuće godine, ovaj put u Beogradu.

   Ova nevjerovatna energija i snaga, razmijenjena tokom tri dana trajanja regionalne konferencije, dala je vijetar u leđa svima onima koji su bili na ivici odustajanja od uloga entuzijasta u svojim školama. Sada je sasvim sigurno da će se ova nastavnička mreža angažovati na pokretanju reformskih procesa u svojim zemljama, jer je došlo vrijeme da se promijene u obrazovanju iniciraju iz učionica, upravo tih najboljih nastavnika regiona. Ohrabruje činjenica da je ova asocijacija dodatno ojačana energijom novopristiglih članova koji će uz ostalo članstvo istrajati u namjeri korišćenja prednosti zajedničke istorije, sličnih obrazovnih sistema, nepostojanja jezičkih barijera, bliskosti kultura, ondnosno svih onih razlika, koje ih i čine bogatijima.

    Krenuli su snažno napred, pratite ih i pridružite im se !

Željana Radojičić Lukić, jedan od osnivača Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije,  na svom FB nalogu je napisala:

“Projekat Asocijacije najboljih nastavnika je bio tek u povoju, a kako to obično biva, sasvim slučajno, neko je podelio pesmu „Zemljo moja“ i samo je kliknulo: „Evo je, to je naša himna“.

I bi himna.

Evo, desilo se i drugo okupljanje najboljih nastavnika bivše nam Juge. Druga zemlja, drugi domaćini, drugi učesnici, samo su emocije iste.

Pesma koja izaziva oluju u nama iz pedeset, šezdeset, sedamdeset i neke.

I ovaj put, već uz prve taktove, u punoj sali nadirala je nostalgija u svakom onom ko je nekada živeo u toj velikoj zemlji. I nema više ni veze gde sada živimo. Nije bitno ni koji jezik danas govorimo. Nebitno je i kojim zastavama smo u tom momentu bili ogrnuti. Bujica emocija, svima nam je bila ista.

To je ta veza koja nas spaja i zbližava.1

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s