НИКАД НЕ БОЈ СЕ, ЉУБАВ ЈАЧА ЈЕ!

_MG_3828.jpg

„Никад не бој се, љубав јача је“ мото је 15.међународног фестивала „Kреативна чаролија“ чијим учесницима су, петнаесту годину за редом, Мионица и Бања Врујци широм отвoриле своје капије, али и своја срца.

Фестивал су отворили, председник општине Мионица, Бобан Јанковић и вишеструко награђивана мионичка учитељица и ауторка фестивала Жељана Радојичић Лукић. Они су пожелели гостима да се пријатно осећају у зеленилу Бање Врујци и Мишићевом завичају. Председник Општине Мионица нагласио је задовољство што Мионица има ту привилегију да буде домаћин даровитој деци Србије и свих земаља које су имале учеснике на фестивалу.  Жељана је присутној деци и наставницима нагласила да се никад не боје, ако умеју да воле, јер је љубав јача од свега, да љубав увек побеђује, без обзира на неповољне ситуације које нас налазе на нашем путу одрастања и живота.

На фестивалу су говорили, са децом се дружили, али и вредновали дечје радове, и многи амбасадори Креативне чаролије, пре свих, јавне личности из света медија и уметности.

Стефан Тићми, аутор књиге Акико и овогодишњи добитник награде Политикиног забавника, осим што је деци поручио да се слободније играју речима и да се не боје да граде своја чудесне литерарне куле, своје утиске о фестивалу саткао је у стихове, како и доликује писцима за децу: „То нису перле расуте по ливади, то деца трче по Чаробном селу, а тако и изгледа предсобље мојих мисли, нешто зелено што се смеје, и смеје, и смеје“.

Леонтина, као дугогодишњи амбасадор фестивала, након одслушаних вокалних композиција у музичком делу такмичења, саопштила је да је искрено одушевљена овогодишњим музичким стваралаштвом. Рекла је да су такмичари изузетно талентовани и да су квалитетно реализовали и јавно извели припремљене композиције. Истакла је и да се нада да ће општина Мионица, или неко други, препознати потребу да се све те композиције обједине и објаве и на тај начин понуде наставницима широм региона као додатно наставно средство.

„Креативна чаролија, или боље да кажем, чаробна креација идеје, коју већ 15.пут за редом у дело спроводи учитељица Жељана Радојичић Лукић, враћа на прави пут веру шта је задатак едукатора. Бања Врујци, несвакидашњи дар природе, на два дана била је велика међународна учионица, у којој се обрађивало штиво на више језика и тема, све то уз игру, смех, нова познанства. Плела се мрежа пријатељства, проткана новим идејама, такмичарским духом, али уз фер плеј. Заједно и учитељи и малишани били су на истом задатку. Баш онако како треба да буде и у школским клупама. Вредно су радили, договарали се, писали нове редове неке будуће књиге, цртали линије изложбе за коју ће се тражити карта више, монтирали кадрове као прави професионлаци, распевавали глас за неке велике фестивале, увежбавали улоге за премијере, играли, беседили… Необична и добра стаза за продубљивање знања, откривање талената, наклоности ђака, јер оно што се у образовању, на жалост заборавља, то је да нису сва деца иста, да их не смемо калупити, већ дати им ширину, ослушкивати их, посматрати, усмеравати. Све то уз осмех, толеранцију, задовољство“, надахнуто је поручила Сања Драгићевић, водитељ и новинар Радио телевизије Србије и председник жирија у оквиру филмске категорије.

Два дана креативне чаролије, чаробне креације која је оживела завичај Живојина Мишића, уз мото “Никад не бој се, љубав јача је”, права је позивница за све школе, васпитаче, учитеље, наставнике, ђаке, родитеље, да закажу долазак на “отворена врата” следеће године, на истом месту, уз још више маште и нових идеја.

Дечја креативна чудеса на тему „Интеркултурална мрежа пријатељства“ су се стварала у учионицама целог региона, свих бивших република, допунских школа из Европе, па све до европских градова, попут Мадрида и Лондона.

Концепт фестивала ја такав да подразумева и размену деце, тако да су ђаци ОШ „Милан Ракић“ из Бање Врујци, и ове године, били домаћини деци са свих страна света. Присуство великог броја гостију, како из Македоније, тако и свих осталих земаља, потврдило је и мото фестивала да нема потребе да се бојимо, ако умемо и знамо да волимо. Тактови песме „Никад не бој се, љубав јача је“ одјекивали су Бањом Врујци, а бројна публика је наградила великим аплаузом Леонтину, амбасадорку Креативне чаролије, која је и ове, као и свих претходних година, дала свој печат овом фестивалу.

_MG_3844.jpg

Овогодишња Креативна чаролија била је обојена симболима целог света. Део боја чинила су и деца и наставници из Струмице, Куманова, Скопља и других места у Северној Македонији, из Букурешта у Румунији, из Њукасла у Енглеској, Плава у Црној Гори, Добоја у Босни и Херцеговини, Загреба у Хрватској, али и Калифорније у далеким Сједињеним Америчким Државама. Било је ту и осмеха из Књажевца, Ирига, Сремске Митровице, Лознице, Осечине, Београда, Зрењанина, Лесковца, Крагујевца, Краљева, Обреновца, Лепосавића и осталих дивних места широм Србије.

_MG_3516.jpg

Деца, придошла са свих страна света, такмичила су се у литерарном, ликовном, филмском, драмском и музичком стваралаштву, а њихови наставници су се опробали у беседништву. Највише радости због постигнутог успеха видело се на лицима деце победника фестивала. Пехари и дипломе, у шест дечјих категорија, отишли су у Куманово, Ћуприју, Пожегу, Ковачевац, Идвор, Сремску Митровицу, Ириг, Зрењанин, Краљево, Лепосавић, Плав, Добој, Мадрид, Пирот, Вршац, Скопље, Обреновац, Кљажевац и Осечину, док су пехари, заслужени у наставничкој категорији, однети у Њукасл, Параћин, Чачак и Калифорнију.

_MG_4532.jpg

СПИСАК НАГРАЂЕНИХ:

ЛИКОВНО СТВАРАЛАШТВО

1.ПУ „Стоногица“, Сремска Митровица

1.ОШ „Јован Јовановић Змај“, Змајево,   групни рад III-5

2.ПУ „Дечија радост“, Ириг

2.OШ „14. Октобар“, Београд   одељење :II – 4

3.ОШ „Светозар Марковић Тоза“ , Елемир – одељење I-2

3.ОШ „Крсте Мисирков“, Куманово,  одељења: III-a и  IV-б

ЛИТЕРАРНО СТВАРАЛАШТВО

1.Фиона Маневска, 3.разред, ОШ „Крсте Мисирков“,  Куманово

2.Анђела Томић, 8. разред, ОШ „Вук Караџић“,  Ћуприја

3.Богдан Дрндаревић 5. разред, ОШ „Петар Лековић“ , Пожега

ДРАМСКО СТВАРАЛАШТВО

1.ОШ „Живомир Савковић“, Ковачевац

2.ОШ „Михајло Пупин“, Идвор

3.ОШ „Јован Поповић“ Сремска Митровица

Похвалница за најбољи сценски говор: ДУ „Дечја радост“, Ириг

Похвалница за најбоље костиме: ОШ „Вук Караџић“, Зрењанин

Похвалница за најбољу сценографију: ООУ „Крсте Мисирков“, Куманово

ФИЛМСКО СТВАРАЛАШТВО

1.ОШ „Драган Маринковић“, Адрани, Краљево

2.ОШ „Лепосавић“, ИО Дрен, Лепосавић

3.ОШ „Хајро Шахмановић“, Плав, Црна Гора

3.ОШ „Свети Сава“, Добој, Босна и Херцеговина

3.ОШ „Сан Себастиан“, Севиља, Шпанија

МУЗИЧКО СТВАРАЛАШТВО

1.ОШ „Свети Сава“, Пирот;  извођач: Доротеја Тошић, 4.разред

2.Удружење музичара SAX, Вршац; извођачи: Катарина Николић, Нина Пауновић, Јована Радивојевић

3.ООУ „Св. Климент Охридски“, Скопље, Драчево ; извођач: Симона Трајкоска 8.разред

НАЈБОЉА КАРНЕВАЛСКА ГРУПА

1.ОШ „Јован Јовановић Змај“, Обреновац

2.ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“,  Књажевац

3.ОШ „Крсто Мисирков“, Куманово

3.ПУ „Лане“, Осечина

НАЈБОЉА БЕСЕДА

1.Richard Spencer, Велика Британија

2.Борко Петровић, Република Србија

3.Слађана Петровић, Калифорнија, САД

3.Катарина Јевтић, Република Србија

Награђени ученици из ОШ „Десанка Максимовић“ из ИО Дрен код Лепосавића, написали су следеће: „Кад си са чаробницом и вилама под чаробним небом, освежен здравом водом, чистим ваздухом, где је твој долазак најавила дуга, а бином дефилују народи света, у срцу је срећа, у очима сјај, на уснама осмех и песма. Прах чаролије понели смо са собом и сада кад је чаролија обузела нас, знамо да је у креативности, уважавању различитости и љубави, спас.

_MG_4120.jpg

Фестивал су обојили и украсили изложбени штандови школа широм региона. Штандови нису такмичарска категорија јер је пре пар година опало интересовање за овакав облик наставничке афирмације. Организатори су одлучни да размисле о, евентуалном, враћању такмичарског карактера овој наставничкој категорији. Организатори се захваљују свима који су се ове године потрудили да презентују креативни потенцијал својих школа и неисцрпну наставничку креативност и поручују им да ускоро очекују изненађења, а то може бити и истински доказ, да чаролија траје и након чаролије.

 

_MG_5195.jpgНајвећи спектакл донела су деца и наставници из Музичке школе „Боро Џони“ из Струмице која су публици путем плеса и музике пружила несвакидашњу прилику да ужива у бојама и звуковима „џунгле“ на један аутентичан и посебан начин. Гледаоци који су пратили овај спектакл кажу да су имали утисак као да су на Бродвеју, те се надамо да ће грађани Мионице имати могућност да ову даровиту децу гледају, можда ускоро, на неком сличном дешавању.

Други дан је био посвећен туристичкој понуди мионичког краја, а гости су сами бирали шта желе да посете. Највећи део њих је отишао у походе војводи Живојину Мишићу. Лепота мионичке природе и љубазност сваког човека на којег су наишли, како у Врујцима, тако и у Струганику и Мионици, је оно богатство успомена које су гости понели у своје градове и своје државе.

По 15.пут се показало да образовање брише све границе и да се љубав на свим језицима света једнако и доживљава и разуме. Мрежа пријатељства започета путем великог међународног пројекта под називом „Чаробна интеркултурална мрежа пријатељства“ наставила је да се плете на пејзажима Врујаца и Мионице, на падинама Маљена и Сувобора, поред Топлице и Рибнице. Сви присутни су сагласни да ће се то клупко пријатељства котрљати и даље и да ће сви присутни својим делањем потврдити да је љубав јача од свега и да љубављу можемо да учинимо и немогуће могућим!

_MG_3389.jpg

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s