Ne želim da budem zbornički fikus. A vi?

„Nisam mislila pisati o dolasku više savjetnice, One-Čije-Se-Ime-Ne-Smije-izgovoriti, ali smatram sebičnim i neodgovornim ne podijeliti s vama to biserje izgovoreno u petak, 10. svibnja 2019.

Bio je to razgovor dug 40 minuta. Dolazak je bio zlonamjeran. To sada sa sigurnošću mogu tvrditi.

Naime, petnaestogodišnjacima koji su pobjegli sa 7 nastavnih sati i otišli piti na plažu, razrednica je u suradnji s roditeljima opravdala svih 7 sati.

Po povratku u školu, grupu odbjeglih buntovnika, izrešetala sam i dala im negativnu ocjenu. Marinkovićev Prah. Točno ono gradivo koje smo radili dok su si oni miješali bambus.

I onda se našla anonimna majka, složila anonimnu prijavu (zar neka druga uopće postoji?) poslala na sve bitne adrese Ministarstva, Agencije, Ureda i ne znam koga sve ne. Pa je započeo lov na zle nastavnike.

Oh, ima tu još mnoštvo zakulisnih igara nevrijednih spomena, poznatih svakom nastavniku koji je ikad kročio u neku prosječnu hrvatsku zbornicu.

Uslijedila je odmazda, ponižavanje, spektakularan dolazak u školu, informativni razgovori, ankete…

Prije toga u nekoliko je navrata najavljen plan dolaska savjetnica pa otkazan.

Pa sam, potpuno iznervirana tražila izuzeće savjetnica zbog bezobrazne i nekulturne komunikacije u mailovima i da ne duljim u petak smo se Ona-Čije-Se-Ime… i ja – suočile.

Bio je to neugodan razgovor. Padale su teške riječi… i da skratim priču, viša je savjetnica imala samo jednu želju – da uđem u razred i ISPRIČAM SE učenicima koji su 7 sati proveli opijajući se na plaži, petnaestogodišnjacima čiji su roditelji blagoslovili to opijanje.

Ja se trebam ispričati!

Pitala sam ju i hoće li njena potreba za ponižavanjem i degradiranjem naše struke biti zadovoljena ako stavim salatu na glavu, napravim potpunu budalu od sebe i ispričam se djeci koja su pobjegla s nastave.

Upitala sam ju, je li joj palo na pamet u što će se pretvoriti ta djeca do mature i kako ćemo, ispričavajući im se zbog njihovog markiranja, stvoriti problematičnu djecu koja će već sutra postati problem roditelju, razredniku, školi i sustavu.

Cropix/arhiva

A ona je na sve to rekla da sam paranoična!

Jesam! Paranoična sam.

Silno me užasavaju takvi likovi poput nje duboko infiltrirani u sustav.

Tu su s razlogom. Tu su da dobru djecu zanemare, a lošu pretvore u još gore.

Paranoična sam i mislim da sve to nije slučajno. Paranoična sam jer mislim da baš nitko ne može biti toliko glup i slijep i ne vidjeti probleme koji nas sigurno dovlače do one crte s koje nema povratka do one crte na kojoj će zadnji alat koji imamo, a to je naše dostojanstvo i znanje – na najgrublji mogući način biti istrgnuto iz naših ruku.

Neću se ispričati nikome. Ne pada mi na pamet. 

 A ako se netko treba ispričati, onda ste to vi, gospodo savjetnici, koji probleme rješavate iz nekog ureda bez prozora, ureda s kojeg ne vidite čak ni školsko igralište, a kamoli djecu. Vi ste ništa drugo do projektanti ovog sustava straha i sramote. 

Hoćete ispriku? Pa krenite se ispričavati.

Samo ne znam odakle trebate krenuti?“, napisala je riječka profesorica Tamara Šoić na portalu za učitelje i nastavnikeNastavnici.org.

Kontaktirali smo ju i potvrdila nam je svoje riječi. Dodala je da su uz nju cijelo vrijeme bili ravnatelj i pedagog škole u kojoj radi i podržali ju.

„To je masakriranje, na temelju anonimne prijave meni dolaze dvije savjetnice u nadzor. Radim 24 godine u školi i ovako nešto još nisam doživjela. Smanjila sam kriterije strašno proteklih godina, ali ne želim ići ispod svakog nivoa. Mi nastavnici se neprekidno nečega bojimo – bojimo se inspekcije, roditelja, učenika… Uspjeli su nam utjerati takav strah da su u zbornici većinom fikusi. Ljudi su se predali, ne da im se zafrkavati sa sustavom“, kaže nam profesorica Šoić, inače vrlo cijenjena u krugovima svojih kolega.

Do četvrtog razreda će brisati pod s nama

Objašnjava nam da u razredu nikada nije rekla prostu riječ, ali da je još uvijek za neke prestroga. Zanimljivo je da se njoj nitko nije požalio prije nego je poslana anonimna prijava, a niti njenom ravnatelju.

Šoić je od učenika prvog razreda srednje škole, koji su se hvalili da su umjesto na prosvjedu pili alkohol na plaži, tražila da prepišu gradivo koje je taj dan razred radio. Nitko nije ništa napravio.

„Istina je da sam im rekla da ih roditelji krivo odgajaju zato jer su im opravdali te sate. Ja ne bih svojima to nikada opravdala“, kaže nam. Dodaje da su joj tu reakciju zamjerili i rekli da nije njen problem hoće li roditelji svojoj djeci opravdati ili ne propuštene sate.

 Kako nije moj problem? Ako im nećemo pokazati autoritet do četvrtog razreda će s nama brisati pod.

Profesorica smatra da je problem u hrvatskim neučinkovitim odgojnim mjerama u školama, a stanje je eskaliralo u zadnjih deset godina. U razredima ima divne, kvalitetne djece, ali oni su postali taoci manjine.

Ona i njezini kolege posljednjih godina na nastavi se samo bore s lošima, kaže nam.

Ipak, nije protiv toga da se nastavnike kontrolira, ali je protiv nehumanog načina na koji se to radi. Razmišlja ozbiljno o tome da ode iz prosvjete, rekla nam je na kraju razgovora.

 

Preuzeto

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s