SIGURNA KUĆA NASTAVNIČKE PROFESIJE

Njih dve 3

Nastavnici sa prostora bivše Jugoslavije ujedinjuju se kako bi vratili dostojanstvo i vrednost nastavničke profesije. Oformili su Asocijaciju Najboljih Nastavnika EX YU prostora, putem koje imaju nameru da afirmišu i promovišu nastavnike entuzijaste, one pojedince koji su preko potrebni svim društvima, ali koji su decenijama nepravedno skrajnuti na samu marginu društva. Žele i da pokušaju da trajno iskorene „tihu diskriminaciju“ šire društvene zajednice prema onima koji na svojim plećima nose obrazovne sisteme svojih zemalja.

Asocijacija trenutno priprema Prvu obrazovnu EX YU konferenciju pod nazivom „Svet obrazovanja briše granice“ u čijem radu će učestvovati umreženi nastavnici iz država sa prostora bivše Juge.

BestTeacherZnačajno je napomenuti, da su ovu asocijaciju osnovale dve najbolje učiteljice, sa ovih prostora, i to Vesela Bogdanovik iz Makedonije i Željana Radojičić Lukić iz Srbije. Ideju, da pokrenu jednu ovakvu regionalnu asocijaciju najboljih nastavnika, našle su tokom trajanja konkursa za najveću svetsku nastavničku nagradu. Naime, sasvim slučajno su se našle u ulogama neformalnih mentora svih onih, sjajnih nastavnika širom regiona, koji su poželeli da apliciraju za Global Teacher Prize, a čiji su finalisti, i Vesela i Željana.

Neki od tih, najboljih nastavnika regiona,  upravo one kojima su Vesela i Željana bile mentori pri pripremi GTP aplikacije, odabrale su za svoj tim suosnivača, tako da je na kraju njih četrnaest, najupornijih i najboljih, utabalo prvu deonicu puta ove asocijacije.

Vesela Bogdanovik, jedna od osnivača, je na pitanje, kakvo je interesovanje nastavnika za pristupanje ovoj asocijaciji i kakvi su planovi asocijacije, odgovorila:

Interesovanje za pridruživanje članstvu „ANN_EX_YU“ je toliko veliko da smo odlučili da organizujemo prijem članova u fazama. Tako ćemo, tokom nekoliko konferencija u različitim državama bivše Jugoslavije, prirediti etapnu dodelu titula najboljim nastavnicima regiona. Zbog velikog interesovanja, održaće se prva EX YU konferencija u mojoj zemlji već 1.marta 2019, koja će biti prilika za razmenu i saradnju između velikog broja zainteresiranih kolega. Ovo je naš prvi događaj uživo, i odlučili smo da ovu konferenciju iskoristimo za međusobno upoznavanje, razmenu ideja i očekivanja. Cilj nam je da nakon iskustava sa ove konferncije, uspostavimo preciznu organizaciju naših narednih koraka koji nose veliku odgovornost za veliki broj članova.

Postoje tri kategorije članstva, od onih koji su punopravni članovi i rade na ispunjavnju potrebnih kriterijuma za višu kategoriju članstva, preko onih koji dobijaju titulu „Najbolji Nastavnik EX YU“, do onih retkih koji će imati titulu Z“vezde obrazovanja EX YU“.

Tako će, na prvoj obrazovnoj EX YU konferenciji, koja će se održati  u Skoplu, 01 – 02.marta 2019, biti dodeljene prve titule „Najbolji nastavnik EX YU“, dok će se na prestižne i retke titule „Zvezda obrazovanja EX YU“ pričekati neko vreme, u cilju omogućavanja dovoljne promocije najboljih nastavnika regiona.

Učesnici konferencije u Skoplju, moći će da čuju razmišljanja nekih od najboljih nastavnika regiona o sledećim aktuelnim temama:

  • Entuzijazam u obrazovanju, prednost ili mana
  • Dostupnost primjera dobre nastavničke prakse, inspiracija ili zamka
  • Liderstvo u obrazovanju u službi afirmacije nastavničke profesije
  • Prednosti umrežavanja nastavnika u budućnosti

Na pitanje, ko su entuzijasti na kojima insistiraju,  da li je to neka posebna vrsta nastavnika i kako ih prepoznati,  osnivač asocijacije, Željana Radojičić Lukić kaže:

„Lako ih je prepoznati! To su nastavnici koji imaju entuzijazam, bez obzira što se od entuzijazma ne živi, ali oni znaju da se uz njegovu pomoć jedino može opstati u društvima koja ne čuvaju obrazovanje na vrhu lestvice vrednosti. Prepoznaćete ih i po njihovoj rezilijentnosti. Takvi nastavnici uspevaju svuda, čak ponajviše tamo gde se ne očekuju. Možete ih naći u malim neopremljenim školama, u nepristupačnim sredinama, u zavejanim mestima, možda upravo tamo gde ih ne bismo očekivali.

Ima ih i u sredinama koje su „alergične“ na različitost bilo koje vrste. Uspevaju i tamo gde nema toleranicje, ali i tamo gde postoje tragovi diskriminacije. Ukoliko puste korenje u takvim nepodsticajnim sredinama i ukoliko se sažive sa okolinom, ubrzo takva sredina zasija drugačijim sjajem, oživi, popravi se i postaje poput njih, otporna, ugledna i podsticajna. Zato i jesu primer za ugled i zato je i nastala Asocijacija Najboljih Nasatvnika EX YU, da bi negovala sav taj entuzijazam od kojega se, istina, ne živi, ali od kojeg nastaju veliki i važni plodovi.“

O plodovima rada najboljih nastavnika regiona, javnost će tek slušati, jer sve ono, što oni planiraju, zaslužuje veliku pažnju i podršku javnosti. Prostor bivše Jugoslavije je pretrpeo velike gubitke tokom ratnih dešavanja, mnogo je još uvek nezaraslih rana rata, ali ovi nastavnici su baš zato odlučni, da sa svojim učenicima pokušaju, da na ovim prostorima grade jedan bolji svet, svet poštovanja i uvažavanja različitosti, uz svesrdno čuvanje autentičnosti. Upravo, o čuvanju te autentičnosti, negujući različitost, govori i izbor pesme „Zemljo moja“,  koju peva Ismeta Krvavac, za himnu asocijacije.

Preuzeto: VestiSrbija

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s