Srbijo, ja se tobom ponosim, uprkos svemu

29357021_1650502555063992_3903260609247969280_oUtisci se lagano pakuju u komorice sećanja.

I umesto da se temperatura spušta i da me preplavljuju spokojstvo i zadovoljstvo postignutim, moje misli su uzburkane, emocije pomešane. Od najlepših, preko manje lepih, do onih koje bole. Kao led, kada te opeče. Ne očekuješ, a ipak se dešava.

Zašto?

Zašto ne biti zadovoljan postignutim? Zašto ne uživati u trenucima slave, kako napisaše neki mediji? Ne znam precizan odgovor, ali znam da me opsedaju neke misli vezane za Srbiju, vezane za državne institucije, vezane za doživljenu nepravdu. Ne, nije to žal za priznavanjem uspeha od strane institucija i to što se niko iz Ministarstva prosvete nije oglasio, nije čestitao jednoj učiteljici plasman u 50 najboljih nastavnika sveta, nije podržao odlazak na najveći Svetski forum obrazovanja i veština. Ne! Ne radi se o tome.

A o čemu se radi, pitate se.

Radi se o diskriminaciji.

Da, diskriminaciji. Danas, kada Srbijom odzvanja na sve strane borba protiv svih oblika diskrimancije, dešava se da priznanje na svetskom nivou jedinog nastavnika iz Srbije, ali i ovog dela sveta, ostaje na margini interesovanja svih institucija, od onih lokalnih, pa do nacionalnih. Nijedna institucija nije pružila podršku uspehu svog, srpskog, obrazovanja, da ne govorim o uspehu jednog učitelja koji se sam, samcat, svojim radom izborio za posebno mesto na obrazovnoh mapi sveta.

Možda te institucije nisu ni znale, nisu bile obaveštene, reći ćete.

Naprotiv, nacionalni partner Varkey fondacije, Udruženje za podsticanje preduzetništva „Živojin Mišić“, lično ih je obavestilo pismenim putem. Prvo je obavešten Kabinet ministra prosvete, potom Kabinet Predsednika Vlade, i na kraju Kabinet Predsednika države. Ne zato što smo želeli pošto-poto da dobijemo njihovu pažnju, nego zato što je to praksa u svim državama sveta koje su imale nastavnike plasirane u 50 najboljih nastavnika sveta na Global Teacher Prize i što je politika Varkey fondacije da se n aovaj način promoviše nastavnička profesija.

IMG_2027Imali smo priliku da prisustvujemo različitim radionicama u okviru najvećeg svetskog foruma obrazovanja i da razgovaramo upravo na ovu temu, jer tema podrške državnih institucija, organizatoru ove najprestižnije nastavničke nagrade, je jako bitna. Teško je objasniti taj osećaj, kad si prinuđen da izgovoriš istinu ogrnut zastavom svoje države od koje nisi dobio podršku. Bio je to meni najneprijatniji momenat, jer moj srcem pokazani patriotizam bio je u disbalansu sa izgovorenim rečima. I to je taj momenat kada shvatiš one sportiste koji se odluče takmičiti pod zastavom zemlje koja im pruži tu podršku koju su žarko čekali od svoje zemlje.

IMG_3237Zašto Srbija ne ume i ne želi da ukaže poštovanje onima koji je svojim radom i delom promovišu na drugim meridijanima? Da li je tačna ona rečenica, koju nedavno citira i Predsednik države, da je Srbija na pogrešnom mestu u pogrešno vreme? Ili je to usud srpske nacije? Ja biram da verujm da jeste, jer sve drugo mi je neprihvatljivo.

A onda je jedan bosanskohercegovački medij objavio vest da je rođena Tuzlanka jedna od najboljih nastavnika sveta. I odjednom su svi bosanski portali bili preplavljeni tom vešću. Iako nisam direktno rođena  Tuzlanka, tu sam negde iz okoline, osetila sam pripadnost mojoj otadžbini, jer njima nije bilo bitno da li je Željana Hrvatica, Srpkinja ili Bosanka, njima je bilo samo bitno da je Željana rođena Tuzlanka.

A „mojoj“ Srbiji? Šta je bitno „mojoj Srbiji“? Da li je njoj možda bitno gde je rođena učiteljica koja se našla na listi najboljih nastavnika sveta ispod čijeg imena je napisano „Primary School “Milan Rakić”, Mionica, Serbia“? Ili im je značajnije koga podržava više, a koga manje, Željana iz te iste Mionice?

Srbijo, neguj svoju pamet! Daj sve od sebe da se nijedan pojedinac ne oseti diskrimnisanim i odbačenim! Ulaži u one koji ti sutra mogu vratiti višestruko. I zapamti, neki ljudi nisu rođeni za jednokratnu upotrebu. Oni su tu da traju, da bi Ti rasla i razvijala se sa njima. Ponosi se, Srbijo, onda kada imaš čime i kada imaš kime!

A ja?

Ja se, Srbijo, Tobom ponosim, još uvek i uprkos svemu.

Isto kao što se ponosim mojom Republikom Srpskom. I isto, kao što ću se uvek ponositi mojom Bosnom, uprkos svemu!

IMG_3250

 

One thought on “Srbijo, ja se tobom ponosim, uprkos svemu

  1. Draga Željana,divim se i ponosim zbog tvog uspeha.Sve čestitke!
    Nažalost u zemlji Srbiji,se uspeh ne oprašta…Tu su samo da nam otvore vrata da lakše odemo u svet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s