Свет је препознао квалитет српског образовања

25348396_1553614518086130_1096954806260940397_n.jpgКада сам обавештена да је моја каријерна прича толико инспиративна да су судије највеће наставничке награде на свету, која је у рангу НОБЕЛОВЕ НАГРАДЕ, одлучиле да ме прогласе за једног од 50 најбољих наставника света, написала сам у статусу на друштвеним мрежама да УСПЕХ НЕ ПАДА СА НЕБА И ДА СЕ ЗА ЊЕГА СВАКО ОД НАС MOРА БОРИТИ СВОЈИМ РАДОМ! И у тој реченици јесте изречена и суштина, јер је иза мене су и неки тешки периоди, у којем сам чак на трен, морам признати, имала утисак да губим тло под ногама. Е, баш тада је био одлучујући тренутак за додавање гаса и тренутак за још озбиљнији и већи рад на себи и апсолутну посвећеност мојим ђацима. Поносна сам што сам имала снаге да све те препреке на које сам наилазила у својој каријери, а било их је пуно, претворим у прилике и да их на крају крунишем овим успехом..

И баш, као што почиње моја прва реченица у кратком филму као саставном делу алликације за ову награду, ја ћу и овде опет поновити да све можемо да изгубимо у једном тренутку, осим знања и образовања. Зато би моја порука била свим наставницима света да верују у себе, да не посустану у кризним ситуацијама и да сваку препреку, која им се испречи на путу, било да се ради о ратним дешавањима, губитку посла или неправди било које врсте, својим радом и вером претворе у прилику за успех.

А успеси, успеси пријају и зато тежите да постигнете онај успех који ће вас лично учинити задовољним, без обзира на величину то успеха. Некоме је то у одређеном моменту:

 • проглашење његовог одељења за најуспешније одељење у школи, као што је било мени на почетку каријере далеке 1990.године.
 • или прво место на републичком такмичењу ученика које је мени било велики ветар у леђа 1989.године..
 • или текст у штампи, као што сам ја доживела тесктове о фестивалу Креативна чаролија претходних 13 година;
 • или можда акредитација програма стучног усавршавања, сећам се још увек тог априла 2007.
 • или одобрен први пројекат, у мом случају је то био пројекат Чаробно село из 2011.
 • Наравно, они ретки су осетили и чари успеха добитка највећих националних признања, попут Светосавске награде и Најбољих едукатора Србије..

Набрајањем свих ових врста наставничких успеха, желим да поручим да све велике успехе мора да прати серија мањих успеха, дуг низ година апсолутне посвећеноси позиву, много рада и одрицања и да треба имати стрпљења за чекање својих пет минута славе. Сигурна сам да има још много посвећених наставника и да апсолутно заслужују ову награду, али је потребно да своје успехе учине видљивим стручној јавности и да са својим идејама искораче из учионичког окружења.

Свима онима који се истински радују овим мојим минутима славе и који су у њу уткани на различите начине, неко више, неко мање, јер ниједан човек не постиже успех сам, па ни ја, желим да им се захвалим и да потврдим да сам уз њих, као што су они свих ових година били уз мене.

И зато ова награда представља признање, како мојој породици, тако и свим мојим блиским пријатељима, мојим драгим колегама, сјајним сарадницима, свим мојим ученицима и њиховим родитељима, али и свима онима који су изван наше струке, али са задовољством прате и подржавају мој рад.

Хвала вам свима од срца!

Жељaна Радојичић Лукић, сеоска учитељица

 

 

zeljanaWhen I was informed that my professional story is so inspirational that judges from the greatest global teacher prize, which can be compared to the Nobel Prize, decided to proclame me among Top 50 teachers in the world, I posted to social media status that “Success doesn’t fall from the sky and we need to fight for it with our work”. That sentence contains the essence, because I went through some really hard moments which, I have to admit, triggered in myself just for a moment a feeling that I am losing ground under my feet. And that was exactly the moment when I decided to push harder  and work on my self-development with full commitment to my students. I am extremely proud for overcoming all these obstacles in my career and turning out challenges to opportunities, which lead to this success.

And just like my first sentence in the short movie starts, I will always repeat that we can lose everything we have in the single moment, everything but knowledge and education. That is the reason why I would love to spread this message to all teachers in the world, how important it is for them to believe in themselves, to never give up in the hard moments and to turn all obstacles into a chance for success, even if they work in war, or they lose their job, or they face any kind of injustice.

And successes, successes make you feel good, and therefore you should tend to achieve that success that will personally make you happy, regardless of the size of that success. Someone is at a certain point:

 • proclaiming his department for the most successful department in school, as I was doing it at the beginning of my career in 1990.
 • or the first place of my students at the Republic competition, which was a great wind in my back in 1989.
 • or text in the press, as I experienced texts in the press about the Creative Magic Festival in the past 13 years;
 • or perhaps the accreditation of the professional training program, like back in April 2007.
 • or approval of the first project, in my case it was the project Magic Village from 2011.
 • or the rare ones, who felt that magic of success of winning the greatest national awards, such as Svetosavska Prize and the Best Educators of Serbia.

By drawing all these kinds of teacher successes, I want to say that all the great successes must be followed by a series of minor successes, for many years absolute devotion to the call, a lot of work and renunciation, and that we should have the patience to wait for our moment of fame. I am sure that there are many more dedicated teachers who absolutely deserve this award, but it is necessary to make their achievements visible to the professional public and make them stand out from the classroom environment.

To all those who really rejoice in these moments of glory and who affected it in different ways, someone more, someone less, because no man achieves success by himself, so I do not neither, I want to thank and to confirm that I am with them, as they have been with me all these years.

And this is why this award is a recognition for my family, all my close friends, my dear colleagues, great associates, all my students and their parents, but also all those who are outside of our profession, but they support and follow my work with pleasure.

Thank you all from the bottom of my heart!

Željana Radojičić Lukić, a village teacher

Advertisements

Posted on децембар 14, 2017, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 1 коментар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Socceroaza

Blog posvećen fudbalskim trenerima i svim zaljubljenicima fudbalske igre u cilju zajedničkog usavršavanja i edukacije, kao i informisanja o novim načinima, stilovima i metodama treninga u fudbalu, ali i u sportu uopšte.

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

mamica radoznalica

Ovo je moja priča :)

nekinovinastavnici

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

игром до знања

Мојим најдражим ђацима, неисцрпном извору инспирације

СТВАРАЛАЧКИ ДИЗАЈН / CREATIVE DESIGN

Све је могуће оном који верује....

In Centar

Platform for Social Entrepreneurship

S. Verbić: jedan lični bRlog

pošto me niko ne sluša, ja ponekad pišem...

MOOSHEMA GAZETA

Mooshema blog, zdrav život, zdrava ishrana, fitness

Business Skills

Tretiraj biznis kao što tretiraš sebe!

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Споменка Кочиш

ОШ''Јосиф Маринковић'', Нови Бечеј

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

СЛАЂИНИ ВРАПЧИЋИ

Деца су украс света!

DEČJI FESTIVAL KREATIVNA ČAROLIJA

Međunarodni festival dečjeg filmskog, dramskog, muzičkog, likovnog i literarnog stvaralaštva

МИСЛИОНИЦА - ИГРАОНИЦА

II/3 Основне школе"21. октобар" у Крагујевцу

ВРЕМЕПЛОВ

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

%d bloggers like this: