Kuda idu komšije? A mi?

Čudo li je ovaj internet. Da ga nema, valjalo bi ga izmisliti. Sazna i nauči živ čovek svašta korisno, čak i kada nije imao nameru da uči. Eto, na primer, juče, u trenucima dokolice, htedoh da vidim na internetu šta ima novo u Crnoj Gori, pa otvorih veb sajt nekih crnogorskih novina. Кad tamo, kao i kod nas, na prvoj strani izveštaj o najvažnijim događajima, to jest vest o tome šta rade Vlada i Skupština Crne Gore. Taman htedoh da preskočim te vesti i da nađem neku o turizmu, pažnju mi privukoše magične reči: „Skupština nastavlja raspravu o izmenama zakona o osnovnoj školi …“

_inline_naow104VgA1qawd8nКao i svaki prosvetni radnik, nisam izdržao da ne pročitam šta crnogorski glavari menjaju u zakonima. I saznadoh između ostalog i sledeće:

1. Od početka školske 2017/2018. godine odeljenja u osnovnim školama, gimnazijama i srednjim stručnim školama umesto sadašnjih 30, imaće najviše 28 učenika;
2. Nastavnici predmetne nastave u osnovnim školama, umesto sadašnjih 18, 19 i 20 časova obaveznog neposrednog rada sa učenicima, imaće najviše 18 časova.
3. Nastavnici i drugi zaposleni koji rade sa decom moraju biti bar jednom godišnje lekarski pregledani;
4. Direktor škole se razrešava dužnosti ako dostavi netačne podatke o tome koji časovi nisu raspoređeni nastavnicima sa nepunom normom.

Čitam i ne verujem, pa proverih i na veb sajtu Skupštine Crne Gore: Istina je sve što pišu novine. Iz obrazloženja predloga zakona koje je Vlada dostavila Skupštini, saznadoh i da se sve te izmene donose da bi se crnogorski školski sistem približio evropskim sistemima.

Кad to pročitah, mene uhvati panika! Da li je moguće da Vlada Crne Gore zaista smatra da će se približiti Evropskoj uniji ako smanji broj učenika u odeljenjima? Zaista su uvereni da je potrebno da se smanji norma časova nastavnicima? Da li stvarno misle da će biti bliži Evropi ako svake godine provere imaju li nastavnici tuberkolozu ili rak? Nije valjda da misle da je potrebno da se i zakon bavi tim trivijalnim stvarima kakve su sakrivanje slobodnih časova koji se čuvaju za direktorovu familiju?

Pustio bih ja Vladu Crne Gore i narodne poslanike da žive u neznanju i lažnom uverenju da je to put u Evropsku uniju, da mi ih nije žao. Braća smo mi, donedavno smo u istoj državi živeli, a ja onaj punkt kod Brodareva nikada granicom neću zvati. Zato odlučih da im napišem jedno pismo u kome ću ih upozoriti da ni slučajno ne pogreše i dignu ruke za ove izmene zakona. Napisaću im da treba da se ugledaju na svoju stariju sestru – Srbiju, i na njena iskustva na putu ka Evropskoj uniji. U tom smislu, predložiću im da Crna Gora prvo treba da smanji broj članova Nacionalnog savjeta na minimum, i da mu ni slučajno ne šire ovlašćenja kao što nameravaju. Drugo, ni po koju cenu da ne smanjuju broj učenika u odeljenjima, nego da kao i u Srbiji, ako je negde taj broj pao ispod 60, stručnim uputstvom od 3 odeljenja naprave 2. Važno je deca žive u brojnijim zajednicama, jer se tako sprečava povlačenje i zatvaranje dece u sebe. Nastavnike ne treba slati na lekarske preglede, jer njih ionako ima previše. Ako ih budu slali kod lekara, još će se otkriti da su neki i bolesni, pa će ih početi lečiti i time dodatno opteretiti budžet države. Eto, na primer, u Srbiji je baš pre neki dan utvrđeno da ima 1200 nastavnika viška. Кada tih 1200 dobije otkaze i otpremnine u nepoznatom iznosu, pa dodamo one koji će poumirati jer su kasno saznali da su ozbiljno bolesni, broj će se još dodatno smanjiti, a upravo to je i cilj koji nam je zadao MMF i Svetska banka. Direktore koji kriju časove ne treba da kaštiguju, jer će ih to demotivisati. Treba da kao u Srbiji, to bude preporuka za naredni mandat.

Eto, to ću napisati i poslati Skupštini Crne Gore. Nadam se da će pročitati i prihvatiti, uvažavajući činjenicu da smo mi u Srbiji već završili javnu raspravu o setu novih prosvetnih zakona, i da ništa od ovih izmena nismo predvideli, baš zato jer želimo u Evropsku uniju. A mi valjda znamo bolje od Crne Gore kako se stiže u Evropu.

 

 

Stevan Juric

Preuzeto: Unija
Advertisements

Posted on јул 11, 2017, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Поставите коментар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Socceroaza

Blog posvećen fudbalskim trenerima i svim zaljubljenicima fudbalske igre u cilju zajedničkog usavršavanja i edukacije, kao i informisanja o novim načinima, stilovima i metodama treninga u fudbalu, ali i u sportu uopšte.

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

mamica radoznalica

Ovo je moja priča :)

nekinovinastavnici

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

игром до знања

Мојим најдражим ђацима, неисцрпном извору инспирације

СТВАРАЛАЧКИ ДИЗАЈН / CREATIVE DESIGN

Све је могуће оном који верује....

In Centar

Platform for Social Entrepreneurship

S. Verbić: jedan lični bRlog

pošto me niko ne sluša, ja ponekad pišem...

MOOSHEMA GAZETA

Mooshema blog, zdrav život, zdrava ishrana, fitness

Business Skills

Tretiraj biznis kao što tretiraš sebe!

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Споменка Кочиш

ОШ''Јосиф Маринковић'', Нови Бечеј

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

СЛАЂИНИ ВРАПЧИЋИ

Деца су украс света!

DEČJI FESTIVAL KREATIVNA ČAROLIJA

Međunarodni festival dečjeg filmskog, dramskog, muzičkog, likovnog i literarnog stvaralaštva

МИСЛИОНИЦА - ИГРАОНИЦА

II/3 Основне школе"21. октобар" у Крагујевцу

ВРЕМЕПЛОВ

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

%d bloggers like this: