„Global Teacher Prize“ i “Najbolji edukatori Srbije”

Ovaj tekst je pozivnica donosiocima odluka na nacionalnom nivou, da se angažuju na pridruživanju Republike Srbije zajednici zemalja koje podstiču najbolje nastavnike da budu još bolji. Srbija zaslužuje da se pridruži zajednici zemalja koje su prepoznale značaj nagrađivanja nastavnika i svrstale se u zajednicu od 20 zemalja koje su već počele da organizuju svoje nacionalne izbore za „najbolje nastavnike“.

 

Da li ste čuli za konkurs  „Global Teacher Prize“?

A da li ste čuli za konkurs “Najbolji edukatori Srbije”?

Možete li pretpostaviti šta im je zajedničko?  Zajedničko im je to što otkrivaju, podstiču i nagrađuju najbolje nastavnike, one nastavnike koji inspirišu svoje učenike i zajednicu u kojoj žive o rade. Znate li nekog takvog nastavnika, učitelja, profesora? Ako poznajte, pročitajte tekst koji sledi.

2016331415-810x500Organizacija koja na svetskom nivou podržava unapređenje i nagrađivanje nastavničke profesije je Fondacija Varkey. Od 2015. godine. Ova fondacija organizuje godišnji konkzrs za nastavnike iz celog sveta pod nazivom „Global Teacher Prize“ koji predstavlja jedan oblik „nastavničkog oskara“.

Najbolji_edukatoriOrganizaciuja koja, na nacionalnom nivou, u Srbiji podržava unapređenje i nagrađivanje nastavničke profesije je Fondacija “Živojin Mišić”. Ova fondacija od 2014. organizuje godišnji konkurs za nastavnike iz cele Srbije pod nazivom “Najbolji edukatori Srbije” koji predstavlja jedan oblik “nastavničkog oskara”

Ovogodišnja pobednica svetskog takmičenja „Global Teacher Prize“ za najboljeg nastavnika sveta je Andi McDaul, koja radi u teškim uslovima u kanadskom delu Arktika. Ona je dobila nagradu od milion dolara koji će uložiti u unapređenje života u njenoj lokalnoj zajednici!

download (1)Novi konkurs „Global Teacher Prize“ otvoren je ovih dana i trajaće do 8.oktobra 2017. Možete lično da se prijavite, a možda će vas neko i iznenaditi nominacijom, jer su takva pravila konkursa koja podrazumevaju da najbolje nastavnike neko nominuje.

Ovogodišnji pobednici našeg takmičenja „Najbolji edukatori Srbije“ za najboljeg nastavnike Srbije je njih 15 i svih 15 srpskih nastavnika radi u teškim uslovima . Oni su dobili nagradu od sto hiljada dinara koju će uložiti u unapređenje obrazovanja u njihovoj školi!

hqdefaultNovi konkurs „Najbolji edukatori Srbije“ otvoren je ovih dana i trajaće do 1.jula 2017. Na ovaj konkurs ne možete da se sami prijavite, već mora neko da vas nominuje, kolega, učenik, direktor, roditelji, lokalna zajednica, bilo ko, ko prepoznaje značaj vašeg rada, jer su takva pravila konkursa koja podrazumevaju da najbolje nastavnike mora neko da nominuje.

I baš kao što Fondacija Varkey, u finale poziva 50  najboljih nastavnika iz celog sveta i iz njihovih redova bira najboljih deset od kojih proglašava jednog najboljeg nastavnika na celom  svetu, tako i Fondacija “Živojin Mišić” bira 15 najboljih nastavnika Srbije i svima njima dodeljuje ličnu nagradu od 40 hiljada i nagradu od 100 hiljada dinara kojom mogu da relaizuju neki svoj školski projekat /da opreme svoj kabinet, da kupe interaktivnu tablu, računar, organizuju štampanje zbornika radova, zbirke pesama, snime svoj odeljenski film, himnu odeljenja, odu na neko odeljensko putovanje i sl./

Moram priznati da se, milon dolara i sto hiljada dinara, dosta razlikuju, ali nagrada je nagrada, jer nagrade nas motivišu i inspirišu da budemo još bolji nastavnici, da se još više trudimo i da ne izgubimo entuzijazam koji nas i drži u obrazovanju svih ovih godina.

Cilj ovog teksta, nije samo da promovišem našu nacionalnu nagradu “Najbolji edukatori Srbije” i prestižnu međunarodnu „Global Teacher Prize“, već da pozovem donosioce odluka kod nas, da se angažuju na pridruživanju Republike Srbije zajednici zemalja koje podstiču najbolje nastavnike da budu još bolji, zajednici zemalja koje su prepoznale značaj nagrađivanja nastavnika i svrstale se u zajednicu od 20 zemalja koje su već počele da organizuju svoje nacionalne izbore za „najbolje nastavnike“. Značajno je napomenuti da su to sledeće zemlje: Albanija, Alžir, Čile, Češka, Gruzija, Irak, Japan, Jordan, Liban, Maroko, Pakistan, Portugal, Somalija, Sudan, Tunis, Ukrajina i Jemen.

Nagrada „Najbolji edukatori“ je nagrada od sto četrdeset hiljada dinara koja se dodeljuje nastavnicima (10-15) koji su dali izuzetan doprinos svojoj profesiji.

“Najbolji edukatori Srbije”: kliknite na NOMINACIJU

 

Nagrada Global Teacher je nagrada od milion dolara koja se dodeljuje izuzetnom nastavniku koji je dao izvanredan doprinos ovoj profesiji.

„Global Teacher Prize“: kliknite na PRIJAVU ili na NOMINACIJU

 

Srećno svima!

Vaša Željana

Advertisements

Posted on јун 23, 2017, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Поставите коментар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Socceroaza

Blog posvećen fudbalskim trenerima i svim zaljubljenicima fudbalske igre u cilju zajedničkog usavršavanja i edukacije, kao i informisanja o novim načinima, stilovima i metodama treninga u fudbalu, ali i u sportu uopšte.

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

mamica radoznalica

Ovo je moja priča :)

nekinovinastavnici

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

игром до знања

Мојим најдражим ђацима, неисцрпном извору инспирације

СТВАРАЛАЧКИ ДИЗАЈН / CREATIVE DESIGN

Све је могуће оном који верује....

In Centar

Platform for Social Entrepreneurship

S. Verbić: jedan lični bRlog

pošto me niko ne sluša, ja ponekad pišem...

MOOSHEMA GAZETA

Mooshema blog, zdrav život, zdrava ishrana, fitness

Business Skills

Tretiraj biznis kao što tretiraš sebe!

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Споменка Кочиш

ОШ''Јосиф Маринковић'', Нови Бечеј

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

СЛАЂИНИ ВРАПЧИЋИ

Деца су украс света!

Devetogodišnje obrazovanje

Za nastavnike razredne nastave

DEČJI FESTIVAL KREATIVNA ČAROLIJA

Međunarodni festival dečjeg filmskog, dramskog, muzičkog, likovnog i literarnog stvaralaštva

МИСЛИОНИЦА - ИГРАОНИЦА

II/3 Основне школе"21. октобар" у Крагујевцу

ВРЕМЕПЛОВ

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

%d bloggers like this: