ОСТАВКА МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ?

Ministarstvo_Prosvete.jpgПод притиском јавности Министарство просвете, науке и технолошког развоја признало је да „образовни пакети о спречавању сексуалног насиља над децом“ намењени деци и ученицима од 3 до 18 година нису примерени узрасту и да током рада на њима није поштована култура и традиција народа који живе у Србији, а за чију децу су ови пакети и намењени.

Зато је министраство послало свим образовним установама 21.априла следеће саопштење у којем каже:

„РУКОВОДИОЦУ ШКОЛСКЕ УПРАВЕ

ДИРЕКТОРУ ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ

ДИРЕКТОРУ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

Поштовани, Група за заштиту од насиља и дискриминације, која је у саставу Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у сарадњи са невладиним сектором, припремила је и проследила школама и предшколским установама Образовне пакете за учење о теми сексуалног насиља у образовно- васпитним установама, који имају за циљ оснаживање свих учесника у образовно-васпитном процесу да препознајају и реагују на овај вид насиља. У вези са Образовним пакетима пристигао је одређени број предлога и сугестија, који се односе на њихов садржај и препоручени начин реализације садржаја. Како је овом министарству драгоцено мишљење родитеља, запослених у образовно-васпитним установама, као и других учесника и познавалаца процеса и делатности образовања и васпитања, одлучено је да достављени предлози и сугестије буду узети у разматрање. У том смислу, Образовни пакети биће предмет преиспитивања, а пре свега имајући у виду узрасне карактеристике и шири контекст у којем дете, односно ученик одраста, учи и развија се. Свим образовно-васпитним установама доставићемо прецизно упутство о коришћењу предложених садржаја, уважавајући аутономију установе да у складу са друштвеним окружењем и сопственом стручном проценом у већој или мањој мери угради у наставне јединице и део препоручених садржаја. Мишљења смо да ћемо ревидирањем појединих делова у духу наше културе и традиције, али уважавајући принцип нулте толеранције према било којем облику насиља, постићи жељени циљ, који је оцењен као неоспоран. До завршетка процеса преиспитивања и достављања ревидираног упутства, односно Образовних пакета, установе обустављају претходно започете активности које се односе на њихову примену.“.

Иако јавност не би ни прихватила ову одлуку ресорног министарства да се изврши корекција оспорених образовних пакета, огласиле су се и ауторке преко НВО „Инцест Траума Центра“ које Министарству просвете оспоравају право на коришћење коригованих „образовних пакета“, јер су они њихова својина. Саопштење ове невладине организације гласи: „Incest Trauma Centar – Beograd skreće pažnju stručne i opšte javnosti povodom saopštenja koje je izdalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije o svojoj tendenciji revidiranja Obrazovnih paketa za učenje o temi seksualnog nasilja nad decom namenjenih vrtićima, osnovnim i srednjim školama (dalje u tekstu: Obrazovni paketi). Incest Trauma Centar – Beograd, u svojstvu vlasnika autorskih prava za ukupan sadržaj Obrazovnih paketa i zvaničnog izdavača Obrazovnih paketa, podseća javnost da sadrzaj nije moguće revidirati ili koristiti u revidiranom obliku, a da se ne izvrši povreda autorskih prava. Obrazovni paketi su svojina Incest Trauma Centra – Beograd.“

Из овог саопштења јасно се уочава да je заштита деце од сексуалног насиља у другом плану, а да је основни циљ ове невладине организације био да, путем приручника који је намењен целој популацији од 3 до 18 година, интезивнао промовише антипородичну доктрину, наравно, вешто упаковану у наводну бригу о деци.

Пројекат је овој организацији поверен на реализацију још пре пар година, а крајем 2016. је завршен. „Инцест Траума Центар“ је објавио приручник као ауторски рад и предао га ресорном министарству крајем 2016. Већ фебруара 2017. приручник је достављен свим школама које су имале рок да га имплементирају кроз 9 наставних предмета. Тек када се приступило изменама школских програма обавештена је јавност која је врло бурно реаговала. Након ове бурне реакције јавности, Министарство просвете приступа закаснелој анализи. Након детаљне, али закаснеле анализе, министрство сматра да се „образовни пакети“ морају кориговати, али то не сматрају и ауторке оспореног приручника.

По иступању министра у медијима могли смо да схватимо да он жели да обмане јавност наводећи да сprimopredaja-ministarsvo-prosvete-mladen-sarcevic-srdan-verbic-foto-zorana-je-1470997260-968213у „образовни пакети“ послати школама како би педагози и психолози дали своје мишљење на садржај истих. Да ли је то истина? Да ли је министар овластио педагоге и психологе Србије да буду рецензенти спорног приручника, ако ауторке овог приручника тврде да је то њихово ауторско дело и да не дозвољавају употребу коригованих приручника?

Као што можете закључити Министар је својом неодмереном одлуком довео цело Министарсвто просвете у проблем. Уложена су озбиљна финансијска средства у овај пројекат, a aко се прибегне ревидирању приручника како је саопштено јавности, министарство ће бити принуђено да плати и трошкове нарушавања ауторских права.

И где смо сада? Ко је овде одговоран? Да ли министар просвете треба због ове срамне афере у коју се неспретно уплео да поднесе оставку? 

Ако знамо да је оставка питање личног односа према одговорности, онда је јасно да сам министар треба да процени да ли је лично одговаран за аферу „образовни пакети“. Шта мислите, како ће министар поступити?

Advertisements

Posted on април 21, 2017, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Одговор на ваше питање: Ништа неће урадити. Верујем да се узда у чињеницу да наш народ (а и ми просветни радници смо део тог народа) има памћење златне рибице.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Socceroaza

Blog posvećen fudbalskim trenerima i svim zaljubljenicima fudbalske igre u cilju zajedničkog usavršavanja i edukacije, kao i informisanja o novim načinima, stilovima i metodama treninga u fudbalu, ali i u sportu uopšte.

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

mamica radoznalica

Ovo je moja priča :)

nekinovinastavnici

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

игром до знања

Мојим најдражим ђацима, неисцрпном извору инспирације

In Centar

Platform for Social Entrepreneurship

S. Verbić: jedan lični bRlog

pošto me niko ne sluša, ja ponekad pišem...

MOOSHEMA GAZETA

Mooshema blog, zdrav život, zdrava ishrana, fitness

Business Skills

Tretiraj biznis kao što tretiraš sebe!

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Споменка Кочиш

ОШ''Јосиф Маринковић'', Нови Бечеј

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

СЛАЂИНИ ВРАПЧИЋИ

Деца су украс света!

Devetogodišnje obrazovanje

Za nastavnike razredne nastave

DEČJI FESTIVAL KREATIVNA ČAROLIJA

Međunarodni festival dečjeg filmskog, dramskog, muzičkog, likovnog i literarnog stvaralaštva

МИСЛИОНИЦА - ИГРАОНИЦА

II/3 Основне школе"21. октобар" у Крагујевцу

ВРЕМЕПЛОВ

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

NADARENA DECA

Blog o učenju, razvoju talenta, nadarenosti, nadarenoj deci....i još ponešto...

%d bloggers like this: