НЕ ЖЕЛИМ ДА БРАНИМ НЕОДБРАЊИВО

Amazingly-Creative-Photos-048

Драге колеге, поштовани сарадници, завршaва се мој мандат вршиоца дужности помоћника министра просвете. Било је то непоновљиво искуство које ми је, на првом месту показало да је најлепше радити у учионици, али и још много тога о чему ћу писати у наредном периоду.

Трудила сам се све време мога мандата да радим у интересу просветних радника, али нажалост нека решења изашла су из мог сектора, иако нисам била сагласна са њима. Чињеница да су нека важна решења и одлуке настајале у „анонимно-неартикулисаној“ кухињи, а да сам ја била принуђена да иста у јавности браним, говори о незахвалности „функционерске“ улоге, данас, у МПНТР. Бранити неодбрањиво, може само неко са високом мотивацијом, која мени у овим околностима, признајем, недостаје. Сазнање да руковођење сектором, не значи и управљање решењима и одлукама, тешко ми пада, али је значајно искуство у сагледању и те страну медаље. Велику енергију сам улагала на објашњења потреба просветних радника и њихових ученика и најаве реакција која би та, евентуална, решења донела. Нажалост, чиновнички апарат министарства и ја, као просветни радник, говоримо различитим језицима и то се показало као неодрживо партнерство на дуже стазе.

Сматрам да сам у претходном периоду била коректан сарадник тиму министра просвете, науке и технолошког развоја, иако сам имала једну велику и непремостиву ману, ману да нисам умела, а ни хтела, да изађем из моје природне улоге, улоге просветног радника, којој се са великом радошћу ускоро враћам.

П.С.Пишемо се и читамо у наредном периоду.

Ваша Жељана

16 thoughts on “НЕ ЖЕЛИМ ДА БРАНИМ НЕОДБРАЊИВО

 1. Iskreno, drago mi je da je tako. U politicine opstaju oni koji misle, nego oni koji se „prilagođavaju“. O kojoj vrsti prilagođavanja pričam, mislim da je jasno. Imala sam iskustvo, izašla sam iz tog kruga, jer, jednostavno, nisam htela da budem kao ljudi koji su me okruživali, koliko god se oni smatrali uspešnim. Njihov uspeh je vidljiv u materijalnom smislu, a to nije svima potrebno. Potrebno je, ovoj zemlji sve ono što se u njoj sputava-idealizam, volja, želja da se stvari promene, stav, mišljenje…

 2. Burevesnik
  Pada Vlada
  Za one tamo u Ministarstvu treba osoba sa sedmo-slojnim oklopom i bez AHILOVE pete.
  Zeljana je bila nespremna za takav sudar sa podmuklim protivnicima i nije imala podrsku u tome, jer da je bilo podrške trebalo je razjuriti podrepaše i usedelice u Ministarstvu.
  Ovo je najbolji potez i time ste učvrstili stav da se napravi KOMORA!!!!!

 3. Nekoliko puta sam pročitao tekst i nisam mogao da verujem. Sa uvaženom gospođom Željanom sarađivao sam i pokazala je da izuzetan profesionalac u svom poslu koji je obavljala. Njenim odlaskom Ministarstvo je izgubilo puno, a mi prosvetari jako više. Pokazala je da jedna od retkih koja zdravo misli i čini za dobrobit obrazovanja. Čistog obraza otišla iz Ministarstva. Svakog može da pogleda u oči, za razliku od drugih. Da li ima nešto vrednije od toga? Nema. Tako se brani čast i dostojanstvo prosvetnog radnika.

 4. Жељана, ти си наш путоказ. Сви ми учитељи следимо твој пример и срећни смо што си једна од нас. Можеш да будеш презадовољна јер си осветлала образ нас учитеља, показала си како се штити професија. Хвала Ти за дневнике, сви ћемо их звати ЖЕЉАНИНИ ДНЕВНИЦИ. Остаћеш упамћена по добром, али сигурно је дачеш ти добити још прилика да се бориш за све нас.

 5. Čast mi je što sam te upoznala i saradjivala sa tobom. Samo reči hvale za tvoj izuzetan rad, trud i dopinos. Ni jednog trenutka nemaš razloga da budeš tužna. Ovo je samo jedna stepenica više u tom radu i karijeri, a nadam se biće ih još.
  Glavu gore, niko i ništa ne može da uništi tvoj intelekt, poštenje, rad i kreativnost

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s