КРЕАТИВНА ИНОВАТИВНА УЧИОНИЦА ПОД ОТВОРЕНИМ НЕБОМ

68114_304197803023461_1359603905_nЧаробно село је образовно-забавни комплекс намењен деци од 5 до 12 година. Налази се у Бањи Врујци и од настанка привлачи велику пажњу јавности, како у Србији тако и у региону. Овде ђаци могу самостално учити у чаробним кућицама, док седе на маштовито осмишљеном намештају. Уколико треба да сарађују са својим другарима на одређеним истраживачким задацима, они у том случају користе цео простор “Чаробног села”, попут занатског центра, сеоског трга, воћњака, повртњака, њиве, ливаде, шуме…Овај едукативни комплекс има за циљ да подстакне креативност и радозналост код деце, као и да им понуди креативно место за самостални рад, али и за рад у вршњачким групама. У Чаробном селу реализују се радионице за децу која свакодневно долазе у Бању Врујце на излете, екскурзије и рекреативну наставу. Овде деца могу да мере време помоћу људског сунчаног сата, да путем телескопа посматрају звезде, да сеју поврће у чаробној башти, да ткају на разбоју, да сакупљају лековите биљке, али и да их суше у соларној сушари која је направљена од рециклираног материјала.

Деца у „Чаробном селу“ проживљавају бајку, од упознавања са вилама, њиховим именима, називима кућица, до учешћа у њима несвакидашњој игри као што је мерење пшенице на кантару, млевење у воденици поточари и печењу чаробне погаче под црепуљом. Овакав вид укључивања деце непознат је и њиховим родитељима, па нам се дешава да имамо и родитеље као учеснике радионица. Највећа срећа запослених у Чаробном селу је сазнање да су неким малим људима обележили детињство и оплеменили га најлепшим успоменама са летовања. Они су свесни да је свако дете, које их посети, њихов будући амбасадор и да ће инсистирати да се тамо врати поново, јер се сви ми поново враћамо на места где смо били срећни.
37Одрасли знају да их навике које се стекну у детињству, прате цео живот. Свесни су и чињенице да су деца из града ускраћена за многе ствари јер не расту у природи и немају са њом скоро никакав контакт. Људима који живе у селу, тешко је схватити да у градовима одрастају деца за које млеко долази из тетрапака, јаја из фрижидера, чај из апотеке, а хлеб из продавнице. На очигледним примерима у „Чаробном селу“ дошло се до сазнања да су ова деца тотално ускраћена за овакву врсту сазнања, јер су им страни токови хране, пут зрна или млека. Они се изненаде када их одведу у шталу и покажу им да млеко долази из краве, да јаја даје кокошка, али само једно у току дана. Та чињеница их изненади, јер су претпостављали да кокошка у току дана даје више десетина јаја, а није реткост чути ни да кокошка има четири ноге, или да бик даје млеко. Није случајно велики српски песник ЉубивојеРшумовић рекао да се деца на селу рађају као људи, а у граду као кућни љубимци. Деца на селу живе са природом од најранијег узраста, док деца из града природу гледају на Интернету. Зар то нису довољни разлози да сваки родитељ из града преузме обавезу да свом детету приушти да делове детињства проживе на селу.
941783_368261986617042_1003081030_nСви знамо да је мирођија диван зачин, али само ако кувар има меру. Тако је и са игром у настави. Само врхунски кувари знају да одмере и извуку најбоље из тог зачина, исто као и врхунски учитељи који умеју да дозирају игру при учењу без стварања неконтролисаног хаоса. Управо на дозирању игре почива и тајна успеха овог села. „Чаробно село“ даје деци могућност да уче кроз игру, на основу њихових потреба, радозналости и склоности. Тамо нема присиле, тамо се деца само играју. Игра је вођена од стране необичних учитељица, вила чаробница, које децу мотивишу на нешто другачији рад и са њима урањају у свет бајке.
У Чаробном селу деца обавезно науче да се оријентишу у простору. Да би деци помогли да функционално усвоје оријентацију у простору, поставили су 4 чаробне кућице на 4 стране света. Кућице су обојили у складу са бојама четири годишња доба и свако годишње доба су везали за једну страну света. Тако плава кућица носи назив „Зимски мир“ и налази се на северу „Чаробног села“, док је црвена кућица под називом „Летња врева“ на јужној страни, зелена кућица се зове „Пролећна журба“ и постављена је на истоку, док је на западу жута кућица под називом „Јесења гозба“. Да би децу већ од малих ногу усмерили и на професионалну оријентацију, они су вилама чаробницама дали занимања, па тако у плавој кућици живи вила Божица и она је по занимању ткаља. Зелена вила се зове Ђурђица и по занимању је видарка. Црвена вила зове се Сунчица и по занимању је авантуристкиња јер се бави и астрономијом, и сликарством, и физиком, и хемијом, једном речју нестална је и радознала, баш каква су и деца током летњег распуста. Жута вила зове се Босиљчица, а по занимању је куварица и са њом деца испробавају тајне кулинарског заната. 600648_235622206547688_1651012777_n
Систем учења у „Чаробном селу“ заснива на активном учењу инегрисаних наставних садржаја и неким елементима Монтесори метода. Од отварања Чаробног села до данас кроз њега је прошао велики број учитеља. Власници су поносни када виде да је једна посета,те учитеље, мотивисала да се упусте у креирање креативног образовања у њиховом учионичком окружењу. Зато се може рећи да „Чаробно село “ лагано постаје ресурс иновативних наставних средстава и идеја.
У Србији још увек не постоји системско решење за реализацију ученичких екскурзија и рекреативне наставе. Наши ученици током ових ваннаставних активности посећују велике туристичке центре, попут Златибора, Копаоника и сличних познатих туристичких дестинација. На овим дестинацијама не постоје активности усмерене на децу у циљу подстицања функционалног усвајања знања, тако да су овакви видови ваннаставних активности унапред осуђени на пропаст. С друге стране, цене оваквих туристичких аранжмана су веома високе и неприступачне за велики број деце. У нашем најближем окружењу, у Словенији, постоји уређен систем за овај вид ваннаставих активности. Словенија има 24 школска образовна центра за ваннаставне активности, са јасно постављеним критеријумима ко може у њима да борави и колико пута током школовања. Сваки овај Школски образовни центар има другачији програм усмерен на природне ресурсе.
16Управо из ових разлога, Удружење грађана Креатива се залаже да сличан систем направе и у Србији. Тренутно се преко Кластера „Образовни туризам Србије“ боре са законском регулативом која би омогућила акредитацију сличних образовних центара и у Србији. Лепа вест је да у томе имају апсолутну подршку Министарства просвете.

Преузето из Листа за децу Невен

Posted on јануар 28, 2015, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Поставите коментар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Socceroaza

Blog posvećen fudbalskim trenerima i svim zaljubljenicima fudbalske igre u cilju zajedničkog usavršavanja i edukacije, kao i informisanja o novim načinima, stilovima i metodama treninga u fudbalu, ali i u sportu uopšte.

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

mamica radoznalica

Ovo je moja priča :)

nekinovinastavnici

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

игром до знања

Мојим најдражим ђацима, неисцрпном извору инспирације

СТВАРАЛАЧКИ ДИЗАЈН / CREATIVE DESIGN

Све је могуће оном који верује....

In Centar

Platform for Social Entrepreneurship

S. Verbić: jedan lični bRlog

pošto me niko ne sluša, ja ponekad pišem...

MOOSHEMA GAZETA

Mooshema blog, zdrav život, zdrava ishrana, fitness

Business Skills

Tretiraj biznis kao što tretiraš sebe!

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Споменка Кочиш

ОШ''Јосиф Маринковић'', Нови Бечеј

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

СЛАЂИНИ ВРАПЧИЋИ

Деца су украс света!

Devetogodišnje obrazovanje

Za nastavnike razredne nastave

DEČJI FESTIVAL KREATIVNA ČAROLIJA

Međunarodni festival dečjeg filmskog, dramskog, muzičkog, likovnog i literarnog stvaralaštva

МИСЛИОНИЦА - ИГРАОНИЦА

II/3 Основне школе"21. октобар" у Крагујевцу

ВРЕМЕПЛОВ

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

%d bloggers like this: