Oni su najbolji nastavnici u Srbiji

Šest učitelja i učiteljica, pet nastavnica i nastavnika osnovnih škola i pet profesora i profesorki srednjih škola izabrani su za najbolje edukatore u našoj zemlji. Ovo priznanje dodelilo im je udruženje Živojin Mišić, nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija čija je želja da unapredi društvo različitim projektima. Svoje predavače na konkurs prijavili su učenici, roditelji i kolege, a nagrađeni su nastavnici, učitelji i profesori iz Aleksinca, Beograda, Bora, Valjeva, Kraljeva, Kragujevca, Knjaževca, Mionice, Niša, Prijepolja, Ćićevca i Šapca koji su pored novčane nagrade, dobili i iznos do 100.000 dinara, za svoje aktivnosti sa učenicima. Odabrani edukatori su inovativni i kreativni, majstori svog zanata, pravedni, motivisani i entuzijastični, organizovani, ohrabrujući, komunikativni i elokventni, strpljivi i spremni da doživotno uče.

Biljana Vučković iz Ćićevca, Saša Čorboloković iz Bora i Željana Radojičić Lukić iz Mionice otkrivaju zaPriče sa dušom kako izgledaju njihovi časovi, po čemu se oni razlikuju od drugih predavača i kako su reagovali kada su nominovani za ovo novo priznanje.

Biljana Vučković: Učim decu da budu bezbedni na internetu

Nastavnica tehničkog i informatičkog obrazovanja u Osnovnoj školi „Dositej Obradović” u ĆićevcuBiljana Vučković (41) svoje učenike uči da budu veoma oprezni na internetu, kako kroz nastavu, tako i kroz projekte i takmičenja na kojima su učestvovali. Zalaže se za edukovanje i dece i roditelja o bezbednom korišćenju interneta, vodi školski sajt, fejsbuk grupu i blog svog odeljenja, saobraćajnu sekciju i modelare, a autorka je sajta na kojem postavlja prezentacije sa časova i dodatne materijale za učenje. Njeni đaci osvojili su više nagrada na takmičenju Igraj bezbedno, kao i na republičkim takmičenjima, a jedan od nagrađivanih sajtova je Mi na netu.

1

– Moji đaci se pridržavaju saveta o svojim ličnim podacima na internetu, a većina se seti naših filmova o tome šta im se može desiti ako se sastanu sa nepoznatim osobama koje su upoznali preko interneta – priča.
U školi u Ćićevcu, koju je i sama pohađala (u to vreme se zvala „Moša Pijade“) Biljana radi od 2010. godine. Osim studiranja na fakultetu u Beogradu, u Ćićevcu je provela najveći deo svog života. Majka je dva sina, a u slobodno vreme, kojeg ima malo, voli da čita knjige.

Saša Čorboloković: Jezički kvizovi u kojima đaci uživaju

Đaci nastavnika srpskog jezika Saše Čorbolokovića (34) u Osnovnoj školi „3. oktobar” u Boru svaki put željno iščekuju jezičke kvizove. Neke osmišljava sam, a pojedine pravi na osnovu već poznatih i popularnih televizijskih kvizova poput Slagalice i Milionera. Najvažnije mu je da kvizovi nikada ne odvlače pažnju od nastavnih sadržaja, već da doprinose stvaranju vrlo podsticajne radne atmosfere za njihovo utvrđivanje i proširivanje.

portret n

Saša vodi i novinarsku sekciju, a autor je i glavni odgovorni urednik školskog lista Osnovac. Inicijator je pokretanja i jedan od priređivača zbornika najuspešnijih učeničkih literarnih radova Naši mali stvaraocii zbirke učeničkih lapsusa i dosetki Školski biseri. Svoje ideje izlaže i na naučnim skupovima, a sa učenicima redovno ostvaruje zapažene rezultate na svim nivoima takmičenja, smotrama talenata i literarnim konkursima.

– U ovoj školi radim punih devet godina, od samog početka svoje profesionalne karijere. Bor je moj rodni grad, grad u kome sam odrastao, završio osnovnu i srednju školu. Najlepše studentske dane proveo sam u Nišu na osnovnim studijama Filozofskog fakulteta, a trenutno sam student četvrte godine doktorskih studija na Filološkom fakultetu u Beogradu – priča Saša na početku razgovora i priseća se svoje reakcije kada je pročitao mejl sa informacijom o priznanju.
– Nekoliko puta sam čitao mejl misleći da je u pitanju šala ili greška. Kad sam se uverio, ili bolje rečeno proverio, bio sam veoma srećan, a najviše zbog profesije kojom se bavim. Retki su primeri da neko vrednuje i ceni naš rad i rezultate, da se zapita koliki je put do dobrog nastavnika, a još manje da shvati kako je profesija nastavnika osnova svih drugih zanimanja.

Pitao sam Sašu da li je kao profesor zadovoljan načinom na koji se današnji tinejdžeri izražavaju.
– Nažalost, ne. „Trend nečitanja” i neformalnog izražavanja doveli su do toga da je fond reči učenika vrlo siromašan uz veliki broj tuđica, poštapalica i žargonskih reči. Osim toga, tinejdžeri često ne znaju i ne prave razliku između formalnog i neformalnog izražavanja, između izražavanja na velikom odmoru i času, što je nedopustivo – siguran je Saša.
Iako nema mnogo slobodnog vremena, ovaj nastavnik kad god ugrabi priliku, slobodne trenutke provodi s dragim odabranim ljudima u opuštenom razgovoru i šali, najčešće u nekom kafiću. Veliki je ljubitelj i pozorišta, ali i dobrih knjiga i određenih TV emisija iz kojih može nešto da sazna i nauči.

Željana Radojičić Lukić: Učionica pod otvorenim nebom

Mnogi zameraju Željani Radojičić Lukić, učiteljici u Osnovnoj školi „Milan Rakić” u Mionici kad za sebe kaže da je seoska učiteljica, a ona je samo istinski ponosna što ima iskustvo rada sa seoskom decom. Rad u seoskoj sredini, koji prema njenim rečima, ima svoje prednosti i mane, doneo joj je za poslednjih 25 godina mnogo inspiracije i ideja, jer je uvidela sve obrazovne resurse koje selo ima, a koji su danas slabo ili skoro nikako iskorišćeni.
– U prošlosti je to bilo drugačije, setimo se samo serije za decu Priče iz Nepričave i biće nam jasno kako se tada pristupalo edukaciji najmlađih, ali i odraslih. Danas smo postali konformisti, dovoljni smo sami sebi, sve je postalo instant, sada i ovde i za ovaj trenutak. Upravo, ova serija bila mi je putokaz da pokušam da iskoristim sve najbolje iz seoske sredine i da to utkam u jednu celinu – Čarobno selo.

383171_108057442641852_2040665773_n

Željana je osnovala ovaj prvi edukativni kompleks za decu u kojem deca u prirodnom ambijentu uče i podstiču svoju kreativnost i radoznalost, a projekat je sproveden uz podršku UNICEF-a i Udruženja građana Kreativa, sa ciljem da poboljša kvalitet rekreativnih nastava i promoviše dečiji obrazovni turizam. Sve radionice koje se realizuju za decu uzrasta od 5 – 12 godina prvo su iskusili njeni đaci unutar integrativnih dana, koje su zajednički realizovali u prirodi, pod otvorenim nebom.
– Po njihovim reakcijama zaključivala sam šta može da prođe kod dece, a šta se mora korigovati. Tkali smo na malim razbojima, sejali i gajili biljke, krojili i šili, pecali na Toplici, jednom rečju, uživali smo u novim iskustvima igrajući se – kaže Željana.

-îS 1_1024x680

Ova učiteljica je autorka bloga Kreativna čarolija, na kojem predstavlja i dokumentuje rezultate svog rada. Njena učionica je uređena po meri učenika, a svaki kutak je opremljen tako da predstavlja nastavno sredstvo: TV, DVD, video bim, biblioteka, panoi, kuća za lutkarske predstave.
– Jedna od aktivnosti na kojima se neguje vršnjačko učenje je i dečja manifestacija Kreativna čarolijakoja se svakog proleća dešava u Mionici i u Banji Vrujci i okuplja decu iz Srbije i regiona. Uz pomoć Kreative i opštine Mionica uspela sam da u ruralnoj sredini, sa veoma skromnim budžetom, jedanaest godina okupljam najbolje dečje stvaraoce iz oblasti literarnog, likovnog, filmskog i dramskog stvaralaštva – rekla mi je Željana, dobitnica najvećeg priznanja kod nas u oblasti obrazovanja, Svetosavske nagrade.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Foto: privatni album

Posted on јануар 17, 2015, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Поставите коментар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Socceroaza

Blog posvećen fudbalskim trenerima i svim zaljubljenicima fudbalske igre u cilju zajedničkog usavršavanja i edukacije, kao i informisanja o novim načinima, stilovima i metodama treninga u fudbalu, ali i u sportu uopšte.

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

mamica radoznalica

Ovo je moja priča :)

nekinovinastavnici

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

игром до знања

Мојим најдражим ђацима, неисцрпном извору инспирације

СТВАРАЛАЧКИ ДИЗАЈН / CREATIVE DESIGN

Све је могуће оном који верује....

In Centar

Platform for Social Entrepreneurship

S. Verbić: jedan lični bRlog

pošto me niko ne sluša, ja ponekad pišem...

MOOSHEMA GAZETA

Mooshema blog, zdrav život, zdrava ishrana, fitness

Business Skills

Tretiraj biznis kao što tretiraš sebe!

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Споменка Кочиш

ОШ''Јосиф Маринковић'', Нови Бечеј

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

СЛАЂИНИ ВРАПЧИЋИ

Деца су украс света!

Devetogodišnje obrazovanje

Za nastavnike razredne nastave

DEČJI FESTIVAL KREATIVNA ČAROLIJA

Međunarodni festival dečjeg filmskog, dramskog, muzičkog, likovnog i literarnog stvaralaštva

МИСЛИОНИЦА - ИГРАОНИЦА

II/3 Основне школе"21. октобар" у Крагујевцу

ВРЕМЕПЛОВ

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

%d bloggers like this: