NAJBOLJA SRPSKA PREDUZETNIČKA ZAJEDNICA

DSCI1964

Sa dodele nagrada od strane „Evropske trening fondacije“ najboljoj srpskoj preduѕetnickoj zajednici

Na Međunarodnoj konferenciji „Local skills matter – Multilevel Governance and Entrepreneurial communities“, 19-20.novembra 2014., u Torimu predstavljena je i najbolja SRPSKA PREDUZETNIČKA ZAJEDNICA koja je primer moći jedne jednostavne inicijative da izgradi poverenje i, stvarajući složenu mrežu horizоntalnih i vertikalnih veza, da ohrabri saradnju i probije administrativne prepreke u nameri da sprovede obrazovanje odraslih.
Partnerstvo koje je rezultiralo Preduzetničkom zajednicom sastoji se od 4 glavna aktera: Farma Radojičić (lider), Opština Mionica, NGО Kreativa, Srednja škola.
Srbija se bori sa visokim stepenom nezaposlenosti kod mladih, značajnim razlikama medju regionalnim tržištima rada, slabom pokretljivošću radne snage i iseljavanjem kvalifikovane radne snage. Učesće žena na tržistu rada značajno je manje u odnosu na muškarce. Srpska preduzetnička zajednica smeštena je u mestu Banji Vrujci i opštini Mionica koji imaju 1 500, odnosno ukupno 14 000 stanovnika. Ekonomija je zasnovana na turizmu, čija su ciljna grupa posetioci iz Beograda. U Mionici je nezaposlenost visoka, a žene nose najveci teret jer se mnoge udaju mlade, ne završivši srednju skolu, pa zato s mukom ulaze na tržište rada.
DSCI1948Srpska preduzetnička zajednica pokušava da pomogne mladim ženama sa sela tako što ce im omoguciti nastavak i zavrsetak školovanja za zanimanja koja formalni obrazovni sistem još uvek ne prepoznaje i na taj način ih učiniti osnaženim za stvaranje vlastitog biznisa, a samim tim i ekonomski nezavisnim.

  Priča srpske preduzetničke zajednice počela je usled jednog konkursa za dobijanje sredstava za projekat lokalnog razvoja namenjen deci i mladima. Da bi konkurisali za ta sredstva, stvoreno je partnerstvo izmedju lokalnih javnih i privatnih subjekata. Finansiranje je omogućilo realizaciju mikro-projekta za dečju rekreaciju, Carobnog sela, u kom je obučen i sezonski zaposlen manji broj mladih žena. Uz to, Čarobno selo postalo je mesto za obavljanje stručne prakse lokalne srednje škole.

  sa ministromSkromni početak ove zajednice uskoro je prerastao u nešto mnogo značajnije pošto je ključna osoba koja je osnovala ovo partnerstvo rešila da pomogne ženama koje rade u Carobnom selu da ostvare svoj cilj – završavanje obrazovanja u srednjoj stručnoj školi.  Shvativši da je upravo ta ideja predvidjena i u Nacionalnoj strategiji obrazovanja, osnivač projekta rešio je da poveže lokalne potrebe za srednjoškolskim obrazovanjem odraslih sa onima koji bi mogli da ih obezbede: lokalnim, regionalnim i nacionalnim vlastima, lokalnom srednjom školom i akademskim istraživačma.

  Mionička opština je uvidela sposobnost lokalnih partnerstava da povecaju ograničene javne resurse povezivanjem aktera u kolektivnu akciju. Ovo iskustvo izazavalo je medjuregionalno učenje i partnerstva posto je opstina spremna i želi da se poveže sa drugim opštinama i podeli lekcije koje je naučla. Istovremeno, jos uvek nesavrseni protok informacija i znanja od strane opstine ka regionalnom i nacionalnom nivou počinje da informiše javne investicije o obrazovanju odraslih.

DSCI1940DSCI193810312672_696399760474281_5905572264222419798_nDSCI1868

Posted on новембар 22, 2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Поставите коментар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Socceroaza

Blog posvećen fudbalskim trenerima i svim zaljubljenicima fudbalske igre u cilju zajedničkog usavršavanja i edukacije, kao i informisanja o novim načinima, stilovima i metodama treninga u fudbalu, ali i u sportu uopšte.

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

mamica radoznalica

Ovo je moja priča :)

nekinovinastavnici

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

игром до знања

Мојим најдражим ђацима, неисцрпном извору инспирације

СТВАРАЛАЧКИ ДИЗАЈН / CREATIVE DESIGN

Све је могуће оном који верује....

In Centar

Platform for Social Entrepreneurship

S. Verbić: jedan lični bRlog

pošto me niko ne sluša, ja ponekad pišem...

MOOSHEMA GAZETA

Mooshema blog, zdrav život, zdrava ishrana, fitness

Business Skills

Tretiraj biznis kao što tretiraš sebe!

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Споменка Кочиш

ОШ''Јосиф Маринковић'', Нови Бечеј

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

СЛАЂИНИ ВРАПЧИЋИ

Деца су украс света!

Devetogodišnje obrazovanje

Za nastavnike razredne nastave

DEČJI FESTIVAL KREATIVNA ČAROLIJA

Međunarodni festival dečjeg filmskog, dramskog, muzičkog, likovnog i literarnog stvaralaštva

МИСЛИОНИЦА - ИГРАОНИЦА

II/3 Основне школе"21. октобар" у Крагујевцу

ВРЕМЕПЛОВ

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

%d bloggers like this: