ZAŠTO PROSVETU TREBA IZUZETI IZ NAJAVLJENIH MERA VLADE

images-cms-image-000000400Otvoreno pismo Republičkoj vladi

Poštovane dame i gospodo,

Redovi koji slede su sigurno iskrena i, nadam se, argumentovana molba za izuzimanje obrazovne delatnosti iz mera restrikcije koje se već skoro pola godine najavljuju od strane vaše, a i naše Vlade. Mislim da prosvetu u Srbiji treba zaobići kada su najavljene mere u pitanju iz sledećih razloga:

 1. Srbiju – zemlju koju volimo i za koju se borimo isto koliko i vi, iz ne baš izgledne ekonomske situacije u kojoj se trenutno nalazi, mogu povući napred samo velika prosvećenost, izuzetan rad i adekvatno i primenjivo znanje – kategorije koje u mnogome zavise od prosvetnih radnika, njihove motivisanosti, suštinske angažovanosti  i objektivne spremnosti da mlade generacije vaspitaju, obrazuju i nadahnu ljubavlju za svoju zemlju, njen opstanak, njen napredak i njen svestrani razvoj.
 1. Vaspitači, učitelji, nastavnci, profesori i svi zaposleni u školama i fakultetima – ljudi u čiji se entuzijazam, rad, posvećenost i ljubav prema učenicima i studentima kunu i roditelji i najšira društvena zajednica, su decenijama na samom dnu društvene lestvice po ličnim primanjima i suštinskom uvažavanju njihove profesije, a na samom vrhu po egzistencijalnoj ugroženosti i odgovornosti za ono što se od njih očekuje kada su učenici i njihovo svestrano obrazovanje i vaspitanje u pitanju.
 1. Prosveta je sigurno među najracionalnije organizovanim delatnostima u Srbiji. Doduše, u po nekoj školi ima po neki profesor koji je zbog smanjenja broja učenika i broja odeljenja ostao bez nekoliko časova, ali nema “burazerskog“ i “partijskog“ otvaranja virtuelnih radnih mesta, izmišljenih i podeljenih referata i povećanja administrativnog i tehničkog aparata, jer naše norme časova su nemilosrdne i na osnovu broja časova se tačno zna koliko nastavnika je potrebno za obavljanje nastave svakog nastavnog predmeta i koliku režiju takva razvijenost škole podrazumeva.
 1. Prosvetni radnici nisu krivi za, u poslednjih desetak godina, bar dve-tri stotine hiljada izmišljenih radnih mesta u državnoj administraciji Republike Srbije od opštinskog do najvišeg nivoa, javnim preduzećima, fondovima i raznoraznim agencijama i institucijama koja se finansiraju iz nedovoljnog i krhog republičkog budžeta i čije dalje finansiranje podrazumeva deljenje jedinstvenog ne baš velikog kolača na sve veći broj delova i smanjenje plata svima zbog, opet ponavljam, “burazrerskog“ i “partijskog“ zapošljavanja.
 1. Prosvetni radnici nisu krivi ni za ogroman novac koji se iz državnog budžeta (ministarstava, fondova, agencija …) odliva zbog nesavesnog i neodgovornog poslovanja i nenamenskog trošenja budžetskih sredstava ovih ili onih državnih organa i državnih funkcionera – novca kojim bi se (da nema nefunkcionalnog odlivanja i krpljenja “rupa“ ovde ili onde)  mogao značajno popraviti materijalni položaj obrazovanja kao delatnosti, a to znači održavanje, renoviranje i opremljenost škola, stručno-pedagoško usavršavanje nastavnika i uspostaviti zakonom predviđen, a nikad ne realizovan izbor nastavnika u nastavna zvanja.
 2. Prosvetni radnici nisu krivi ni za enormna zaduženja Republike Srbije kod inostranih banaka, fondova i drugih institucija, jer najmanje, a slobodno mogu reći, skoro ništa od tih sredstava nije usmereno na prosvetu. A odavno je bilo neophodno obezbediti sredstva za korenitu reformu obrazovnog sistema i realizaciju od strane Vlade Republike Srbije usvojene Strategije razvoja obrazovanja u periodu 2012 – 2020. godina, jer sredstva potrebna za primenu Strategije su daleko manja od kamata i raznoraznih “penala“ koje Srbija plaća kreditorima.
 1. Uvažavajući nespornu činjenicu nasleđene situacije, upozoravam da ukupni izdaci Srbije za obrazovnu delatnost (pa samim tim i za plate prosvetnih radnika na svim nivoima), ne prelaze 3,5% (neka bude i 4% ) bruto nacionalnog proizvoda, što je u relativnom iznosu daleko manje od izdvajanja drugih zemalja, gde izdvajanja za prosvetu dostižu u proseku 6% NDP. O nominalnim vrednostima da i ne govorimo, jer nije isto 4% na nešto više od 4.000 EUR-a po stanovniku u Srbiji, ili na primer 8,5% na oko 44.000 EUR-a u Danskoj. Nije nam za utehu ni balkansko okruženje, gde Bugarska, Rumunija, Mađarska, Hrvatska i Slovenija evidentno i u relativnom, a pogotovu u nominalnom odnosu izdvajaju prilično više sredstava za škole i fakultete.
 1. Nedostajuća sredstva u budžetu Republike Srbije zbog kojih se prosvetnim radnicima najavljuje smanjenje plata su između ostalog i posledica nesposobnosti državnog aparata da suzbije tzv. “sivu ekonomiju“ i dobar deo privrednih tokova uvede u legalnu zonu u kojoj se plaćanje poreza i doprinosa i PDV podrazumeva. Da li su prosvetni radnici krivi što, upućeni tvrde, oko 32% privredne aktivnosti u Srbiji ide “sivim“ tokovima, po čemu je tvrde Srbija evropski šampion?
 1. Pre smanjivanja plata prosvetnim radnicima treba dati i lični primer. Zato razmislite da li posao direktora Srbija-gasa, uz dužno poštovanje složenosti koje on nosi, 50 puta odgovorniji od posla učiteljice koja 4-5 sati dnevno, 180 dana godišnje i tako 4 godine vaspitava i obrazuje 25-30 učenika? I da li je posao guvernerke Narodne banke, uz dužno poštovanje odgovornosti koju ta funkcija podrazumeva, 17 puta složeniji i odgovorniji od profesora koji vaspitava i obrazuje da ne preteramo, u proseku 100 učenika? Ili da li je posao specijalnog savetnika generalnog direktora NIS (ma šta to u pogledu složenosti i odgovornosti podrazumevalo) 16 puta složeniji i odgovorniji od posla direktora škole koji u školi odgovara za sve od organizacije i realizacije vaspitno obrazovnog rada, do školske imovine, bezbednosti učenika u školi i na ekskurzijama, javnih nabavki, finansijskog poslovanja škole u situaciji kada su škole i opštinske i državne, a po brizi za sve ono što školama u normalnim okolnostima treba, što Kočić reče “ni Davidove, ni carske, ni spa’iske“.
 1. Najavljuju se štrajkovi prosvetnih radnika. Bez nekih većih simpatija prema ovako organizovanim i programski usmerenim Sindikatima prosvetnih radnika, saznanjem da se preko famoznih 12% iz budžeta Ministarstva prosvete (umesto iz sindikalnih fondova) za sindikalne rukovodioce po školama odlivaju sredstva vredna nekoliko stotina radnih mesta, upozoravama na sve opasnosti ulaska prosvetnih radnika u štrajk. Svejedno, da li su to jednočasovne obustave, časovi od 40,5 minuta (10% manje od 45 minuta) ili totalne obustave rada, to svaku školu i zaposlene u njoj stavlja u velike pre svega moralne, a zatim i organizacione probleme. Apelujem da učinite sve da se ne uđe u štajk i da se naši interesi ne suprostave interesima onih koje vaspitavamo i obrazujemo i obrazovno-vaspitnim projekcijama njihovih roditelja, jer jedinstvo učeničkog, nastavničkog i roditeljskog kolektiva u svakoj školi su nam danas neophodni, čini mi se više nego ikada.

Uvaženi gospodine predsedniče, potpresednici Vlade, gospođe ministarke i gospodo ministri,

Želim da vas uverim da prethodni argumenti nisu kritički intonirano pisanije jednog prosvetnog radnika, već dobronamerni pokušaj čoveka koji je ceo život u učionici sa poznatim doprinosom obrazovanju u Srbiji (i koji je, čini mi se na svoju sreću, samo kratko vreme delio vašu ministarsku sudbinu) da sa tačno deset argumenata (a moglo bi ih biti i mnogo više) skrene vašu pažnju na činjenice koje objašnjavaju zašto obrazovnu delatnost treba izuzeti iz svih kombinatorika vezanih za najavljeno desetoprocentno smanjenje plata zaposlenih u obrazovanju i umanjenje budžetskih sredstava za prosvetu.

Siguran sam da 10% umanjenja plata i sredstava neće biti i 10% manje motivisanosti, entuzijazma i angažovanja prosvetnih radnika u Srbiji, jer mi radimo najlepši posao na svetu. Ali će u nama biti bar 10% više gorkog osećanja nepriznavanja naše profesije i njenog očigledno velikog značaja za sadašnjost i budućnost Srbije.

Uz izvinjenje za oduzeto vreme,

S poštovanjem

U svoje ime i samo u svoje ime dr Vojislav Andrić

Preuzeto sa Kolubarske

Advertisements

Posted on октобар 24, 2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 1 коментар.

 1. E, nek ste im rekli!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Socceroaza

Blog posvećen fudbalskim trenerima i svim zaljubljenicima fudbalske igre u cilju zajedničkog usavršavanja i edukacije, kao i informisanja o novim načinima, stilovima i metodama treninga u fudbalu, ali i u sportu uopšte.

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

mamica radoznalica

Ovo je moja priča :)

nekinovinastavnici

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

игром до знања

Мојим најдражим ђацима, неисцрпном извору инспирације

СТВАРАЛАЧКИ ДИЗАЈН / CREATIVE DESIGN

Све је могуће оном који верује....

In Centar

Platform for Social Entrepreneurship

S. Verbić: jedan lični bRlog

pošto me niko ne sluša, ja ponekad pišem...

MOOSHEMA GAZETA

Mooshema blog, zdrav život, zdrava ishrana, fitness

Business Skills

Tretiraj biznis kao što tretiraš sebe!

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Споменка Кочиш

ОШ''Јосиф Маринковић'', Нови Бечеј

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

СЛАЂИНИ ВРАПЧИЋИ

Деца су украс света!

Devetogodišnje obrazovanje

Za nastavnike razredne nastave

DEČJI FESTIVAL KREATIVNA ČAROLIJA

Međunarodni festival dečjeg filmskog, dramskog, muzičkog, likovnog i literarnog stvaralaštva

МИСЛИОНИЦА - ИГРАОНИЦА

II/3 Основне школе"21. октобар" у Крагујевцу

ВРЕМЕПЛОВ

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

%d bloggers like this: