ЕТФ у Чаробном селу

10494842_621471447967113_7498509644022306196_nАгенција ЕУ, ЕТФ, European Training Foundation, са седиштем у Торину, у оквиру програма предузетничке иницијативе расписала је конкурс за избор најзанимљивијих предузетничких иницијатива. Конкурс је привукао  40 пријава из земаља партнера ЕТФ-а.   Изабрано је седам пројеката међу којима се нашао и пројекат ЧАРОБНО СЕЛО (УГ Креатива). Једини смо подржани пројекат из региона, а осталих шест пројекта је из Алжира, Белорусије, Израела, Јордана, Либaна и Молдавије.

Пројекат УГ Креативе представља предузетничку иницијативу која функционише кроз партнерски однос УГ Креатива – Средња школа„Мионица“ – Мотел Кондир – Пољопривредно газдинство Радојичић – Општина Мионица.

У периоду од 5 – 7. 7. 2014. представници ЕТФ-а посетили су Србију и снимили филм о о локалној редузетничкој иницијативи „Чаробно село“ која ће бити представљена као пример добре праксе на међународној конференцији у Торину 19-20. новембра 2014. Осим тога ова локална иницијатива биће део великог међународног интерактивног Атласа, видео записа и публикације.

Боравак представника ЕТФ-а трајао је од 5-7-јула, 2014. Представници ЕТФ-а су ово време искористили да интервјуишу представнике УГ Креативе, Чаробног села, Средње школе Мионица, Општине Мионица и Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Сви ови интервјуи биће део кратког филма о овој лоаклној предузетничкој иницијативи.

Током интервјуа са председником општине Мионица, Драганом Гавриловићем, могли се чути да општина подржава УГ Креатива у иницијативама на локалном нивоу кроз издвајање одређених буџетских средстава и будућу иницијативу окупљања више општина, које би потписивањем одређеног споразума утицале на успостављање локалних политика у циљу подршке образовном туризму и отварању модел центара.

10367138_621471321300459_217176035947056715_n

Предтставници ЕТФ и УГ Креатива у Кабинету министра просвете, науке и технолошког развоја

Према унапред утврђеном протоколу представнике ЕТФ-а и УГ Креатива примио је и  министар просвете, науке и технолошког развоја, др Срђан Вербић. У једносатном интервјуу министар просвете је истакао да су највећи изазови са којима се суочавају млади људи у Србији, који излазе пред тржиште рада, недостатак свести да сами треба нешто да ураде и промене. Кључна промена треба да буде у начину мишљења. Уместо питања „Где ћу да радим?“, треба питати „Шта ћу да радим?“.

Даље, министар је рекао и да на локалном нивоу имамо различите изазове и могућности. Предност Србије треба да буде диверзитет идеја и локалних иницијатива. Треба гледати и похвалити сваки појединачни случај добре праксе, а, по  мишљењу министра, имамо довољно потенцијала за тако нешто.

На питање „Шта би друге земље могле да науче на примеру Чаробног села?“, министар је одговорио: „Уместо тога, ја бих поставио питање шта би наша земља могла да научи на примеру Чаробног села?“ Затим, сматра да треба препустити туристима из других земаља да дођу и виде шта је то њима занимљиво, а онда да им постане пракса да долазе код нас.

Даље, министар је истакао да за сада немамо искуства која би указивала да се идеја попут Чаробног села, примењује на другим местима. Држава би требало више да уради на промоцији Чаробног села да би ефекат био видљив. Потребно је да постоји комуникација између државе и цивилног сектора. Цивилном сектору се треба обратити при развоју школског туризма, јер је овде њихова помоћ изузетно значајна.

Након овог интервјуа, представници ЕТФ-а завршили су посету нашој земљи. Уз поздраве, поновно виђење са представницима УГ Креатива заказано је на међународној конференцији у Торину 19-20. новембра 2014.

Advertisements

Posted on јул 10, 2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Поставите коментар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Socceroaza

Blog posvećen fudbalskim trenerima i svim zaljubljenicima fudbalske igre u cilju zajedničkog usavršavanja i edukacije, kao i informisanja o novim načinima, stilovima i metodama treninga u fudbalu, ali i u sportu uopšte.

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

mamica radoznalica

Ovo je moja priča :)

nekinovinastavnici

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

игром до знања

Мојим најдражим ђацима, неисцрпном извору инспирације

СТВАРАЛАЧКИ ДИЗАЈН / CREATIVE DESIGN

Све је могуће оном који верује....

In Centar

Platform for Social Entrepreneurship

S. Verbić: jedan lični bRlog

pošto me niko ne sluša, ja ponekad pišem...

MOOSHEMA GAZETA

Mooshema blog, zdrav život, zdrava ishrana, fitness

Business Skills

Tretiraj biznis kao što tretiraš sebe!

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Споменка Кочиш

ОШ''Јосиф Маринковић'', Нови Бечеј

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

СЛАЂИНИ ВРАПЧИЋИ

Деца су украс света!

Devetogodišnje obrazovanje

Za nastavnike razredne nastave

DEČJI FESTIVAL KREATIVNA ČAROLIJA

Međunarodni festival dečjeg filmskog, dramskog, muzičkog, likovnog i literarnog stvaralaštva

МИСЛИОНИЦА - ИГРАОНИЦА

II/3 Основне школе"21. октобар" у Крагујевцу

ВРЕМЕПЛОВ

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

%d bloggers like this: