Најоригиналнији професор Србије

jqЛик Косте Вујића, професора Гимназије из 19. века, оживео је књижевник Милован Витезовић сценаријом за ТВ драму и романом, по коме су касније снимљени и филм и телевизијска серија, а актуелни професор Петар Стефановић предлаже да се у Крагујевцу установи национално признање које би се звало по човеку за кога је Михаило Петровић – Мика Алас својевремено написао да је био најоригиналнији професор у Србији.

Професор Политехничке школе Петар Стефановић послао је предлог конкурсној комисији за промоцију града Крагујевца да се установи признање „Шешир професора Косте Вујића”. Замислио је да то буде специфична награда са националним карактером и да се једном годишње додељује наставнику или професору који у овом данашњем времену има професионалне и људске „црте” какве је поседовао чувени Коста Вујић. Њих не треба посебно описивати јер их је верно дочарао Милован Витезовић, прво кроз сценарио ТВ драме, а потом и роман по коме су снимљени филм и телевизијска серија.

Враћање поремећених вредности

Петар Стефановић каже да је разговарао са књижевником Милованом Витезовићем, који је најзаслужнији за оживљавање лика професора Косте Вујића (у романсираној форми, али уз уважавање чињеница) и да је он сагласан да се установи признање које би носило његово име. Мада постоје награде које су намењене посленицима у просвети, као што су Светосавска или Доситејева, ова би била на свој начин посебна и специфична, као што је и Коста Вујић био особен и различит од многих других професора.

Најупечатљивија је једна изјава професора Вујића која гласи: „Нешто ми говори да ће се у будућности о мени знати само по томе што сам био професор сјајних будућих имена”. То се и обистинило јер су из његовог разреда изашли Јован Цвијић, Јаша Продановић, Михаило Петровић Алас, Милорад Митровић и други наши великани. Сигуран сам да и данас у Србији има сјајних професора који се „легитимишу” по ђацима који праве значајне професионалне каријере и то би био основни критеријум по коме би се бирали лауреати за награду са статуетом „Шешир професора Вујића”, каже предлагач признања Стефановић.
Његова је идеја да Милован Витезовић обавезно буде члан жирија за избор „наследника” Косте Вујића, можда и глумац Александар Берчек који је изванредно одиграо његов лик у филму, свакако и угледни људи из образовања, али о том-потом. Да се огласи оваквим предлогом Петар Стефановић имао је у виду, пре свега, две ствари: стање у данашњем образовању у Србији и шансу да Крагујевац, из кога су кретале многе идеје које су мењале српску историју, добије још једну осмишљену и делотворну промоцију.
У Србији данас имамо потпуно поремећени систем вредности, у чијим оквирима живи и млада генерација ове земље. Вредности попут достојанства, пријатељства, љубави, оданости, хуманости, солидарности, поштовања професора и школе, труда да би се дошло до циља потпуно су уништене пред све агресивнијим квазивредностима. У обнављање правих вредности и свој напредак друштво може кренути само ако створи квалитетне школе и квалитетне, од друштва цењене, просветне раднике. Историја је недвосмислено показала да су све успешне земље почињале од успостављања система квалитетног образовања, објашњава професор Стефановић.
Установљавање награде са именом Косте Вујића, сматра њен предлагач, могло би да буде и скроман допринос уздизања образовања.
Уз све проблеме и мањкавости, у Србији данас има много професора Вујића по градовима и варошима, али о њима се готово ништа не зна, као да они никоме нису ни потребни. Пројекат који предлажем има дугорочну намеру да их проналази, да ствара базу података тих непроцењиво вредних људи, да организује њихове сусрете у Крагујевцу, да их оснажује да преузму што активнију улогу у земљи где се све заглибило у блато просечности и квазивредности. То значи да би награда „Шешир професора Косте Вујића” само симболизовала један нови друштвени напор да се афирмишу и, колико могу, обједине на послу унапређења образовања вредни, стручни и ђацима посвећени професори, образлаже своју намеру професор Стефановић.
Уз свој предлог он, с много разлога, прилаже и говор професорке београдског Филолошког факултета Рајне Драгићевић прошле године будућим професорима на њиховој апсолвентској вечери, посебно апострофирајући следећи део:
„Волите своје ученике. Упознајте их са оним племенитим што носе у себи, а чега често нису свесни. Извуците оно најбоље из њих. Подигните им углед у њиховим сопственим очима. Нипошто им не поклањајте оцене, али им стално омогућавајте да поправе оцене које имају. Препознајте и поштујте њихов труд. Покажите им да могу бити успешни ако раде. Не убијајте им вољу. Професорски ауторитет не стиче се претераном строгошћу и самовољом, већ праведношћу и недвосмисленим договором којег обе стране треба да се придржавају. Хвалите најбоље јер ћете тиме инспирисати и остале да се потруде и понекад буду најбољи. Пружајте шансу многима да понекад буду најбољи. Немојте бити другари са својим ученицима. Ви треба да постављате правила у својој учионици, да одређујете границе, да држите конце у својим рукама, јер они су ученици, а ВИ СТЕ ПРОФЕСОРИ”!
Случајност је што се у овим „инструкцијама” будућим професорима може препознати и велики део професорског профила Косте Вујића. Предлог професора Петра Стефановића је „на столу”, на потезу су чланови комисије којима је поверено да одаберу оно из „понуде” што стварно може да промовише Крагујевац.

Posted on март 4, 2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 1 коментар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Socceroaza

Blog posvećen fudbalskim trenerima i svim zaljubljenicima fudbalske igre u cilju zajedničkog usavršavanja i edukacije, kao i informisanja o novim načinima, stilovima i metodama treninga u fudbalu, ali i u sportu uopšte.

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

mamica radoznalica

Ovo je moja priča :)

nekinovinastavnici

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

игром до знања

Мојим најдражим ђацима, неисцрпном извору инспирације

СТВАРАЛАЧКИ ДИЗАЈН / CREATIVE DESIGN

Све је могуће оном који верује....

In Centar

Platform for Social Entrepreneurship

S. Verbić: jedan lični bRlog

pošto me niko ne sluša, ja ponekad pišem...

MOOSHEMA GAZETA

Mooshema blog, zdrav život, zdrava ishrana, fitness

Business Skills

Tretiraj biznis kao što tretiraš sebe!

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Споменка Кочиш

ОШ''Јосиф Маринковић'', Нови Бечеј

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

СЛАЂИНИ ВРАПЧИЋИ

Деца су украс света!

Devetogodišnje obrazovanje

Za nastavnike razredne nastave

DEČJI FESTIVAL KREATIVNA ČAROLIJA

Međunarodni festival dečjeg filmskog, dramskog, muzičkog, likovnog i literarnog stvaralaštva

МИСЛИОНИЦА - ИГРАОНИЦА

II/3 Основне школе"21. октобар" у Крагујевцу

ВРЕМЕПЛОВ

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

%d bloggers like this: