Поверење између школе и породице

574744_331356750311919_96988397_nШколу деца доживљавају као другачији свет, имају различита очекивања,она за њих представља место где ће проширити своја знања, односно где ће научити нешто ново.

Учитељ је ту да уз пуно уважавања усмерава развој детета и нон-стоп сагледава оно што дете хоће и шта може само да уради и процени где му и колико треба помоћи. Одрастањем интересовања детета  се шире и продубљују. Значај породице је огроман јер она има најсложенији утицај на формирање личности детета. Исправан став родитеља према школи омогућава добар успех детета у колективу . Дете учи да је важно учити ради стицања знања и вештина а не ради оцене. Циљ је да усвојено знање буде применљиво.

Родитељи очекују од учитеља да буде умерено строг и доследан са усаглашеним поступцима. На тај начин ће се њихово дете осећати стабилно и сигурно у школској средини. Њиховом детету је потребно да осети учитељеву бригу, да има његову пажњу, да добија разумевање и поштовање .

У колективу је дете окружено пријатном атмосфером за рад и дружење, и управо ту отпочиње да се развија дететова заинтересованост за процес учења. Учитељска похвала за труд и научено градиво представљају велики подстицај за дете у његовом даљњем учењу и усавршавању.

Деци не треба нудити готова решења или постављати претеране захтеве или показати према њима претерану поупстљивост. Детету треба помоћи да развије своје потенцијале, да стекне сигурност и самопоуздање и уочи властите вредности. У школском колективу оно развија толеранцију, солидарност, сарадњу, стрпљење и самоконтролу. То је место где се сусреће са разноврсним облицима учења ,вежба своју пажњу и памћење, богати свој речник, развија машту и креативност. Једноставно речено, где дете учи да користи своја чула,  да памти и мисли и на тај начин израста у здраву и позитивну личност.

 У школи су циљеви, задаци, садржаји, методе и облици рада пажљиво осмишљени и представљају услов за савладавање наставног програма који је реалан и остварљив. Задатак учитеља је сложен и вишеструк, јер је он и реализатoр поменутих активности и уједно анализира успешност остваривања плана и уноси потребне корекције. Дечја знања систематизује, организује и проширује их у складу са њиховим развојним могућностима. Ствара услове за развој дететове личности у целини, тако да дете може да постигне добар успех у складу са способностима којима располаже. Уз усмеравање учитеља и подршку родитеља, дете ће у потпуности моћи да искористи своје потенцијале.

Добра сарадња уз неговање узајамног поверења између школе и породице је важна, јер је у интересу детета, и подразумева редовно информисање и размену мишљења о детету. За успешан рад и успешно учење најмлађих су потребни пажња, љубав топлина, подршка, помоћ и разумевање, подједнако и од стране учитеља и од стране родитеља. На тај начин стварају се услови да дете као јединка постане одговорно и самостално.

Не заборавимо, свако дете је специфично и личност за себе. Покажимо сви заједно да ценимо све оно што је лепо и добро код њега и да нам је свима стало да буде задовољно и срећно.

Славица Ердељановић
ОШ “Свети Сава”
Младеновац
Advertisements

Posted on фебруар 15, 2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 1 коментар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Socceroaza

Blog posvećen fudbalskim trenerima i svim zaljubljenicima fudbalske igre u cilju zajedničkog usavršavanja i edukacije, kao i informisanja o novim načinima, stilovima i metodama treninga u fudbalu, ali i u sportu uopšte.

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

mamica radoznalica

Ovo je moja priča :)

nekinovinastavnici

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

игром до знања

Мојим најдражим ђацима, неисцрпном извору инспирације

СТВАРАЛАЧКИ ДИЗАЈН / CREATIVE DESIGN

Све је могуће оном који верује....

In Centar

Platform for Social Entrepreneurship

S. Verbić: jedan lični bRlog

pošto me niko ne sluša, ja ponekad pišem...

MOOSHEMA GAZETA

Mooshema blog, zdrav život, zdrava ishrana, fitness

Business Skills

Tretiraj biznis kao što tretiraš sebe!

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Споменка Кочиш

ОШ''Јосиф Маринковић'', Нови Бечеј

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

СЛАЂИНИ ВРАПЧИЋИ

Деца су украс света!

Devetogodišnje obrazovanje

Za nastavnike razredne nastave

DEČJI FESTIVAL KREATIVNA ČAROLIJA

Međunarodni festival dečjeg filmskog, dramskog, muzičkog, likovnog i literarnog stvaralaštva

МИСЛИОНИЦА - ИГРАОНИЦА

II/3 Основне школе"21. октобар" у Крагујевцу

ВРЕМЕПЛОВ

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

%d bloggers like this: