Одсуство емпатије

mjere-stednje-podsticu-rasizam-netoleranciju-evropi-slika-130849Знамо ли шта је мултикултуралност и на којим принципима почива?

Основни принципи мултикултуралности су признавање различитости и идентитета. Да ли смо ми свесни да мултикултуралност мора бити кључна полуга организације европског социјалног простора и да ће државе које настоје да се придруже ЕУ морати уклопити своје културне обрасце у већ постојеће, допало се то нама или не? Које културне обрасце ми да уклапамо са европским народима када немамо емпатију за прогнана људска бића која су у потрази за азилом, на путу ка некој од европских земаља, обрела у војводином завичају. Не чини ли вам се, да је управо славни војвода донео мултикултуралност у Струганик, изабравши Лујзу за животну сапутницу, или сте тај час прескочили?

Колико је наших младих људи било принуђено да се исели са ових простора и потражи азил у некој од тих истих држава,  а велики део и на другим континентима. Замислите, да су та наша браћа и сестре третирани од стране домицилног становништва, на исти начин, како смо ми данас третирали ова прогнана лица из Сирије. Како бисте се осећали?

Знате ли шта значи изгубити дом?

Знате ли како срце боли када си принуђен да се одвојиш од своје породице?

Знате ли шта значи трпети језичку баријеру?

Знате ли шта значи осетити презир домицилног становништва?!!

Данас се у Бањи Врујци десио инцидент. Млади људи из Бање Врујци блокирали су пут да би протерали избегла лица из Сирије, која су напустила своју земљу, јер нису била спремна да пуцају у ближњег свог. Омладина Бање Врујци је поступком блокаде пута желела да покаже да тражиоци азила нису добродошли у њихoво место и да ће им, као такви, упропастити туристичку сезону. Овакав начин понашања према људима који се налазе у невољи послао је у свет лошу слику о житељима Бање Врујци и демантовао уврежено мишљење о српском  народу и његовом чувеном гостопримству.

Да ли се, са напретком цивилизације, губи урођена срдачност и широкогрудост или је у питању неинформисаност и страх од непознатог, не знам, али је јасно да је овој омладини потребна едукација из области расне, верске, националне и било које друге мржње и нетрпељивости, како сутра њихова деца не би имала проблем да буду грађани света.

Да је у питању озбиљан расистички инцидент, говори и чињеница да су организатори данашњег протеста изјавили да се плаше за своју и безбедност своје деце, а изостала је реакција ових истих грађана, када су се, у овој истој Бањи Врујци, догодила врло тешка кривична дела од стране починиоца који нису припадали домицилном становништву. Да ли је бела пут, ових починиоца тешких кривичних дела, мање уплашила локално становништво, него двадесетак мирних избеглица који су за свој новац потражили кров над главом у једној од најблагодетнијих бања Србије?

Advertisements

Posted on јануар 22, 2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 2 коментара.

  1. Vrujci su malo mesto u kojem je ostalo malo skolovanih ljudi. Gledala sam snimak protesta, nema nikoga ko je zavrsio fakultet ili ko studira, okupili su se samo oni koji nisu nista uradili u svom zivotu….vecina ih je nasledila imovinu od oceva….nemaju dan radnog staza i ne znaju sta znaci stvoriti nesto…a jos manje kako se razvija turizam i sta je turizam. Oni znaju jedino da izdaju nasledjeni prostor, papreno naplate i to odmah potrose……niko od tih sa protesta nista nije ulozio u razvoj tog istog turizma….
    A kad razmislim o nacinu proterivanja azilanata..onda shvatam da je to jedino sto ti mediokriteti i znaju…da pokazu ko je ko u Vrujcima….Sto ne proteraju gazdu izvorista koji je zakupio eksplotaciono pravo na vodu u precniku od nekoliko kilometara….sto ne proteraju kosarkasa koji im je otpustio onoliko radnika iz fabrike….sto ne proteraju osobu koja je zapocela onoliki objekat i nije ga zavrsila vise od decenije…sto ne proteraju bossa hotela koji je zabranio da se njihova deca kupaju besplatno na bazenima…..SRAMOTA ZA VRUJCE.

  2. Mala mesta su puna predrasuda prema svemu I svacemu. Vamp svaka cast na sirokom shvatanju I naprednom razmisljanju. Test je pisan visokim Stilton, moj respekt!!!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Socceroaza

Blog posvećen fudbalskim trenerima i svim zaljubljenicima fudbalske igre u cilju zajedničkog usavršavanja i edukacije, kao i informisanja o novim načinima, stilovima i metodama treninga u fudbalu, ali i u sportu uopšte.

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

mamica radoznalica

Ovo je moja priča :)

nekinovinastavnici

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

игром до знања

Мојим најдражим ђацима, неисцрпном извору инспирације

СТВАРАЛАЧКИ ДИЗАЈН / CREATIVE DESIGN

Све је могуће оном који верује....

In Centar

Platform for Social Entrepreneurship

S. Verbić: jedan lični bRlog

pošto me niko ne sluša, ja ponekad pišem...

MOOSHEMA GAZETA

Mooshema blog, zdrav život, zdrava ishrana, fitness

Business Skills

Tretiraj biznis kao što tretiraš sebe!

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Споменка Кочиш

ОШ''Јосиф Маринковић'', Нови Бечеј

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

СЛАЂИНИ ВРАПЧИЋИ

Деца су украс света!

Devetogodišnje obrazovanje

Za nastavnike razredne nastave

DEČJI FESTIVAL KREATIVNA ČAROLIJA

Međunarodni festival dečjeg filmskog, dramskog, muzičkog, likovnog i literarnog stvaralaštva

МИСЛИОНИЦА - ИГРАОНИЦА

II/3 Основне школе"21. октобар" у Крагујевцу

ВРЕМЕПЛОВ

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

%d bloggers like this: