SVETSKI DAN DRAME, POZORIŠTA I OBRAZOVANJA 2013.

aPovodom 27.novembra, Svetskog dana drame, pozorišta i obrazovanja,  oglasio se Centar za dramu u edukaciji i umetnosti CEDEUM, Nacionalni centar Međunarodne asocijacije za dramu/pozorište i obrazovanje IDEA. Prenosimo poruku predsednika ove svetske organizacije  kako bi došla do svih onih koji deluju i daju svoj doprinos ovoj vrednoj i značajnoj oblasti.
„U svojoj prvoj poruci zajednicama drame, pozorišta i obrazovanja u svojstvu predsednika IDEA, pozivam sve nas da slavimo, cenimo i delimo to, koliko naša umetnička forma stvara i pokreće zajednice. Unutar i izvan škola, u hodnicima i mestima susretanja, u pozorištima veličanstvenim i onim jednostavnim, nešto se događa kada se glumci u ulogama susretnu sa publikom. Njihovo zajedničko iskustvo omogućava svima nama zajedno da istražujemo ljudsko iskustvo.
Sledeće reči zapale su mi za oko: „Ja idem u pozorište zato što želim da vidim nešto novo, da razmišljam, da me dirne, da se zapitam, da uživam, da naučim, da me protrese, da me inspiriše, da dotaknem umetnost.“  (DICE 2010, p. 15)*
Drama i pozorište obrazuju na mnogo različitih nivoa. U svetu u kome je lako usredsrediti se na probleme (a ima ih mnogo), moramo da odamo priznanje sebi, kao dramskim i pozorišnim pedagozima, zato što smo kreativni i energični rešavači problema koji iz dana u dan menjaju svet, čoveka po čoveka, svojim radom. Dok pišem ove reči, i moji studenti me podsećaju na to. Oni sada rade na sopstvenoj produkciji, Sajberskeri. U ovom projektu stvorili su zajednicu umetnika i više, otvorili su se ka svetu, kroz razgovore sa mladim ljudima, kako licem u lice, tako i u digitalnom svetu, da bi istraživali posledice digitalnog nasilja. Njihova predstava imaće neposredan uticaj kroz izvođenja pred učenicima u školama. Ovi studenti podsećaju nas moćan glas drame i pozorišta u odgovoru na ljudsko iskustvo koje se stalno menja. Ova priča ponavlja se po celom našem svetu drame, pozorišta i obrazovanja, a ovaj Dan drame, pozorišta i obrazovanja predstvalja priliku da uzvikujemo svoju poruku iz sveg glasa. Pozivam dramske i pozorišne pedagoge da se udružimo, da slavimo naše brojne i raznolike zajednice i da cenimo sopstveni rad, ali istovremno nas sve podsećam da ovu poruku prenesemo i drugima.
Pozovimo svet u našu zajednicu drame i pozorišta. Pomozimo im da razumeju i cene naš rad. Drama i pozorište dotiču svet neposredno i snažno. Moramo da pokažemo široj zajednici šta je nama vredno i značajno, i kako ono što radimo menja svet. Slavimo! Cenimo! Podelimo!
Predsednik Robin Pascoe, IDEA International Drama/Theatre and Education Association *DICE (Drama Improves Lisbon Key Competences in Education) Making a World of difference: A DICE resource for practitioners on educational theatre and drama (2010), Retrieved from http://www.dramanetwork.eu/

Posted on новембар 26, 2013, in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink. Поставите коментар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Socceroaza

Blog posvećen fudbalskim trenerima i svim zaljubljenicima fudbalske igre u cilju zajedničkog usavršavanja i edukacije, kao i informisanja o novim načinima, stilovima i metodama treninga u fudbalu, ali i u sportu uopšte.

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

mamica radoznalica

Ovo je moja priča :)

nekinovinastavnici

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

игром до знања

Мојим најдражим ђацима, неисцрпном извору инспирације

СТВАРАЛАЧКИ ДИЗАЈН / CREATIVE DESIGN

Све је могуће оном који верује....

In Centar

Platform for Social Entrepreneurship

S. Verbić: jedan lični bRlog

pošto me niko ne sluša, ja ponekad pišem...

MOOSHEMA GAZETA

Mooshema blog, zdrav život, zdrava ishrana, fitness

Business Skills

Tretiraj biznis kao što tretiraš sebe!

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Споменка Кочиш

ОШ''Јосиф Маринковић'', Нови Бечеј

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

СЛАЂИНИ ВРАПЧИЋИ

Деца су украс света!

Devetogodišnje obrazovanje

Za nastavnike razredne nastave

DEČJI FESTIVAL KREATIVNA ČAROLIJA

Međunarodni festival dečjeg filmskog, dramskog, muzičkog, likovnog i literarnog stvaralaštva

МИСЛИОНИЦА - ИГРАОНИЦА

II/3 Основне школе"21. октобар" у Крагујевцу

ВРЕМЕПЛОВ

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

%d bloggers like this: