СВЕТСКИ ДАН УЧИТЕЉА 2013.

У СУСРЕТ СВЕТСКОМ ДАНУ УЧИТЕЉА

http://www.worldteachersday.org  Фото-албум порука српским наставницима

Носиоци образовања у Србији су збуњени, затрпани административним захтевима, све им је теже да ваљано раде свој посао јер им пажњу одвлаче формалности одузимајући драгоцено време намењено ђацима. Поводом Светског дана учитеља, желимо да скренемо пажњу јавности нашом акцијом и допринесемо да се глас наставника чује и ван учионица. Фотографишите се поред неког културног, историјског или било којег значајног објекта у вашем селу, граду, регији, држави, на вашем континенту, било где у свету, помоћу било ког уређаја … креативност је дозвољена, нема ограничења. Напишите наставницима поруку којом подржавате опоравак образовног система Србије

УНЕСКО је 1994. прогласио 5. октобар за светски дан учитеља у спомен на велики корак направљен за наставнике када су 1966. на специјалној конфернецији усвојене препоруке о статусу учитеља. Овај дан посвећен је учитељима у свим нивоима образовања – основном, средњем, високом!

sajt

Овај дан посвећен је поштовању, вредновању и унапређивању рада учитеља, наставника и професора широм света! Необично је да једно овакво занимање, од виталне важности за друштво у неким деловима света нема пажњу коју заслужује. УНЕСКО настоји да „оздрави“ ову професију, тако важну за оздрављење целог друштва.

Намећу се питања: „Да ли српска просвета жели и може да пружи квалитетно образовање за све? Ако је Србија на мапи света, где је српско образовање?“ Као и сви други, живимо у несигурним и непредвидивим временима јер је глобална економија уздрмана и налази се у паници последњих неколико година. Тржиште рада се променило, све је више дипломираних, све мање запослених. То је показатељ да и Србија путује у корак са светом. Наставници образују грађане света, тако да су и они „глобални наставници“. Интернационални дан наставника је повод да из глобалне перспективе преиспитамо проблеме са којима се сусрећу српски наставници и сагледамо напредак српских наставника у глобалном контексту! Ако је креативност императив за нашу економску и културну будућност, ако је потребно да охрабрујемо наше ученике да буду креативни, а не да их гушимо застарелим педагошким методама, да ли смо на правом путу? Свесни смо да смо део застарелог образовног система, али смо свесни и да учитељи држе у својим рукама будућност света, зато нам помозите да се чује и наш глас, да покренемо и поправимо будућност образовног система Србије. И Европска заједница у својим стратешким документима признаје да је у кризи, истовремено указујући на једини начин изласка из кризе: „Потпуна посвећеност Заједнице, друштву знања и иновација!“ Прославимо дан наше професије стварајући свест о питањима наставника, искористимо га за разговоре, учење и унапређивање! Наша акција састоји се у томе да пошаљемо поруку свету шта наставници желе својим колегема, ученицима, директорима, родитељима, образовном систему. Дајте свој допринос тако што ћете написати поруку охрабрења и подршке просветним радницима Србије са вашом фотографијом и натписом.

Поруку напишите на вашем матерњем језику, али уз обавезно помињање назива државе СРБИЈЕ (српских ђака, наставника, школа…) одакле и потиче ова акција и ознаку „Светски дан наставника“ (World Teachers Day, WTD)

Након што направите вашу фотографију, пошаљите нам је на адресу:
svetskidannastavnika@gmail.com
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Све пристигле фотографије, објавићемо у заједничком веб-фотоалбуму, пријавићемо га као светски догађај и позвати све наставнике света да га погледају путем http://www.worldteachersday.org  5. октобра 2013. године.

Наш догађај објављен на сајту

Акцију у Србији покренули: Снешка Марковић, Жељана Радојичић Лукић,  Владан Ал. Младеновић и Зоран Милојевић

1382947_10151968186283410_1722991122_n

Posted on септембар 27, 2013, in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink. Поставите коментар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Socceroaza

Blog posvećen fudbalskim trenerima i svim zaljubljenicima fudbalske igre u cilju zajedničkog usavršavanja i edukacije, kao i informisanja o novim načinima, stilovima i metodama treninga u fudbalu, ali i u sportu uopšte.

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

mamica radoznalica

Ovo je moja priča :)

nekinovinastavnici

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

игром до знања

Мојим најдражим ђацима, неисцрпном извору инспирације

СТВАРАЛАЧКИ ДИЗАЈН / CREATIVE DESIGN

Све је могуће оном који верује....

In Centar

Platform for Social Entrepreneurship

S. Verbić: jedan lični bRlog

pošto me niko ne sluša, ja ponekad pišem...

MOOSHEMA GAZETA

Mooshema blog, zdrav život, zdrava ishrana, fitness

Business Skills

Tretiraj biznis kao što tretiraš sebe!

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Споменка Кочиш

ОШ''Јосиф Маринковић'', Нови Бечеј

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

СЛАЂИНИ ВРАПЧИЋИ

Деца су украс света!

Devetogodišnje obrazovanje

Za nastavnike razredne nastave

DEČJI FESTIVAL KREATIVNA ČAROLIJA

Međunarodni festival dečjeg filmskog, dramskog, muzičkog, likovnog i literarnog stvaralaštva

МИСЛИОНИЦА - ИГРАОНИЦА

II/3 Основне школе"21. октобар" у Крагујевцу

ВРЕМЕПЛОВ

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

%d bloggers like this: