Васкршњи комадић завичаја

485456_505284039538075_242759910_nУ сусрет Васкрсу у Мионици и Бањи Врујци одржана је међународна смотра дечијег стваралаштва “Васкршњи сабор“, са циљем да заустави, или бар успори одумирање традиционалне културе. Сабор су ове године организовали Општина Мионица, удружење грађана „Креатива“, ОШ „Милан Ракић“, Средња школа „Мионица“, Туристичка организација Мионице и Дечји вртић „Невен“. Због збијености васкршњих и првомајских празника сабор није одржан, као увек до сада, другог и трећег дана Васкрса, већ последња два дана априла.

На деветој смотри по реду учествовали су основци из разних крајева Србије, као и земаља из региона (Македоније, Хрватске, Републике Српске, Црне Горе, Босне и Херцеговине…) чији су радови на тему „Комадић завичаја“, по мишљењу стручног жирија, завредили да буду похваљени и да се нађу у финалу. Међу најбољим нашло се и неколико радова деце која српску школу похађају у Француској. Деца су свој таленат исказивала кроз литерарне (прозне и поетске) и ликовне радове, а ове године  први пут такмичили су се и у категорији најбољег кратког филма на исту тему. Учесници су били смештени код својих вршњака из Мионице и околине, јер је циљ смотре и дружење деце из сеоских и градских средина, као и неговање народне традиције и очување обичаја наших предака.

Првог дана смотре  у ОШ „Милан Ракић“ у Мионици  дочекани су сви гости, који су учешћем на Васкршњем ликовном, литерарном, драмском и филмском конкурсу стекли право да постану и учесници деветог међународног саборовања. Гости и домаћини сабора чинили су поворку свечаног дефилеа окићеног разноликим народним ношњама чије су шаре, вез и боје говориле одакле учесници долазе.

Opstina

Након дефилеа уследило је  свечано отварање сабора, а ове године ту част је имао дечји песник Мошо Одаловић, који није крио задовољство што му се указала част, да након Љубивоја Ршумовића, који је отворио прошлогодишњи смотру, он прогласи отвореном 9.смотру дечјег стваралаштва. Госте су поздравиле директор мионичке основне школе Слађана Ранковић и председник УГ Креатива Катарина Чарапић, које су, поздрављајући децу и њихове менторе, нагласиле  да су житељи Мионице и Бање Врујци поносни на ову манифестацију, те да својим највећим успехом сматрају што им се многи, који су једном учествовали, с радошћу на Сабор поново враћају. Потом је госте поздравила директорка и ауторка ове манифестације дечјег стваралаштва Жељана Радојичић Лукић, која се учесницима захвалила што су своје комадиће завичаја послали у Мионицу. Обећала им је, у име организатора, да ће током два дана дружења, те комадиће заједно склопити у оно што се зове ДОМОВИНА, у оно што се пише ОТАЏБИНА, у оно што се чува као родна груда и чему се са радошћу враћамо где год да одемо, завршила је директорка и ауторка ове смотре дечјег стваралаштва.

Toком деветог саборовања у Мионици, присутнима се обратио и помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, мр Љубиша Антонијевић који није штедео речи похвале за ову међународну смотру дечјег стваралаштва. На питање, шта мисли о оваквим смотрама дечјег стваралаштва, Антонијевић је рекао да су овакве смотре прилика да се унапреди и вреднује дечје ствралаштво и да је ово једна од смотри међународног карактера која заслужује да се од идуће школске године поново нађе у Календару смотри и такмичења Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

164237_489763834422461_1896612327_n

Током првог дана, осим свечаног дефилеа, учесници су се на платоу испред школе такмичили и у осликавању васкршњих јаја, а најлепше јаје украсила је Тања Недељков ученица 6.р. ОШ „Никола Вучићевић“ из Сомбора. Традиционално је одржан и Васкршњи квиз где су учесници били у прилици да покажу стечена знања из српског језика, историје и веронауке, а најбоље знање су показали ученици школе домаћина из Мионице. Током овог првог дана одржан је и Васкршњи сајам где су школе презентовале своје комадиће завичаја путем васкршњих изложби дечјег стваралаштва. Титула Најбоље васкршње изложбе, ове године, отишла је у ОШ „Свети Сава“ у Билећу и истоимену школу у Љубиње у Републику Српску, друго место припало је ОШ „Никола Вучићевић“ из Сомбора, а треће место освојила је ОШ „Живко Томић“ из Доње Шаторње.

Истог дана је стручни жири за избор Најбољег дечјег кратког филма, којег су чинили Петар Божовић, наш познати глумац, Јелена Милићевић, саветница у Заводу за унапређивање образовања и васпитања у Београду и Аксентије Атић, директор Културног центра у Мионици, једногласно одлучио да прво место припада филму који су направили ученици  ОШ „Анте Богићевић“ из Лознице, друго место заузео је филм ученика ОШ „Радоје Домановић“ из Крагујевца, а треће место припало је разиграном и креативном филму ученика ОШ „Кочо Рацин“ из Ивањеваца у Македонији. Упоредо са филмским жиријем, заседао је и драмски, који се једногласно сложио да је у категорији Најбоља дечја позоришна представа прво место освојила представа ученика ОШ „Други шумадијски одред“ из Марковца.

Наш познати песник Мошо Одаловић био је и председник литерарног жирија који је одлучио да су најбоље литерарне радове у млађем школском узрас.ту написали Александар Пепић, ученик 2.р. ОШ „Свети Сава“ из Љубиња у Републици Српској и Јован Мијатовић, ученик 4.р. ОШ „Бршадин“ у Бршадину у Хрватској. Ове године традиционални Литерарни кључ васкршњег сабора отишао је у Ниш захваљујући Димитрију Судимцу, ученику 7.р. ОШ „Цар Константин“ који је написао, по мишљењу жирија, најбољи литерарни рад. Ликовни кључ у свој град, Велику Плану, однела је ученица 6.разреда Марија Спасојевић. Интересантно је напоменути да менторка ове ученице из Велике Плане,  Снежана Гроздановић посећује ову смотру од њеног оснивања, а ево шта за њу представља ова смотра: „Дечји васкршњи сабор већ девет година уцртава велико сазвежђе у мапама детињства многих ученика, у коме се сабиру даровитост и маштовитост, радост и смех, другарство и чаробњаштво на дечјем језику, дечјим оком и дечјом руком. Бити учесник ове смотре значи осећати припадност породици која се одупире забораву свог бића, прожимајући различита подручја и културолошка наслеђа под заједничком светлошћу доброте и православља. Нама, просветним радницима, ова смотра пружа прилику да своје ученике просвећујемо у духу најбољих вредности, негујући реч, линију, мелодију, слику, обичаје, традицију, али и да постављамо аутентичне темеље друштва и културе народа коме припадамо.“

940869_520474931348727_1418262717_n

Гост и члан литерарног жирија сабора, истакнути дечији драмски писац Тоде Николетић каже  да је основна идеја Сабора  да се пре свега одухови сваки простор који постоји у, како је рекао, нашој лепој земљи Србији. „Да туристички, културни и економски потенцијали буду откривени душицама малишана и њиховом таленту, да их опишемо, и покажемо свету – то је сврха Васкршњег сабора и оно што је најважније- да пробудимо сунце у човеку“- сматра Николетић.

Весела Богдановић учитељица из ОШ „Коча Рацин“ из села Ивањице код Битоља, ове године по други пут учествује на Сабору. Прошле године била је члан жирија, а ове је у улози ментора јер су њени ученици аутори једног од три најбоља дечја кратка филма. Oва креативна македонска учитељица тврди да је Сабор у Мионици утолико важнији што је једини који је распирио културну сарадњу деце са простора бивше Југославије, што траје и што омогућава немерљиво вредну размену искустава просветних радника који раде са надареном децом.

Другог дана Сабора ученици су са својим менторима посетили едукативни комплекс Чаробно село у Бањи Врујци и родну кућу војводе Живојина Мишића у селу Струганик. У Чаробном селу и дворишту мотела Кондир у Бањи Врујци одржане су креативне радионице за децу. Тако су деца, у Чаробном селу, уз помоћ изврсних ментора, Славице Ивановић, Снежане Илић и Ђује Раденовић из Друштва учитеља Београд, осликавали чаробна јаја и правили „Нанине корпице“ од рециклираног папира које су деца пунила дивљом наном убраном на пространим ливадама Чаробног села.

931223_10200951744745307_1458508974_n

Уз надахнуто предавање кустоса Светолика Николића о животу великог српског војсковође и обилазак музејске поставке у Спомен-кући војводе Живојина Мишића, ту је у импровизованом амфитеатру Сабор традиционално и затворен од стране председника општине Мионица Драгана Гавриловића, који није крио одушевљење огромном посећеношћу ове, за општину Мионица, значајне туристичке манифестације. Председник је, из тог разлога, обећао да ће од следеће године ова туристичка манифестација бити уврштена у општински буџет и на тај начин обезбедиће се сигурно финансирање, какво оваква манифестација и заслужује.

На крају су учесници уз договор акламацијом да ће се сви овогодишњи учесници потрудити да својим радовима и креативношћу заслуже да се и догодине окупе на истом месту. На реду је Десети јубиларни сабор, са вероватно још већим бројем учесника и још разноврснијим програмом.

Vaskrsnje jaje

Posted on мај 17, 2013, in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink. 6 коментара.

 1. Ispravka prvo mijesto sa Bilećom za Vaskršnju izložbu dijeli Osnovna škola ‚‚Sveti Sava“ LJubinje

 2. Поштована Бранка, ја се извињавам, исправљено је. Не знам зашто, али ја, упорно, мешам та два града. Срдачан поздрав за ЉУБИЊЕ!!!

 3. Видимо се следеће године! Све честитке и похвале!

 4. Srbi iz Republike Srpske

  Bilo je mnoogo mnoogo lijepo. Hvala vam dragi prijatelji iz Srbije. hvala našoj dragoj, vrijednoj i kreativnoj Željani koja čini velike napore i uspješno uspostavlja pokidane veze izmedju djece iz Srbije i bivših republika. Možda ovo nekome djeluje kao sitnica, ali nama koji živimo s ove strane Drine, to je nemjerljivo jer nam je jako važno da budemo dio zajedničkih okupljanja.

 5. Хвала @Весела!
  Видимо се @тајанаковачев
  Драги моји @Срби из РС, хвала најљепше на дивним ријечима подршке 🙂 Трудићемо се да везе учвршћујемо и да сви имамо користи од оваквог вида окупљања.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Socceroaza

Blog posvećen fudbalskim trenerima i svim zaljubljenicima fudbalske igre u cilju zajedničkog usavršavanja i edukacije, kao i informisanja o novim načinima, stilovima i metodama treninga u fudbalu, ali i u sportu uopšte.

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

mamica radoznalica

Ovo je moja priča :)

nekinovinastavnici

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

игром до знања

Мојим најдражим ђацима, неисцрпном извору инспирације

СТВАРАЛАЧКИ ДИЗАЈН / CREATIVE DESIGN

Све је могуће оном који верује....

In Centar

Platform for Social Entrepreneurship

S. Verbić: jedan lični bRlog

pošto me niko ne sluša, ja ponekad pišem...

MOOSHEMA GAZETA

Mooshema blog, zdrav život, zdrava ishrana, fitness

Business Skills

Tretiraj biznis kao što tretiraš sebe!

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Споменка Кочиш

ОШ''Јосиф Маринковић'', Нови Бечеј

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

СЛАЂИНИ ВРАПЧИЋИ

Деца су украс света!

Devetogodišnje obrazovanje

Za nastavnike razredne nastave

DEČJI FESTIVAL KREATIVNA ČAROLIJA

Međunarodni festival dečjeg filmskog, dramskog, muzičkog, likovnog i literarnog stvaralaštva

МИСЛИОНИЦА - ИГРАОНИЦА

II/3 Основне школе"21. октобар" у Крагујевцу

ВРЕМЕПЛОВ

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

%d bloggers like this: