Škola socijalnog preduzetništva

 458066_529994970346702_1401037444_oŽeleći da doprinese razvoju socijalnog preduzetništva u Srbiji, Forum mladih sa invaliditetom realizuje projekat Platforma za socijalno preduzetništvo, uz podršku Ambasade kraljevine Norveške u Srbiji.

Konkurs za učešće u programu trajao je ukupno mesec dana, počev od 07. oktobra 2012, zaključno sa 07. novembrom iste godine. Na konkurs su se prijavila 72 lica, od kojih je tim za selekciju odabrao 20 učesnika koji su imali priliku da u periodu od 02-07.decembra 2012. u Hotelu Aleksandar u Vrnjačkoj Banji pohađaju edukativni program „Škola socijalnog preduzetništva“.  Ovo je jedna od aktivnosti ovog projekta koja je podrazumevala edukaciju kroz teorijski i praktičan rad, podršku u pripremi socijalnih biznis planova, kao i izbor za najbolju socijalno-preduzetničku ideju.

Dvadeset polaznika je imalo priliku da tokom ovih pet dana uz pomoć kvalifikovanih trenera Aleksandre Grubin i Željka Ilića razviju svoja znanja i veštine u oblasti socijalnog preduzetništva i da u nekom narednom periodu započnu sopstveni biznis. Ovim putem, preduzetnici su se osnažili i edukovali kroz implementaciju programa potpuno prilagođenog za praktične potrebe, kao i kreiranjem mehanizama za stvaranje sinergije i partnerstava izmedju svih sektora, što će omogućiti održiv rast novootvorenih socijalnih preduzeća. Socijalni menadžeri su ovladali veštinama koje im omogućavaju da postanu pokretačka snaga za lokalni razvoj, da identifikuju ključne varijable za uspeh u svakoj fazi, kao i da savladaju osnove biznis veština.

Tokom pet dana, koliko je trajao trening „Škola socijalnog preduzetništva“, mogle su se čuti različite preduzetničke ideje, od kojih su neke manje, a neke više uspešno prezentovane, ali su sve, zasigurno, nadahnute željom da se određenoj marginalizovanoj ciljnoj grupi pomogne, što jeste i najveći benefit ove škole. Ako znamo da je siromaštvo preplavilo Srbiju, onda nam je jasno da su marginalizovane grupe i pojedinci na ivici siromaštva i da je već odavno zvonio alarm da se spase što se spasti može.

Da li će suveniri iz Lebana, Kraljeva i Banje Vrujci pronaći svoje tržište, važno je isto koliko i da li će zaživeti sportski ribolov u Boljevcu, lekovito bilje u Kraljevu, fotokopirnica u Nišu, proizvodnja neobičnih torbi u Aranđelovcu, uzgoj paradajiza u Knjaževcu, štampa na kamenu u Bajinoj Bašti, humano navodjene slepih osoba i zeolit osveživači u Subotici, džem u Kragujevcu, ili stari zanati u Raškoj. Uspeh ovih ideja delimično zavisi od nastavka finansiranja Norveške ambasade, ali i od novog Zakona o socijalnom preduzetništvu čijom se implementacijom očekuju olakšice (ako bude bilo sluha kod onih koji ga trenutno kroje) u poslovanju ovim budućim socijalnim preduzećima.

Nadamo se da će ideja domišljatog Danijela Marinkovića iz Beograda, da otvori tepih servis i na taj način zaposli svoje drugare, štićenike domova, pronaći svog donatora, baš kao i ideja Miroslava Mišića iz Niša da otvori fotokopirnicu za osobe sa psihičkim teškoćama. Mada se nameće i jedno sasvim očekivano pitanje, da li ove marginalizovane grupe (punoletni štićenici domova za nezbrinutu decu, psihički bolesnici…) prepoznaje naše društvo kao marginalizovanu grupu kojoj treba pomoć?

Moraju li se oni sami za sebe boriti, ili postoji i država čija to briga treba da bude???

Bilo, kako bilo, pomozimo Danijelu Marinkoviću iz Beograda i Miroslavu Mišiću  iz Niša da ostvare svoj san, naše malo njima može biti mnogo. Pristetite se koliko ste puta izgovorili ovu rečenicu, vreme je da je i primenimo!!!

Advertisements

Posted on децембар 8, 2012, in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink. 4 коментара.

  1. Svaka Vama čast na svim ovim tekstovima kojima nas upoznajete sa Vašim radom. volim da ih čitam jer odišu specifičnim stilom pisanja, svaki tekst ima neku humanu, edukativnu ili sličnu neobičnu notu, samo tako nastavite. Što se tiče apela za pomoć Vašim prijateljima, pokušaću da pokrenem akciju u mojoj ustanovi.

  2. @danijela lasta,
    Hvala Vam na podršci, divni ste, malo je ljudi koji čitaju ovakve članke, a mnogo manje onih kojima nije gubljenje vremena da svoje malo podele sa onima kojima to znači mnogo.

  3. Vi ste mlada damo rođeni da budete PR menadzer? Ne znam da li već radite na sličnim poslovima, ali prateći Vaš rad primetno je da dobro baratate marketingom, komunikologijom, ali i psihologijom i komunikacijom. Primetio sam i da ste miljenica medija, kao i da posedujete veštine socijalne psihologije i sociologije. Elemente poslovnog bontona i protokola nije teško naučiti, tako da vam naj iskrenije sugerišem da se potražite na tom polju, bili bi ste savršen menadzer, ili to već i jeste. Pozdrav.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Socceroaza

Blog posvećen fudbalskim trenerima i svim zaljubljenicima fudbalske igre u cilju zajedničkog usavršavanja i edukacije, kao i informisanja o novim načinima, stilovima i metodama treninga u fudbalu, ali i u sportu uopšte.

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

mamica radoznalica

Ovo je moja priča :)

nekinovinastavnici

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

игром до знања

Мојим најдражим ђацима, неисцрпном извору инспирације

СТВАРАЛАЧКИ ДИЗАЈН / CREATIVE DESIGN

Све је могуће оном који верује....

In Centar

Platform for Social Entrepreneurship

S. Verbić: jedan lični bRlog

pošto me niko ne sluša, ja ponekad pišem...

MOOSHEMA GAZETA

Mooshema blog, zdrav život, zdrava ishrana, fitness

Business Skills

Tretiraj biznis kao što tretiraš sebe!

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Споменка Кочиш

ОШ''Јосиф Маринковић'', Нови Бечеј

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

СЛАЂИНИ ВРАПЧИЋИ

Деца су украс света!

Devetogodišnje obrazovanje

Za nastavnike razredne nastave

DEČJI FESTIVAL KREATIVNA ČAROLIJA

Međunarodni festival dečjeg filmskog, dramskog, muzičkog, likovnog i literarnog stvaralaštva

МИСЛИОНИЦА - ИГРАОНИЦА

II/3 Основне школе"21. октобар" у Крагујевцу

ВРЕМЕПЛОВ

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

%d bloggers like this: