Čuvari godišnjih doba

ČAROBNO SELO

Sve četiri smo se sastajale u Vilinom lugu, skrovitom mestu Banje Vrujci, kao i svake godine kada šuma počinje da zeleni i kada vetrovi Krstovog brda počnu da vijore naše zlatne i smeđe lokne.

Dolazile smo tu uvek na poziv naših omiljenih sestara Prolećne vile Đurđice i Letnje vile Sunčice i provodile najradosnija proleća i leta nekad vrela, nekad kišna, ali uvek, uvek čarobna. S jeseni smo se moja četvrta sestra, Jesenja vila Bosiljčica i ja vraćale u naš kraj obasut miomirisnim bosiljkom po kome je ona i dobila ime, bežeći od poznojesenjih kiša i vetra, jer na Krstovom brdu nismo imale skloništa i zaklona.

Ovog leta u Vilin lug dopirali su poznati, ali novi mirisi, koje do tada nikada tu ne osetismo. Miris njenog omiljenog bosiljka pomešan sa opojnim mirisom mente i hrastove kore. Odakle to dopire? Sve četiri nas je ponelo ovo saglasje mirisa i mi poletesmo u istom trenutku zatvorenih očiju. Brzo smo stigle, bilo je tako blizu.

Pred našim širom otvorenim očima punim neverice ukaza se čaroban prizor, čaroban ambijent, čarobno polje prekriveno mentom, Čarobno selo. Zgledasmo se. Zar je moguće da ovo postoji, čarobno selo po našoj meri! Četiri kućice, zelena, žuta, crvena i plava kao da su čekale samo na nas! Bojažljivo otvorismo čarobno oslikanu kapiju, a pred nama se neočekivano stvoriše neki neobični likovi, koji sa širokim osmesima rekoše uglas: „Najzad!!! Čekamo vas već dugo, dugo!“ Bili su to domaćini Čarobnog sela, čarobnjaci: Čarobnjak Zapad Jesenko, Čarobnjak Jug Avanturko, Čarobnjak Istok Cvetuljko i Čarobnjak Sever Božidarko. Magično i nestvarno. Opori miris mente oplemenjen blagim mirisima bosiljka, suncokreta i hrastove kore pomeša se sa radošću i uzbuđenjem, koje nam ispuni dušu.

Čuvari Čarobnog sela pokazaše nam naše buduće domove, a mi same shvatismo našu ulogu o kojoj nam je majka još u detinjstvu šaputala: „Rođene ste da budete zaštitnice godišnjih doba, svaka u skladu sa energijom koju nosite u sebi“. Jasno je bilo odmah da će se moja sestra Sunčica nastaniti u letnjoj crvenoj kućici – „Letnja vreva“ jer je oduvek uživala u čarima leta i letnjih meseci. Đurđica je ne razmišljajući zakoračila u prolećnu zelenu kućicu – „Prolećna žurba“ gde je sve bučno i užurbano, baš kakva je i sama bila. Bosiljčica je krenula za mirisom bosiljka u čijem grmu je i rođena, i bilo je jasno da će ona čuvati Jesen u žutoj jesenjoj kućici – „Jesenja gozba“ gde se vazda gostuje i časti. A, ja, Plava vila Božica, naravno, krenula sam ka plavim vratima iza kojih se krila Zima u svom belom ruhu. Oprezno sam prekoračila preko plavog praga iznad kojeg je stajao natpis „Zimski mir“ i tada je bilo jasno da je lutanju, mojih sestara i mene, došao kraj. Najzad smo bile na mestu zbog kojeg smo i došle na svet, bile smo u luci godišnjih doba, sasvim spremne da se brinemo svaka o svom delu godine.
Godine prolaze, ali mi smo ovde zauvek. Vreme u Čarobnom selu gubi značenje, samo se meri smenom godišnjih doba. Posećuju nas naši mali prijatelji, koje volimo najviše na svetu, a to ste vi deca. Jedno vam je svima zajedničko, kada dođete, više od nas, iz našeg Čarobnog sela ne želite da odete, jer mi imamo vremena napretek za razliku od vaših roditelja koji uvek negde žure.
Sa nama ćete ovde istražiti kako izgleda jedno pravo seosko domaćinstvo, pokazaćemo vam kako se mesi pravi seljački hleb, kako se prave stare zaboravljene igračke kao što su luk i strela, kako se tka, veze, plete, ali i kako se sadi i neguje cveće, voće i povrće. Za vreme sunčanih dana braćemo šljive, jabuke, grožđe, trešnje, jagode, jednom rečju živećemo u skladu s prirodom, što i jeste naš životni moto. Voleli bismo da postane i vaš, kada se iz Čarobnog sela vratite svojim kućama.

Da li nam sada možete dati časnu čarobni reč da ćete po povratku iz Čarobnog sela živeti u skladu sa prirodom? Hajdemo svi u glas: Dajem časnu čarobnu reč da ću, po povratku iz Čarobnog sela, nastaviti da živim u skladu sa prirodom, baš ovako kako će me naučiti vile čarobnice, Đurđica, Sunčica, Bosiljčica i Božica.

Autorke: Katarina Čarapič i Željana Radojičić Lukić

One thought on “Čuvari godišnjih doba

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s