Астрономска дешавања у Чаробном селу

Од 5 – 7. јуна 2012. сви становници и туристи Бање Врујци  имали су прилику да у Чаробном селу доживе несвакидашњу појаву, односно да телескопом посматрају транзит Венере преко Сунца. То је један од најређих догађаја у сунчевом систему,  феномен који се дешава једном у 105 година када се Земља, Венера и Сунце нађу на истој линији. Могућност да гости Чаробног села доживе ову појаву, али  и да посматрају Сунце у току дана, а у вечерњим сатима Сатурн, Месец, звезде, омогућио им је Савез астронома аматера Србије, чији је председник Драган Радмиловић два дана боравио у Бањи Врујци и Чаробном селу са свом неопходном астрономском опремом.  Осим посматрања небеских тела, у вечерњим сатима 6. јуна  председник СААС одржао је веома занимљиво предавање за туристе Бање Врујци и просветне раднике ОШ „Милан Ракић“ Мионица  о кретању, распореду, саставу небеских тела, при чему је свак имао прилику да чује и научи нешто ново о овој области науке. Након предавања, отворена је веома интересантна дискусија у којој су гости разјаснили многе своје недоумице о астрономији захваљујући знању, стрпљивости и предусретљивости председника СААС-е, а онда до касних вечерњих сати посматрали небеска тела.

            Дешавања у Чаробном селу употпуњена су и посетом породице Енглеза, тј. професор универзитета у Њукастлу и члан Образовног форума dr Steve A. Quarrie, изабрао је Чаробно село као дестинацију у Србији коју је представио својој породици, сину, двема кћеркама и унуцима. Задовољство и гостију и домаћина било је обострано, тим пре што су гости имали прилику да учествују на радионици мешења крофни, које су дегустирали уз кајмак, нагласивши да је кајмак нешто најлепше што су код нас пробали. Сем (8), Ела (10) и Емили (9) су уживали у ткању,игрању ластиша, астрономским чаролијама,  упознали биљни и животињски свет на сеоском имању. Са друге стране, ученици ОШ „Милан Ракић“, који су, такође, боравили у Чаробном селу, били су одушевљени могућношћу да са гостима комуницирају на енглеском језику кроз игру и опуштену атмосферу и тако провере своје знање за шта до сада нису имали прилику. Овој говорној интеракцији присуствовао је и Предраг Вујанац, новинар Блица, који је пропративши дешавања у Чаробном селу у свом тексту „Чаробно село за децу из града“ од 10. јуна нагласио да нема бољег начина да се усвоји страни језик него кроз директну комуникацију или да се географија, уместо из уџбеника,  учи кроз практичну примену телескопа.

            Дводневни скуп завршен је са поруком да су ова дешавања у Чаробном селу  само почетни кораци у стварању Дечјег образовног руралног центра који је и предвиђен Националном стратегијом руралног развоја.

Advertisements

Posted on јун 26, 2012, in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink. Поставите коментар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Socceroaza

Blog posvećen fudbalskim trenerima i svim zaljubljenicima fudbalske igre u cilju zajedničkog usavršavanja i edukacije, kao i informisanja o novim načinima, stilovima i metodama treninga u fudbalu, ali i u sportu uopšte.

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

mamica radoznalica

Ovo je moja priča :)

nekinovinastavnici

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

игром до знања

Мојим најдражим ђацима, неисцрпном извору инспирације

СТВАРАЛАЧКИ ДИЗАЈН / CREATIVE DESIGN

Све је могуће оном који верује....

In Centar

Platform for Social Entrepreneurship

S. Verbić: jedan lični bRlog

pošto me niko ne sluša, ja ponekad pišem...

MOOSHEMA GAZETA

Mooshema blog, zdrav život, zdrava ishrana, fitness

Business Skills

Tretiraj biznis kao što tretiraš sebe!

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Споменка Кочиш

ОШ''Јосиф Маринковић'', Нови Бечеј

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

СЛАЂИНИ ВРАПЧИЋИ

Деца су украс света!

Devetogodišnje obrazovanje

Za nastavnike razredne nastave

DEČJI FESTIVAL KREATIVNA ČAROLIJA

Međunarodni festival dečjeg filmskog, dramskog, muzičkog, likovnog i literarnog stvaralaštva

МИСЛИОНИЦА - ИГРАОНИЦА

II/3 Основне школе"21. октобар" у Крагујевцу

ВРЕМЕПЛОВ

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

%d bloggers like this: