Васкршња чаролија

Чаробна шара дечје маште, осмеха и задовољства

„Ако знамо да је креативност стварање новог света на рушевинама старог, онда смо сигурни да овде присутни млади ствараоци граде један нови креативни свет обогаћен маштом, слободом стварања и љубави према другима. Ми одрасли ћемо се у ова два дана потрудити да њихов свет обогатимо сећањима која ће понети у своју будућност, исто онако предано као што смо чинили свих претходних година“, рекла је на отварању ауторка смотре Дечји васкршњи сабор, Жељана Радојичић Лукић.

У току најрадоснијих васкршњих празника,  16. и 17. априла 2012,  по осми пут одржана је већ традиционална манифестација Дечји васкршњи сабор у Бањи Врујци и Мионици.

Званични организатор смотре ове године било је УГ Креатива  уз свесрдну подршку општине Мионица, ОШ „Милан Ракић“, Културно- образовног центра,  Дечјег вртића „Невен“ из Мионице, али и Хотела Врујци и Виле Елипса из Бање Врујци.  Организатори Сабора у току два дана, колико смотра траје,  угостили су  преко две стотине деце и њихових наставника из целе Србије и Републике Српске, а  веома су поносни на одзив гостију из суседних држава Македоније и Црне Горе.  С обзиром да је манифестација ове године окупила предшколце и основце од Суботице, Сомбора, Новог Сада, Инђије, Старе Пазове, Београда, Шапца, Крагујевца, Крушевца, Ниша, Лесковца, па до Зворника, Братунца, Љубиња и Битоља, од републичког смотра је попримила међународни карактер. Право да учествују ученици су стекли учешћем на ликовном, литерарном и драмском конкурсу на тему „Васкршња чаролија“, а у току два дана боравка на сабору ученици су имали прилику да учествују на разним васкршњим активностима попут Васкршњег дефилеа,  Васкршњег сајма, Туцијаде (избор најтврђег јајета),  Васкршњих представа, Васкршњег квиза знања, песничких, ликовних радионица и да се боре за освајање многобројних награда.

Сви учесници сабора, чији радови су похваљени, испољили су висок степен креативности и талента, а то потврђује избор стручног жирија  именованог за сваку категорију такмичења. Посебну част и за учеснике и за организаторе  Сабора представљало је присуство и учешће нашег великог и признатог песника Љубивоја Ршумовића који је Сабор отворио речима пуним његовог препознатљивог хумора: „Пошто ја не подржавам ништа што је затворено, проглашавам овај Сабор отвореним!“  Такође, деца су имала част да се друже и са њима драгим песницима Тодетом Николетићем и Робертом Такарићем, као и са Александром Павловић, глумицом  из Кофер театар Ћира која је водила програм Сабора.

На овогодишњем васкршњем наградном литерарном, ликовном и драмском конкурсу учествовало је до сада највише школа и младих ствараоца. Ове године смо од песника Љубивоја Ршумовића, председника литерарног жирија,  сазнали, да се најбоље литерарно стваралаштво негује у ОШ „Цар Константин“ у Нишу, ОШ „Свети Сава“ у Кули, ОШ „3.октобар“ у Бору, ОШ „Љупче Николић“ у Алексинцу, али и у Мајуру код Шапца, Жабарима код Крушевца, једнако добро као и у Љубињу у Реплубици Српској. Жири ликовног конкурса се једногласно сложио да најуспешније младе ликовне ствараоце имају ОШ „Вожд Карађође“ из Велике Плане, ОШ „Митрополит Михаило“ из Сокобање, ОШ „Дринка Павловић“ из Куршумлије, као и најмлађи из Чачка, Зрењанина, Инђије, Ћуприје, Оџака и Ваљева. На Васкршњем квизу знања прво место је освојила ОШ „Анта Богићевић“ из Лознице и као награду екипа је добила бесплатан викенд у Бањи Врујци.  Најбољу Васкршњу представу одиграли су ученици из ОШ „Бранко Радичевић“ Брестовца код Лесковца и њих петоро ће заједно са учитељицом Мајом Момировић бити гости виле Елипса у Бањи Врујци.  Ученици из Љубиња, Сомбора и Инђије били су најзапаженији на Васкршњем сајму у оквиру којег су показали како се веома успешно негује стваралаштво у њиховим школама и вртићима. Најлепше осликано васкршње јаје имала је ОШ „Никола Вучићевић“ из Сомбора, а најаче јаје донео је ученик другог разреда Славиша Симић из ОШ „Вељко Чубриловић“ из Лопара у Републици Српској. Специјалне награде организатора, Васкршњи кључеви манифестације,  до следећег Сабора красиће просторије ОШ „Свети Сава“ из Љубиња и ОШ „Никола Вукичевић“ из Сомбора.

Осим такмичарског карактера, смотра Дечји васкршњи сабор гаји, негује и подстиче хуманистичке идеје, дружељубивост, упознавање  обичаја разних крајева Србије због чега се инсистира на облачењу учесника манифестације у народне ношње свога краја, чиме се истиче њихова посебност и индивидуалност. Упознавање и зближавање учесника Сабора врши се кроз смештај ученика у породице њихових вршњака у Мионици и Бањи Врујци. На тај начин Сабор већ осам година посредује у стварању дуготрајних мостова пријатељстава између ученика и  наставника, што јесте један од његових основних циљева.

Други дан манифестације био је обележен посетом „Чаробном селу“ у Бањи Врујци, новоизграђеном едукативном комплексу намењеном извођењу рекреативних настава, екскурзија, излета. Сви учесници били су одушевљени необичним изгледом овог комплекса, а нарочито присуством  вила чаробница, које имају посебну улогу у анимацији ученика. Због временских прилика радионице  за ученике, предвиђене за извођење у Чаробном селу (осликавање јајета, квилинг, ткање, дизајн дрвета, дизајн тканине),  одржане су у Хотелу „Врујци“, али су ученици свеједно уживали изразивши велико умеће и заинтересованост.  Истовремено, за менторе  у свечаној сали хотела одржан је и округли сто на којем је представљано три од укупно шест пројеката   из области дечјег образовног туризма подржаних од стране УНИЦЕФ-а, међу којима је и поменути пројекат „Чаробно село“. Један од говорника била је и Ива Ераковић, секреатар Пријатеља деце Србије, која је истакла важност развоја оваквог вида туризма у Србији, који подстиче активно учење, односно један нов начин савладавања наставних садржаја у конкретном амбијенту са унапред осмишљеним садржајима.

Након два дана дружења Сабор је завршен у поподневним сатима 17. априла са топлим поздравима и незаборавним новонасталим пријатељствима.

(текст објављен у Просветном прегледу, 27.април 2012.)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s