ČUDESNI PROSTORI BAJKE GROZDANE OLUJIĆ

U oblasti književnosti za decu bajka ima poseban značaj jer nas vodi neobičnim putevima u svet fantastike. To je slika doživljaja sveta. Ona je večna fantastika, u stvari, fantastika budućnosti. Ali, savremena bajka sve više sadrži aktuelne probleme i dileme savremenog čoveka. Ono što je Grozdana Olujić podarila svetu bajki jedinstven je primer u našoj književnosti.
Podsetimo se samo njenih knjiga bajki: Sedefna ruža, Nebeska reka, Dečak i princeza, Vilenjakova tajna, Mesečev cvet i dr. Ne može se osporiti da je u tim bajkama Grozdana Olujić izuzetnim stvaralačkim impulsom, koristeći strukturu narodne bajke implicirala neke aktuelne probleme savremenog života, i baš taj spoj elemenata tradicionalnog i savremenog izraza bajke otkriva posebnu izražajnost. Iako je sve rečeno na posve jednostavan način, rečeno je sublimiranom slikovitošću i efektnim aluzijama koje nam sugerišu trajne ljudske vrednosti i piščevo viđenje sveta. Grozdana Olujić je pre svega istraživač lepote, što je vrlo prepoznatljivo u njenim bajkama. U bajci Sedefna ruža školjka će iz dubine mora čeznuti za novim nepoznatim svetovima, koje može samo da naslućuje, ili kapljica (Kapljica i cvet) takođe će putovati svetovima u potrazi za lepim. Tako će čovek u bajci Čovek koji je tražio svoje lice, menjati lice jedno za drugim, misleći da je ono koje još nije isprobao bolje.
Još jedan važan momenat ne smemo zaboraviti: ono najlepše što ispisuje bajke Grozdane Olujić jeste ljubav prema čoveku. Čovek je u centru svega, snažan je, odoleva iskušenjima i pobeđuje čak i natprirodne sile. On poseduje iskonsku težnju za pobedom dobra nad zlom. I u njenim bajkama zauzimaju svoje mesto te distingvirane kategorije lepog i ružnog, dobra i zla, za lepo je čovek nagrađen, a za ružno uglavnom kažnjen.
Isto tako, svet dece je veoma blizak Grozdani Olujić. Posebnu pažnju joj privlači usamljenost dece. Dečak i devojčica u bajci Princ i devojčica rastu usamljeni u svojim kulama od betona. San i mašta pomažu im da se sretnu, da pobede usamljenost. Ali, isto tako je i Vedran (Mesečev cvet), dete koje sedi pred čarobnom kutijom, i to je njegov ceo svet. Isto tako raste i Radan (Breg svetlosti), koji živi kao „ribica u ledenoj kocki zarobljen“ i do koga čak ne dopiru ni „ljudski koraci“. Čitajući ove bajke ne možemo se oteti utisku da su inspirisane današnjim, savremenim životom dece. U toj bogatoj riznici bajki Grozdane Olujić nikako se ne može mimoići bajka Ogledalo u kojoj je opisana žena, koja je pomoću čarobnog ogledala ostala večno mlada i nepromenjene lepote i pred čijim očima su prolazile generacije, zaželela jednom da više ne bude mlada. U odnosu na prirodne zakone, koji vladaju svetom, njen život je postao nepodnošljiv. To je ta egzistencijalna dilema i pitanje: Šta bi bilo kad bi čovek bio večan? Da li bi zbog toga bio srećan? U bajkama Grozdane Olujić veoma je prisutan optimizam. I ne samo to što je izražen human odnos u svemu, izražena je i ljubav prema prirodi. Priroda nam je do sada u bajkama prezentirana više kao personifikacija i često služila samo kao dekor događanja ili kao želja za upoznavanjem neobičnih predela. Bez sumnje, ona je ovde učinila jedan korak dalje, postavila je novi problem, problem iz realnog sveta – vrlo značajan problem očuvanja prirode. Taj ekološki momenat do sada nije evidentiran u bajkama. Prva o tome govori Grozdana Olujić. Takve su bajke Mesečev cvet, Metla, Zvono koje je opominjalo. U budućnosti bajka će se verovatno i dalje menjati onoliko koliko se i sam život bude menjao. U suštini, bajka se zasniva na ideji jedinstva sveta i čovekovoj nadi da u tom svetu, (vidljivom i nevidljivom), može pronaći smisao svog življenja.
U stvari, Grozdana Olujić nas veoma lako odvodi u predele bajke i ponovo vraća u realnost. Vođeni njenim čarobnim štapićem to upšte i ne primećujemo. Moglo bi se onda reći da taj svet, stvoren od mašte i zbilje, sadrži u sebi jednu magijsku osnovu, koja odgovara najintimnijim tajnama našeg srca.
I sve što nam je Grozdana Olujić ispričala u svojim bajkama, ispričala je to jednim rafiniranim i raskošnim jezikom bajki, kao da je svu lepotu jezika htela da sačuva na jednom mestu. Sve je u njenim bajkama rečeno jezgrovito, zbijeno, misaono, a opet tako poetično i jednostavno. Bez sumnje je da je ona svojim izuzetnim stvaralačkim impulsom, koristeći strukturu bajke, implicirala veoma aktuelne probleme i dileme savremenog čoveka. I baš taj spoj daje poseban kolorit njenim bajkama. U stvari, spontano kazivanje, koje izvire iz bogate riznice njene mašte, prenosi na čitaoce njene sugestije, pa se tako čitalac neprimetno prenosi u svet bajki. U tome je zapravo snaga kazivanja Grozdane Olujić, i zbog toga ćemo se uvek iznova vraćati njenim bajkama.

Olivera Šijački

Advertisements

Posted on фебруар 12, 2012, in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink. Поставите коментар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Socceroaza

Blog posvećen fudbalskim trenerima i svim zaljubljenicima fudbalske igre u cilju zajedničkog usavršavanja i edukacije, kao i informisanja o novim načinima, stilovima i metodama treninga u fudbalu, ali i u sportu uopšte.

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

mamica radoznalica

Ovo je moja priča :)

nekinovinastavnici

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

игром до знања

Мојим најдражим ђацима, неисцрпном извору инспирације

СТВАРАЛАЧКИ ДИЗАЈН / CREATIVE DESIGN

Све је могуће оном који верује....

In Centar

Platform for Social Entrepreneurship

S. Verbić: jedan lični bRlog

pošto me niko ne sluša, ja ponekad pišem...

MOOSHEMA GAZETA

Mooshema blog, zdrav život, zdrava ishrana, fitness

Business Skills

Tretiraj biznis kao što tretiraš sebe!

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Споменка Кочиш

ОШ''Јосиф Маринковић'', Нови Бечеј

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

СЛАЂИНИ ВРАПЧИЋИ

Деца су украс света!

Devetogodišnje obrazovanje

Za nastavnike razredne nastave

DEČJI FESTIVAL KREATIVNA ČAROLIJA

Međunarodni festival dečjeg filmskog, dramskog, muzičkog, likovnog i literarnog stvaralaštva

МИСЛИОНИЦА - ИГРАОНИЦА

II/3 Основне школе"21. октобар" у Крагујевцу

ВРЕМЕПЛОВ

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

%d bloggers like this: