Kreativno učenje u kreativnom prostoru

Ako su švedski naučnici  zaključili da tradicionalne učionice, koje podrazumevaju redove klupa i stolica, ne podstiču kreativnost i saradnju kod dece, zašto i mi ne bismo ozbiljno porazmislili o ovom gorućem problemu?

Udruženje „Kreativa“ u Banji Vrujci  gradi prostor za individualno i grupno učenje sa nadom da će biti pokretači jedne zdrave turističko-obrazovne priče na prostorima Srbije.
 • Koliko imamo prostarnih parkova unutar dvorišta gradskih škola?
 • Koliko imamo napuštenih seoskih imanja na kojima se idealno mogu uklopiti ovakvi i slični prostori?
 • Koliko ima javnih površina koje bi se lako mogle oplemeniti?
 • Koliko ima malih seoskih škola koje su ostale ili ostaju bez đaka i čiji bi se prostor mogao iskoristiti i nadograditi?
 • Koliko ima sluha u Ministarstvu prosvete za ovu priču?

Brojni stručnjaci širom sveta do sada su predlagali redizajnirani nameštaj za učionice koji će motivisati đake i podstaći ih da budu kreativniji, ali mi mislimo da je idealno izvesti učenike iz samih školskih zgrada u prilagođen prostor za učenje i igru. Ako kompanija „Vitra“iz Švedske predlaže da se učenje odvija u prostoriji nalik na kamp, a da se tradicionalna učionica potpuno elimiše, to samo znači da je „Čarobno selo“, koje gradi kompanija STECO centar, a finansira UNICEF , pun pogodak i da se može nositi sa svetskim rešenjima, kada je reč o kreativnom obrazovanju.

U švedskim školama, đaci samostalno mogu da rade na svojim laptopovima, dok sede na maštovito osmišljenim ostrvima. Ukoliko treba da sarađuju sa svojim drugarima na određenim projektima, oni u tom slučaju koriste prostor nazvan „selo“ u kome se nalaze male kuće za grupni rad, ili otvoren prostor koji može da primi više učenika. U „Čarobnom selu“,  đaci mogu samostalno učiti u čarobnim kućicama, dok sede na maštovito osmišljenom nameštaju kompanije Samo ideja. Ukoliko trebaju da sarađuju sa svojim drugarima na određenim istraživačkim zadacima, oni u tom slučaju koriste ceo prostor „Čarobnog sela“, poput zanatskog centra, seoskog trga, voćnjaka, povrtnjaka, njive, livade, šume…

Ovaj edukativni kompleks ima za cilj da podstakne kreativnost i radoznalost kod dece, kao i da im ponudi kreativno mesto za samostalni rad, ali i za rad u vršnjačkim grupama. Deca-posetioci „Čarobnog sela“ neće biti klasično podeljeni u razrede prema uzrastu, već će ih grupisati u različite grupe prema nivou znanja, što predstavlja prilično naprednu ideju za uslove našeg obrazovanja.

„Čarobno selo“ daje deci mogućnost da uče kroz igru, na osnovu njihovih potreba, radoznalosti i sklonosti.  Upravo iz ovih razloga, Udruženje građana Kreativa preporučuje da „Čarobno selo“ postane model aktivnog učenja u kreativno uređenom ambijentu i da se ovakav način učenja počne  primenjivati i u drugim krajevima Srbije.

I napomenimo još jedanput da se „Čarobno selo“ finansira iz sredstava zajedničkog programa Ujedinjenih nacija „Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja“, koji finansira Kraljevina Španija kroz Fond za dostizanje milenijumskih ciljeva razvoja (MDGF), sprovodi se u saradnji pet agencija Ujedinjenih nacija (UNICEF, UNDP, UNEP, UNFAO I UNWTO) sa nacionalnim partnerima iz Vlade Republike Srbije (Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvom poljoprivrede, trgovine,šumarstva i vodoprivrede i Turističkom organizacijom Srbije.

Ah, da, ne odgovorih na pitanja s početka teksta!

Svaki mali i veliki grad ima barem jedno prostrano školsko dvorište koje bi se moglo pretvoriti u kreativni prostor za igru i učenje.

Svako selo ima na desetine napuštenih i živih imanja koja bi mogla lako postati obrazovne kreativne farme.

Svako mesto ima par javnih površina na kojima bi se mogli izgraditi edukativni kompleksi poput Čarobnog sela.

Ministarstvo prosvete, i pored sve angažovanosti UNICEF-a i ostalih partnerskih organizacija, još uvek nije pokazalo interesovanje za ovakav vid učenja, pa ni za dečji obrazovni turizam koji je u direktnoj vezi sa njihovom nadležnosšću. Zašto? Kako? Imate li neki predlog? Postoji li opravdanje?

Korišćeni citati iz Blica

Posted on фебруар 3, 2012, in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink. 4 коментара.

 1. Ово је предивно, не би било лоше да заживи у многим местима – верујем да би се пријавио довољан број наставника! У сваком случају, волела бих да, на неком салашу, овде у Војводини, може да се види нешто овакво.
  П.С. Не знам зашто, али прва асоцијација ми је била књига коју сам веома давно читала –
  “ Слободна деца Самерхила“

 2. Hvala @vesele klupe! Čarobno selo je pionir u oblasti dečjeg obrazovnog turizma, u oblasti ambijentalnog učenja, ali i u oblasti učenja u kreativnom okruženju. Jednom je sve započelo, tako da smo sigurni da će kreativna čarolija zvana „Čarobno selo“ biti, za početak, utočište za kreativne učitelje i vaspitače i njihove djake.
  P.S. Zanimljivo, niste prvi koje je Čarobno selo asociralo na „Slobodnu decu Samerhila“ 🙂

 3. Све што сам до сада сазнала о Чаробном селу ме одушевљава, а још је фасцинантније кад наиђете у Србији не на једног, већ на групу непоправљивих и необесхрабрених ентузијаста! А Министарство просвете мене подсећа на неку огромну лигњу која је тако трома и …да ће вероватно неко од њих доћи на сликање кад им то затрева!

 4. Да, лепо речено, група необесрабрених ентузијаста, а ускоро и покрет 🙂
  Огромна лигња 🙂 аха ха, можда да… просто нам је невероватно клико је до њих тешко допрети, али морам признати да нису сва министарсзва толико крута и спора. Исто је занимљиво да је један од чланова комисије за оцењивање пројеката, у области дечјег образовног туризма, био један од помоћника министра просвете…и ништа

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Socceroaza

Blog posvećen fudbalskim trenerima i svim zaljubljenicima fudbalske igre u cilju zajedničkog usavršavanja i edukacije, kao i informisanja o novim načinima, stilovima i metodama treninga u fudbalu, ali i u sportu uopšte.

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

mamica radoznalica

Ovo je moja priča :)

nekinovinastavnici

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

игром до знања

Мојим најдражим ђацима, неисцрпном извору инспирације

СТВАРАЛАЧКИ ДИЗАЈН / CREATIVE DESIGN

Све је могуће оном који верује....

In Centar

Platform for Social Entrepreneurship

S. Verbić: jedan lični bRlog

pošto me niko ne sluša, ja ponekad pišem...

MOOSHEMA GAZETA

Mooshema blog, zdrav život, zdrava ishrana, fitness

Business Skills

Tretiraj biznis kao što tretiraš sebe!

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Споменка Кочиш

ОШ''Јосиф Маринковић'', Нови Бечеј

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

СЛАЂИНИ ВРАПЧИЋИ

Деца су украс света!

Devetogodišnje obrazovanje

Za nastavnike razredne nastave

DEČJI FESTIVAL KREATIVNA ČAROLIJA

Međunarodni festival dečjeg filmskog, dramskog, muzičkog, likovnog i literarnog stvaralaštva

МИСЛИОНИЦА - ИГРАОНИЦА

II/3 Основне школе"21. октобар" у Крагујевцу

ВРЕМЕПЛОВ

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

%d bloggers like this: