Lažna pionirka

Prva strana mog bukvara, smeši mi se najveći sin svih naših naroda i narodnosti. Prva strana moje čitanke, smeši mi se najveći rodoljub svih nas. Zid moje učionice, smeši mi se najveći među nama. Moj prvi dečji časopis, smeši mi se najveći državnik svih vremena. Gde god se okreneš, Titovo lice, smeši se, podržava, teši, ohrabruje.

Dvorište moje škole lomi se pred masom koja je došla da isprati „štafetu mladosti“, Za mesec dana je Titov rođendan. Dug je put do Beograda. Dok na razglasu odjekuje moje ime, nameštaju mi plavu pionirsku kapu, popravljaju čvor crvene satenske marame. Ja dodirujem okovratnik bele šifonske bluze, spuštam ruke na faltne štofane braon suknjice, spremna sam. Zbunjeni djak prvak izlazi na veliku ukrašenu binu, prilazi stolu prekrivenim poljskim cvećem.

Pratim pogled učitelja koji mi daje znak da uzmem sa stola „štafetu“. Prvi put je vidim ovako izbliza, mnogo je manja i oskudnije ukrašena od onog što sam očekivala, ali štafeta je štafeta.  Saznanje, da ću ja biti, ta, koja će odneti štafetu drugu Titu, ubrzava rad srca, znoji moje male dlanove. Pružih drhtave ruke, stegoh nešto što je meni ličilo na jednostavno ukrašeni mikrofon. „Sad lagano potrči“, čuh šapat učitelja, i potrčah lagano. Svi trče iza mene, malo mi bi čudno što me prate, pa ubrzah korak. Ispred mene, neki čika sa ogromnom mašinom na ramenu, trči unazad. Tada nisam imala vremena za zagledanje čudne mašine sa svetlim okom, treba stići do Beograda, učitelj je rekao da je Beograd daleko. Nailazim na školsku kapiju, na njoj stoje starije učenice, velike razvijene devojke. Jedna pruža ruku prema meni, zaobilazim je, ali… Zaprepašćenost. Razočaranje. Zar samo trideset metara? Shvatih, otkrivena sam, odmah su shvatili da sam lažna pionirka.

Dugo sam osuđivala mamu zbog njene površnosti. Morala je da zna da se Titu ne može poturiti kukavičije jaje. „Samo prave pionirke nose štafetu pravo u ruke drugu Titu“, zvocala sam, „a ti si me poslala u braon suknjici, svi su videli da nisam prava pionirka“. Dugo mi je trebalo da prežalim propuštenu priliku da odnesm tu štafetu u ruke drugu Titu.

Posted on новембар 26, 2011, in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink. 4 коментара.

  1. A tek ponos i radost ucestvovati na sletu u beloj balerinskoj haljini..????

  2. Niste jedina koja se sa nostalgijom seća lepih stvari iz Titovog vremena…. Možda neki klub da osnujemo 😀 ?

    Napisala sam se poezije i proze (što za sebe, što za druge), učestvovala na priredbama, pevala … sve sa njegovim imenom u tekstovima, mislima i u ponekoj dobijenoj nagradi … I pamtim sve to na jedan lep nacin iako ni onda nije bilo lako, ali je, cini mi se, bilo drugacije…

  3. Ja ne želim da se odreknem jednog dela moga života, pritom, jako lepog i sadržajnog dela. Istoriju ne mozemo menjati, a ja se neću ni stideti te iste istorije… Hvala @tatjanamb, drago mi je da ti se dopadaju crtice mojih sećanja.

  4. Ne znam, meni je tada bilo super, bez obzira koliko jedni ili drugi probaju to (skoro jedino lepo iz naše istorije) razdoblje da proglase da je bezveze!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Socceroaza

Blog posvećen fudbalskim trenerima i svim zaljubljenicima fudbalske igre u cilju zajedničkog usavršavanja i edukacije, kao i informisanja o novim načinima, stilovima i metodama treninga u fudbalu, ali i u sportu uopšte.

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

mamica radoznalica

Ovo je moja priča :)

nekinovinastavnici

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

игром до знања

Мојим најдражим ђацима, неисцрпном извору инспирације

СТВАРАЛАЧКИ ДИЗАЈН / CREATIVE DESIGN

Све је могуће оном који верује....

In Centar

Platform for Social Entrepreneurship

S. Verbić: jedan lični bRlog

pošto me niko ne sluša, ja ponekad pišem...

MOOSHEMA GAZETA

Mooshema blog, zdrav život, zdrava ishrana, fitness

Business Skills

Tretiraj biznis kao što tretiraš sebe!

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Споменка Кочиш

ОШ''Јосиф Маринковић'', Нови Бечеј

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

СЛАЂИНИ ВРАПЧИЋИ

Деца су украс света!

Devetogodišnje obrazovanje

Za nastavnike razredne nastave

DEČJI FESTIVAL KREATIVNA ČAROLIJA

Međunarodni festival dečjeg filmskog, dramskog, muzičkog, likovnog i literarnog stvaralaštva

МИСЛИОНИЦА - ИГРАОНИЦА

II/3 Основне школе"21. октобар" у Крагујевцу

ВРЕМЕПЛОВ

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

%d bloggers like this: