Danas je dan tolerancije, pa šta?

Tokom odrastanja, uče nas da budemo tolerantni. Trudimo se da ispunimo društvena očekivanja a, s druge strane, pitamo se da li je tolerancija dvosmerna ili ,uglavnom, jednosmerna. Zašto? Zašto je teško ljudima da shvate da postoje drugačiji od njih, da postoje oni koji imaju drugačije potrebe?

Miris prženog luka isparavao je ispod vrata školske kuhinje koja se nalazila preko puta moje učionice. Miris se tako vešto, brzinom svetlosti, širio po školskom hodniku. Tako mi se barem činilo. Najpre me je miris celu obavio, a onda je počeo da me štipka za oči, da mi grebe grlo, da mi zapušava nos. Bio je sve uporniji, opirala sam mu se, ali uzalud.  „Izvinite, druže učitelju, mogu li izaći da udahnem vazduh, opet me guši miris luka iz kuhinje“, procedila sam. „Naravno, princezo“, grunu učitelj, „opet se ponavlja ista priča“. „Deco, koliko puta sam vam pričao, da još nije ustanovljena alergija na luk, a princeza se žali ponovo?“ Duboko sam disala, grlo se sužavalo, imala sam osećaj da mi neko zatvara dovod vazduha. „Ne mogu“, učitelju, „ne mogu da dišem“… Crno.

U vremenu mog odrastanja jako malo se govorilo o netoleranciji na hranu. Smatralo se da svi mogu da jedu sve i da nema izvoljevanja. Međutim, dvadeset prvi vek je sa sobom doneo različite vrste tolerancija. Postali smo tolerantniji u rodnoj ravnopravnosti, u političkim opredeljenjima, u verskoj različitosti, nacionalnoj, pa i na toleranciji na hranu. Postalo je mnogo lakše funkcionisati u takvom svetu, svetu gde je različitost normalna, čak i poželjna.

Da, postalo je lakše, ali ne i lako. Biti netolreantan na luk, u zemlji Srbiji, gde se luk smatra lekom za sve bolesti, potpuno je ravno bogohuljenju. „Alergična na luk? I na beli, i na crni? Ma daj, ne izmotavaj se. Umislila si to i sada veruješ da si stvarno netolerantna na lek nad lekovima. Ne lupetaj, čitao sam da nije utvrđena alergija na luk, kad ti kažem!“, slušam na svakom putovanju, porodičnim okupljanju, na slavama, preslavama i sličnim svetkovinama. Mora li baš tako? Pitamo li se nekada, kako se osećaju osobe koje se moraju pravdati zbog svojih drugačijih potreba? Možemo li da verujemo na reč osobi koja nam poveri svoju muku i da ga, prosto, ispoštujemo bez dodatnih pitanja? Verovati na reč, ispoštovati, ne širiti tuđu muku kao glasinu?  Danas? Poverenje, a šta je to? O poverenju, sledeći put.

Imaš li ti, neku drugačiju potrebu, u odnosu na tvoje drugare? Znaš li šta je alergija? Poznaješ li nekog druga koji je alergičan na neku namirnicu, biljku ili pojavu? Da li si bio u situaciji da pomogneš alergičnom drugu? Na koji način se može pomoći alergičnim osobama? Ako bi bio u situaciji, da neko iz tvoje okoline traži od tebe da u njegovom  prisustvu ne koristiš neku namirnicu na koju je on alergičan, da li bi mu izašao u susret? Zašto? Šta je po tebi tolerancija? Kojeg datuma se obeležava Svetski dan tolerancije?

Advertisements

Posted on новембар 16, 2011, in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink. Поставите коментар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Socceroaza

Blog posvećen fudbalskim trenerima i svim zaljubljenicima fudbalske igre u cilju zajedničkog usavršavanja i edukacije, kao i informisanja o novim načinima, stilovima i metodama treninga u fudbalu, ali i u sportu uopšte.

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

mamica radoznalica

Ovo je moja priča :)

nekinovinastavnici

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

игром до знања

Мојим најдражим ђацима, неисцрпном извору инспирације

СТВАРАЛАЧКИ ДИЗАЈН / CREATIVE DESIGN

Све је могуће оном који верује....

In Centar

Platform for Social Entrepreneurship

S. Verbić: jedan lični bRlog

pošto me niko ne sluša, ja ponekad pišem...

MOOSHEMA GAZETA

Mooshema blog, zdrav život, zdrava ishrana, fitness

Business Skills

Tretiraj biznis kao što tretiraš sebe!

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Споменка Кочиш

ОШ''Јосиф Маринковић'', Нови Бечеј

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

СЛАЂИНИ ВРАПЧИЋИ

Деца су украс света!

Devetogodišnje obrazovanje

Za nastavnike razredne nastave

DEČJI FESTIVAL KREATIVNA ČAROLIJA

Međunarodni festival dečjeg filmskog, dramskog, muzičkog, likovnog i literarnog stvaralaštva

МИСЛИОНИЦА - ИГРАОНИЦА

II/3 Основне школе"21. октобар" у Крагујевцу

ВРЕМЕПЛОВ

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

%d bloggers like this: