Snovi raspršeni u bojama vatrometa

Vatromet. Nebo prekrivaju crvena, zelena, žuta, smenjuju se oblici, utrkuju se zvuci. Ori se okolina Gradine, odjekuju okolna brda radošću i ushićenjem. Oko mene draga lica ljudi koji su obeležili moje detinjstvo, Zdravka, Elvisa, Ratko, Mejra, Mila, Adnan, Marko, Ankica. Sve je kao nekada.
Zvukovi vatrometa se udaljavaju, glas sa minareta se približava, podne je. Elvisa, Mejra i Adnan se na trenutak usredsređuju na minaret lokalne džamije, mole se. Ubrzo se začuše crkvena zvona, pomoli smo se. Zvukovi se udaljiše a muzika najlepših tonova preplavi naše misli. Sve je kao i onda kada smo nakon časova preskakali lastiš u školskom dvorištu. Igrali smo lastiš svakodnevno, jer tada, uistinu, nije bilo mobilnih telefona i kompjutera, FB i Tvitera, ali je bilo ljubavi,  tolerancije, snova… Da, verovali smo u svet u kojem vlada ljubav. Sanjali smo da će se i naša deca igrati lastiš ispod žalosne vrbe u školskom dvorištu. Učili su nas da će granice među državama polagano nestajati. Pričali su nam da je preči komšija druge vere, nego brat u dalekom svetu. Gledali smo primere uspešnih međunacionalnih brakova. Slušali smo da će to sve narod pozlatiti i da dolaze još lepša vremena za sve nas. Da, učili smo. Pričali su nam. Slušali smo. Gledali smo. Sanjali smo.
Budi me zvuk telefona, preko displeja titraju brojevi, gomila nepoznatih brojeva.  Moja drugarica iz osnovne škole, nemoguće. Iznenađeno podižem slušalicu, utanjam u oreol radosti, neverice, oduševljenja, zbunjenosti. „Nemoguće, pa nema dvadeset godina od tada“, prekidam njen glas. „Nema draga, fali još neki mesec“, odvraća ona. „Sad sam te sanjala, da li veruješ? I pokojnog Marka, i pokojnog Adnana, i pokojnu Milu, i pokojnu… Sanjah i Ratka, šta li je sa njim, a sa Ankicom i Mejrom, gde su?“ Saznadoh da ih mogu naći preko FB, Ratko je u Kaliforniji, Ankica živi u Briselu, a Mejra je u Istambulu.
Spuštajući slušalicu setih se vatrometa, setih se osećanja koje me obuzimalo dok sam gledala prelivanje boja iznad krovova lokalnih kuća naše Gradine. Boje su padale i bojile kuće u ništavilo, sve je nestajalo, i kuće i ljudi, i glasovi, i snovi. Sve je nestalo, ostale su laži, ostala je obmana i žalosna vrba u školskom dvorištu ispod koje niko više ne preskače lastiš.  Vrba, još veća i još žalosnija, prkosi ljudima patnju zbog porušenih snova, zbog izneverenih očekivanja, zbog raspršenih boja ljubavi i tolerancije. Ali, o toleranciji, sledeći put.

Poznaješ li ti nekoga druge nacionalnosti i vere? Kada bi bio u prilici, da biraš, između dobrog druga druge vere i lošeg druga tvoje vere, koga bi odabrao? Zašto? Za koje vere, osim svoje, znaš? U čemu s po tebi tebe ogleda veličina i snaga jednog naroda? Poštuješ li ljude druge nacionalnosti? Zašto?

Advertisements

Posted on новембар 15, 2011, in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink. 3 коментара.

  1. Из сваке приче извире нека посебна нежност и топлина, али ова је некако посебна, јер кад прича изазове емоцију, кад се најежиш, кад се суза појави у оку, значи да је искрена и да вреди. Драго ми је да је испливао још један од твојих многобројних талената!!!

  2. Hvala najlepse, od srca:-) Jako mi znači ova podrška, možda se osmelim da nastavim…

  3. Samo jake emocije mogu da iznesu ovakav tekst 🙂
    Verujem u tvoju smelost 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Socceroaza

Blog posvećen fudbalskim trenerima i svim zaljubljenicima fudbalske igre u cilju zajedničkog usavršavanja i edukacije, kao i informisanja o novim načinima, stilovima i metodama treninga u fudbalu, ali i u sportu uopšte.

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

mamica radoznalica

Ovo je moja priča :)

nekinovinastavnici

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

игром до знања

Мојим најдражим ђацима, неисцрпном извору инспирације

СТВАРАЛАЧКИ ДИЗАЈН / CREATIVE DESIGN

Све је могуће оном који верује....

In Centar

Platform for Social Entrepreneurship

S. Verbić: jedan lični bRlog

pošto me niko ne sluša, ja ponekad pišem...

MOOSHEMA GAZETA

Mooshema blog, zdrav život, zdrava ishrana, fitness

Business Skills

Tretiraj biznis kao što tretiraš sebe!

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Споменка Кочиш

ОШ''Јосиф Маринковић'', Нови Бечеј

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

СЛАЂИНИ ВРАПЧИЋИ

Деца су украс света!

Devetogodišnje obrazovanje

Za nastavnike razredne nastave

DEČJI FESTIVAL KREATIVNA ČAROLIJA

Međunarodni festival dečjeg filmskog, dramskog, muzičkog, likovnog i literarnog stvaralaštva

МИСЛИОНИЦА - ИГРАОНИЦА

II/3 Основне школе"21. октобар" у Крагујевцу

ВРЕМЕПЛОВ

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

%d bloggers like this: