Čarolija punog meseca

„Pogledaj deda, bakin dukat se popeo u oblake, vidi ga“, uprla sam prstićem u prvcu meseca. Deka se nasmejao: „Suzo dedina, ono je čarobni dukat koji je deda gore okačio da te štiti kad budeš tužna i uplašena“. „Kako dedusketo, kako će me štititi“, cijukala sam, vukući dedine brkove?

U toj noći, punog meseca, naučila sam od deke da je samo potrebno zažmuriti i sačekati da čarolija počne da deluje. „Suzo moja, ako veruješ u moć čarolije, ona će se i desiti“, rekao je deka dok sam tonula u bezbrižan san. „Da sanjam, da sanjam…..do deset“, treperile su dekine reči u mom polusnu…još uvek trepere.
Ovaj razgovor u večeri punog meseca, pomagao mi je i još uvek mi pomaže da prebrodim teške životne trenutke. I onog dana, kada su mi se drugari nasmejali zbog toga što sam naglas rekla da ću postati učiteljica, pomislila sam na čarobni dukat moga deke. Baš onako kako me je on savetovao, zažmurila sam i prizivala čaroliju: „Jedan, dva, tri-nasmiješi mi se, mjeseče, ti. Četiri, pet i šest-mjesečiću, donesi mi lijepu vijest. Sedam, osam i devet-mjeseče, ja odoh u moj krevet. Da sanjam, da sanjam, da sanjam….do deset“. Ovo „do deset“ govorio je obično deda, jer sam ja već tonula u san. U stresnim momentima ova dekina brojalica pomagala mi je da odbrojim, sačekam, pregrmim, suzdržim…i bes, i suze, i tugu.

 
Imaš li ti deku? Seti se situacije kada si posmatrao pun mesec? Sa kim si tada bio i kao si se osećao?  Umeš li  ti da brojiš u pravom momentu? Šta znači izbrojati do deset? A, umeš li da sanjaš? O čemu najčešće sanjaš? Ja baš umem da sanjam, ali o snovima drugi put.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s